YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Keski-Suomen Yrittäjät siirtää yleisötapahtumat ja kokoukset verkkoon tai myöhempään ajankohtaan
Päätös astuu voimaan välittömästi ja se on voimassa toukokuun loppuun.
Tilannetta seurataan aktiivisesti ja muutoksista viestitään heti. Kaikkiin tapahtumiin jo ilmoittautuneisiin otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä mahdollisimman pian.
– Yhteiskunnallisen vastuun, turvallisuuden ja terveyden nimissä pidättäydymme kokouksien, tapaamisien ja tilaisuuksien järjestämisestä toukokuun loppuun saakka. Jos kokouksia ei asioiden aikataulujen puitteissa voida siirtää, niin pidämme ne verkkokokouksina, linjaa Keski-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Tapu Holttinen.
Suosittelemme myös paikallisyhdistyksiä toimimaan samoin omien tapahtumien ja tilaisuuksien suhteen sekä seuraamaan tilannetta aktiivisesti.
Keski-Suomen Yrittäjien toimisto palvelee etänä 16.3. – 27.3. välisen ajan. Yhteystietomme löydät täältä.
Yrittäjät toivovat koronakriisipakettia
Koronavirus aiheuttaa lisääntyviä ongelmia suomalaisille ja keskisuomalaisille yrityksille. Ongelmat yrityskentässä ovat moninaisia.
– Ihmisten terveys on etusijalla. Tämä on kaiken toiminnan lähtökohta. Samalla meidän tulee pyrkiä minimoimaan epidemian yrittäjille aiheuttamat vahingot. Siihen tarvitsemme määrätietoisia toimia yritysten jatkuvuuden turvaamiseksi kriisin yli, Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski toteaa.
Suomen Yrittäjät esittää valtakunnallisesti harkittavaksi yhdeksän kohdan koronakriisipakettia auttamaan yrityksiä pahimman kriisin yli:
- Hallitus antaa Verohallinnolle ohjeen mahdollistaa yrityksille oma-aloitteisten verojen, kuten arvonlisäveron ja työnantajasuoritusten, ilmoitusten ja maksujen määräaikainen ja koroton lykkäys koronakriisin yli.
- Mahdollistetaan, että yrittäjäeläke- (YEL) ja työnantajan työeläkemaksuja (TyEL) voi lykätä määräajan koronakriisin yli.
- Huolehditaan siitä, että työeläkeyhtiöiden vakavaraisuussäännöt mahdollistavat sen, että eläkeyhtiöt voivat joustaa kriisitilanteessa ja että ne eivät ole pakotettuja myymään suomalaisia osakkeita alihintaan.
- Finnvera rakentaa pk-takauksesta “koronalainan”, joka on käytettävissä kaikille yrityksille, ei vain kasvuyrityksille, sekä varaa riittävästi resursseja sen rahoitukseen ja hakemusten käsittelyyn.Valtio varmistaa, että Finnveralla on edellytyksiä turvata yritysten rahoitus.
- Pankit suhtautuvat myönteisesti lainojen lyhentämisten lykkäyksiin eivätkä peri sanktiomaksuja, jos yritys ei pysty toimimaan koronakriisin vuoksi lainaohjelman mukaisesti.
- Valtiovarainministeri kutsuu pankkien ja työeläkeyhtiöiden johdon ja elinkeinoelämän edustajat ”pyöreän pöydän keskusteluun”, jossa käydään läpi Suomessa toimivien pankkien ja eläkeyhtiöiden mahdollisuudet auttaa yrityksiä koronakriisin yli.
- Edellytetään, että työeläkeyhtiöt suhtautuvat joustavasti maksuvaikeuksiin joutuvien yritysten eläkemaksujen perintään.
- Yrityksissä neuvotellaan paikallisesti ratkaisuja, joilla voidaan alentaa palkkakustannuksia ja etsiä muita joustoja, jotta voidaan minimoida lomautukset ja irtisanomiset.
- Työehtosopimusosapuolilla pitää olla valmius myös käyttää kriisilauseketta, jos sellainen on työehtosopimukseen kirjattu.
Seuraattehan aktiivisesti viestintää:
- Yrittäjille tärkeät koronauutiset ja toimintaohjeet on koostettu tänne: https://www.yrittajat.fi/yrittajat/kaikki-koronasta-yrittajalle
- Suomen Yrittäjät järjestää tietoiskuja, ilmoittautuminen webinaareihin täällä.
- Jos apu ei löydy Suomen Yrittäjien koronasivulta, tietoiskuista tai uutiskirjeestä, voi soittaa valtakunnalliseen puhelinneuvontaan (p. 09 229 222) sekä seurata sosiaalisen median kanaviamme.
Pidetään yhdessä huolta sekä omasta että läheistemme hyvinvoinnista!