YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimialueella Suomen parhaat suhdanneodotukset

  Pk-yritysten odotukset ovat nousseet selvästi viime keväästä. Tähän ovat vaikuttaneet madaltunut inflaatio ja laskuun kääntynyt korkotaso. Keski-Pohjanmaan pk-yrittäjien yleinen suhdannenäkymä on ylivoimaisesti maan paras. Myös arviot työllisyyden, liikevaihdon ja kannattavuuden, investointien arvon sekä innovaatioiden kehityksestä ovat positiivisempiä kuin koko maassa.  

 Talouden suunta riippuu paljon muun muassa yksityisen kulutuksen elpymisestä ja korkotason laskusta, joihin molempiin liittyy epävarmuutta ja joiden kehitystä seurataan odottavaisin tunnelmin. Pk-yritykset ennakoivat talouden tilan säilyvän ennallaan seuraavan vuoden aikana.  

  • Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimialueen pk-yrittäjien yleiset suhdannenäkymät ovat reippaasti yli maan keskiarvon, saldoluvun ollessa nyt 16 %, kun valtakunnassa se on 0 %. Keväällä saldoluku oli alueella -7 %, joten huimaa piristystä on tapahtunut, toteaa Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Anna Kotamäki tyytyväisenä. 

Syyt nousuun ovat moninaiset. Alueen elinkeinorakenne on monipuolinen ja alueella on vahvat vientiperinteet. Lisäksi perinteisen tuoteviennin rinnalle on nyt myös kasvanut palveluvienti.  

  • Monipuolinen elinkeinorakenne ja mm. rakennusalan elpyminen on tuonut piristystä koko alihankintaketjulle. Myös suurhankkeet ja kuntien/kaupunkien ja kehitysyhtiöiden vahva yhteistyö yrittäjien kanssa, yhdistettynä yksityiseen kulutukseen, ovat varmasti edesauttaneet suhdanteiden nousua, Kotamäki summaa.  

 Arvio henkilökunnan määrästä vuoden päästä alueella, saldoluku oli keväällä alueella -9 % ja valtakunnassa -3 %. Tällä hetkellä odotukset työllisyyden ja henkilökunnan määrän suhteen valtakunnassa on hieman noussut ollen nyt 3 % ja alueella 9 %. 

 Yritysten liikevaihdon kehitys on merkittävästi parempi koko maata ja nousua keväästä on tullut. Arvio alueen liikevaihdon saldoluvusta on nyt 15 %, kun se keväällä oli 6 %. Koko maan saldoluku on 10 %.  
 
Kannattavuuden suhdeluku on noussut keväästä -7 %, ollen nyt vain -1 %. Koko maan saldoluku on myös muuttunut hieman positiivisemmaksi ollen nyt -9 %, kun keväällä suhdeluku oli vielä -11 %.  

Alueen pk-yritysten investointien arvon sekä tuotannon ja tuotteiden kehitysnäkymät ovat myös muuta maata paremmat. Koko maan investointien arvon saldoluku on -15 % kun se Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimialueella on -4 %.  

Alueen pk-yritysten katseet kansainvälisille markkinoille kasvaa 

Alueen yrityksillä on jo pitkät perinteet kansainvälisestä toiminnasta. Suoran tavaran viennin rinnalle on noussut suorien palveluiden vienti, jonka saldoluku on nyt 45 %, kun se keväällä oli 20 %. Eniten vastaajat tekivät kauppa Pohjoismaihin. Kansainvälistymispalveluita yritykset ovat saaneet sekä Finnveralta että ELY-keskukselta ja tarve on edelleen.  

Suhdannenäkymissä lähimmän vuoden aikana on merkittävää muutosta tapahtunut eniten Kaustisen seudulla. Saldoluku oli keväällä -42 % kun se nyt on 20 %. Myös Kokkolan seutu on parantanut keväästä 6 % ollen nyt 20 %. Pietarsaaren seudun saldoluku on nyt 16 % kun se keväällä oli -17 %. Myös Kalajokilaaksossa on iso parannus, saldoluvun ollessa 9 %, kun se keväällä oli -16 %.  

 Seutukuntavertailussa Kokkolan seutu erottuu edukseen liikevaihdon ja henkilökunnan suhdanne näkymissä, kun taas Pietarsaaren seutu yritysten kannattavuudessa. Kalajokilaaksossa on haettu eniten ulkopuolista t&k osaamista ja yritykset ovat kouluttaneet vertailussa, omaa henkilöstöään eniten. Kaustisen seutukunnan yritykset ovat palkanneet eniten uutta työvoimaa ja laajentuneet uusille markkinoille.  

