YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Keski-Uusimaa: Taideliikkeen yrittäjä ei saa tehdä sairaanhoitajan keikkaa – Syynä Avin hakemusrumba
Tuore taideliikkeen yrittäjä haluaisi tehdä keikkaa entisellä alallaan, mutta toive tyssäsi Aluehallintoviraston byrokratiaan.
Isänsä perustaman taideliikkeen toimintaa jatkava Sanne Salviander on joutunut ikävään tilanteeseen, joka on seurausta Aluehallintoviraston pitkistä käsittelyajoista.
Taideliike Sesanne Oy:n nykyinen yrittäjä Salviander, 33, on työskennellyt aikaisemmin sairaanhoitajana. Hän haluaisi jatkaa töitä myös terveysalalla taideliikkeen yrittäjyyden ohessa.
Keski-Uusimaa-lehdelle asiaa kommentoineen Salvianderin mukaan tämä sopisi TE-toimistolle, ammattijärjestölle ja Valviralle, mutta toive tyssäsi Aviin.
– Aviin tulee täyttää hakemus, että saan harjoittaa ammattiani yksityisen terveydenhuollon palveluita tarjoavana yrittäjänä. Sivuilla lukee, että normaalisti hakemuksen käsittelyaika on kaksi kuukautta, mutta tällä hetkellä luvan käsittely kestää kuusi kuukautta. Ja minua pyydetään töihin joka viikko, Salviander kertoo lehdelle.
Sairaanhoitajana työskentely palkansaajan ei ole tällä hetkellä mahdollista, koska Salviander saa starttirahaa TE-toimistosta. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäisi keikkojen tekeminen oman yrityksen kautta.
– Olen ollut kolme vuotta hoitovapaalla, ja todella haluaisin pitää ammattitaitoani yllä tekemällä töitä. Tässä hoitajatilanteessa ihmettelen suuresti, että työntekomahdollisuuksiamme rajoitetaan tällä tavoin, hän jatkaa.
Yrittäjien asiantuntija: Resurssit mieluummin valvontaan
Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen-Sandberg pitää yrittäjän tilannetta erittäin valitettavana. Hänen mukaansa Avin toiminta asettaa työntekijänä ja yrittäjinä työtä tekevät henkilöt epäyhdenvertaiseen asemaan.
– Kun huomioidaan alalla vallitseva työvoimapula, tulisi kaikin keinoin pyrkiä ratkaisuihin, jossa kaikki käytössä olevat resurssit saadaan käyttöön mahdollisimman tehokkaasti.
Rytkönen-Sandberg pitää erikoisena, että kyseisessä tilanteessa on tarpeen pohtia henkilön oikeutta tehdä töitä yrittäjänä, vaikka estettä tehdä samaa työtä työsuhteessa ei ole.
– Olisi perusteltua, että jos henkilöllä on oikeus toimia sairaanhoitajana työsuhteessa, luvan myöntäminen myös yrittäjänä tehtävään työhön olisi ilmoituksenvaraista. Resurssit olisi tältä osin tarkoituksenmukaisempaa keskittää valvontaan, ei etukäteiseen byrokratiaan. Tämä helpottaisi viranomaisten työtä ja lisäisi toiminnan tehokkuutta.
”Resurssit olisi tarkoituksenmukaisempaa keskittää valvontaan, ei etukäteiseen byrokratiaan.”
Atte Rytkönen-Sandberg, Yrittäjät
Avi: Taustalla koronapandemia
Salviander olisi halukas tekemään hoitajan työkeikkoja taideyrityksen ohessa, mutta lupaprosessin valmistumisen jälkeen tilanne voi olla toinen.
– Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, minulla ei tulevaisuudessa välttämättä enää ole aikaa tehdä keikkaa hoitajana. Juuri tähän alkuun se olisi ollut tervetullut lisä, jonka ohella olisin päässyt päivittämään osaamistani, hän sanoo Keski-Uusimaan haastattelussa.
Aluehallintoviraston aluehallintoylilääkäri Mikko Floréen kertoo lehdelle, että terveydenhuollon yksityisen luvituksen hidastumisen taustalla on koronapandemia ja sen aiheuttama selkeä nousu lupahakemuksissa ja terveydenhuollon ammatinharjoittajien rekisteröinnissä.
– Olemme tulkinneet sen johtuvan koronapandemiasta, sillä kolmatta vuotta on jatkunut tilanne, että hakemuksia on tullut tavallista enemmän. Lisäksi lupien ja ilmoitusten käsittelijöille on tullut lisää tehtäviä ilman tarvittavia lisäresursseja, joten se yhdistettynä lupahakemusten määrän kasvuun on ruuhkauttanut luvitustoimintaa, Floréen kertoo.
Tällä hetkellä Avissa käsitellään viime tammikuussa tulleita hakemuksia. Floréenin mukaan ruuhka koskee ainoastaan Etelä-Suomen aluehallintovirastoa.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi