4.4.2023 klo 13:29
Uutinen

Keski-Suomen hoitotyön turvavara löytyy pienyrittäjän autotallista Konnevedeltä

Yrittäjä Esa Vihtonen on rakentanut ainutlaatuisen liikeidean omiin osaamisalueisiinsa luottaen. Keski-Suomen Sijaishoitajat -hoitajavälityspalvelussa yhdistyy yhden miehen aikaansaannoksena kova IT-alan osaaminen ja välittävä hoitotyön tuntemus.

Vihtonen aloitti yrittäjäuransa vähän vahingossa, kun Lappeenrannan teknillisen yliopiston opintojen yhteydessä tuotteistettu verkko-opetusohjelmisto lähti lentoon vuonna 2001. E-learning oli nosteessa 2000-luvun alussa ja Vihtonen löysi itsensä riskilainalla rahoitetun pioneeriyrityksen toimitusjohtajan jakkaralta.

-Tein seuraavat viisi vuotta hulluna töitä, ja kun ensimmäisen kesälomani aikana pysähdyin, tajusin palaneeni loppuun. Vanhaan ei ollut paluuta ja myin osuuteni firmasta pois, Vihtonen kertoo.

-Polte IT-alaan hiipui, vaikka tiedänkin olevani tässä työssä tosi hyvä.

Kolmenkympin tietämillä Vihtoselle tuli tarve miettiä missä ammatissa voisi tehdä jotain merkityksellistä ja itselle mieluisaa. Lamppu syttyi hoitoalan kohdalla ja tie vei lähihoitajaopintoihin Pohjoisen Keski-Suomen Ammattiopistoon.

-Olin hiljattain menossa puhumaan yrittäjyydestä lähihoitajaopiskelijoille Äänekoskelle. Ajaessani Suolahdessa aiemmin toimineen Poken yksikön ohi, muistin jutelleeni jo koulun pihalla opiskelukavereille, että joskus kyllä perustan firman tälle alalle, Vihtonen muistelee.

Päähänpisto verkossa toimivasta KSSH Verkkovarauksesta syntyi helpottamaan hoitajapulaa ja sijaisten saamisen vaikeutta. Systeemi, josta löytyy tarjolla olevien hoitajien aikataulut reaaliajassa seuraavan kolmen viikon ajalta, nopeuttaa hoitotyövuoron tekijän löytymistä merkittävästi.

Vihtonen tuntee tilanteet käytännön hoitotyön kautta.

-Pahimmillaan esihenkilö joutuu kysymään aamukuudelta tuuraajaksi työntekijää, joka on ollut edellisenä iltana vuorossa.

-Järjestelmän ydin on se, että saamme hoitajien kalenterien kautta välittömästi tilannekuvan siitä, onko apua saatavissa. Tiukassa tilanteessa nopea vastaus on tarpeellinen silloinkin, kun sijaista ei löydy.

Keski-Suomen Sijaishoitajat tarjoaa unelmatyöpaikan sellaisille hoitajille, jotka pitävät vaihtelusta ja haluavat itse päättää milloin tekevät töitä. Tällainen joustavuus tuo loppukädessä turvaa nimenomaan hoidettaville. Vihtonen tekee sijaisvuoroja paljon itsekin, mutta suunnittelee yrityksen kasvaessa kohdentavansa hoitotyövuorot uusiin asiakasyksiköihin ja kaikkein äkillisimpiin tarpeisiin.

-Monessa tilanteessa olemme varmasti viimeinen vaihtoehto, mutta usein kovin tarpeellinen turva äkillisesti muuttuviin tilanteisiin.

-Järjestelmä on kehitetty ja ollut testissä korona-aikaan. Kun jonkin asiakasyksikön vakituisessa henkilöstössä on tullut sairastumisaalto, olemme pystyneet auttamaan nopeasti.

Hyvinvointialueen järjestäytyminen on luonut omalta osaltaan epävarmuutta ja herättänyt kysymyksiä. Työtä ja puheluita tulevaisuuden asiakasyhteistyön eteen on tehty paljon ja Vihtonen näkee Keski-Suomen Sijaishoitajien pystyvän kasvamaan notkeaksi hoitoalan turvavarakumppaniksi koko Keski-Suomen alueella.

Kirjaimellisesti notkeaksi yrityksen toiminnan tekee organisaation pienuus ja Vihtosen yhdistelmäosaaminen ohjelmistokehittäjänä ja hoitotyön ammattilaisena. Hyvä työnantajuus ja tuki keikkatyössä ovat yrityksen periaatteita ja avainmenestystekijöitä. Työhuone löytyy kotoa Konnevedeltä – autotallista.

-Eikös moni menestystarina ole alkanut juuri näin, Vihtonen nauraa.

Se kuinka lappeenrantalaislähtöinen IT-expertti asettui Konneveden kulmille viikon mökkireissun päätteeksi, onkin sitten oma tarinansa.