PK-YRITYKSET JA RAHOITUSTARPEET 

Yritysten maksuvaikeudet näkyvät kautta maan. Alueen pk-yrityksistä 19 % on ollut maksuvaikeuksia, kun se keväällä oli 16 %. Valtakunnallisesti maksuvaikeuksissa oli 20 %, kun se keväällä oli 17 %. Yrityksistä 33 %:lla on ollut tarvetta hankkia ulkopuolista rahoitusta viimeisen vuoden aikana. 

Noin viidennes kyselyyn vastanneista pk-yrityksistä kertoo aikovansa hakea ulkopuolista rahoitusta. Osuus on hieman pienempi kuin kevään kyselyssä. Valtaosa rahoitustarpeista kohdistuu edelleen kone-, laite- tai rakennusinvestointeihin. 

Viimeisen vuoden aikana alueen yritykset ovat pienentäneet investointejaan koneisiin ja laitteisiin, mutta nyt jopa neljännes (25 %) alueen yrityksistä aikoo hakea ulkopuolista rahoitusta ja eniten kone-, laite- tai rakennusinvestointeihin. Tarve ulkopuoliseen käyttöpääomaan yrityksen kasvuun ja kansainvälistymisen haetaan nyt (22 %) enemmän kuin keväällä (13 %).  

  • Hienoa on, että omistusjärjestelyihin ja yrityskauppojen rahoitukseen haetaan nyt enemmän rahoitusta kuin ennen, kertoo Anna Kotamäki. On herätty miettimään ja suunnittelemaan yrityksen jatkoa ja tulevaisuutta. Keski-Pohjanmaalla on tulossa lähivuosina paljon omistajanvaihdoksia ja jokaisen toimivan yrityksen alasajo tarkoittaa työpaikkojen ja verorahojen vähenemistä, toteaa Kotamäki.  

PK-YRITYSTEN DIGITALISOITUMINEN JA T&K-TOIMINTA 

Alueen yritykset aikovat lisätä t&k toimintaansa vuonna 2024 suhteessa vuoteen 2023 ja myös hyödyntää seuraavan 12 kuukauden aikana julkista tukea paikallis- ja alueviranomaisilta (kuten ELY-keskukselta) hieman muuta maata enemmän.  

Vain pieni osa alueen pk-yrityksistä on kuitenkin tehnyt suoraa yhteistyötä korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa. Yhteistyötä on tehty mm. työharjoitteluiden, oppisopimuskoulutuksen ja innovaatioihin liittyvää kehitystyön tiimoilta, joka on mahdollistanut uuden teknologian ja menetelmien käyttöönoton sekä edistänyt kansainvälisille markkinoille pääsyä.  

  • Alueella toimivat ammatilliset oppilaitokset, ammattikorkeakoulut sekä yliopistot tarjoavat alueen yrityksille ammattitaitoisia osaajia, mutta työvoiman tarve on edelleen suuri, kun suurinvestoinnit lähtevät käyntiin yksi kerrallaan, kommentoi Kotamäki.  

Suomen Yrittäjät, Finnvera Oyj sekä Työ- ja elinkeinoministeriö tekevät yhteistyössä pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä kuvaavan Pk-yritysbarometrin kaksi kertaa vuodessa. Kyselyyn vastasi yhteensä 4200 yrityksen edustajaa, joista 137 vastausta Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimialueelta, joka kattaa Kokkolan ja Kaustisen seutukunnat, Kalajokilaakson. Lisäksi toimialueeseen kuuluu Nivala-Haapajärven seutukunnasta Nivalan, Haapajärven, Sievin ja Reisjärven kunnat sekä Pohjanmaan maakunnasta Pietarsaaren, Kruunupyyn, Luodon ja Pedersören kunnat. Kysely toteutettiin kesä-heinäkuu 2024. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy. 

Lisätietoja: 

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät  
toimitusjohtaja Anna Kotamäki, p. 040 3583325, anna.kotamaki@yrittajat.fi  

Finnvera Oyj  
aluepäällikkö Päivi Kinnunen, p. 029 460 2631, paivi.kinnunen@finnvera.fi  

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät on jo vuodesta 1939 toiminut alueen yrittäjien vahvana edunvalvojana. Järjestämme yrittäjille koulutus- ja verkostoitumistapahtumia, sekä tarjoamme neuvontapalveluita ja rahanarvoisia jäsenetuja jäsenille. Paikkakuntakohtaisia yrittäjäyhdistyksiä on toimialueellamme 23, joissa n. 2 300 jäsenyritystä. Olemme osa Suomen Yrittäjiä www.yrittajat.fi/keskipohjanmaa  

Tustus Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimialueen alueraporttiin tästä >

Tustu seutukuntakalvoihin tästä >