YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

14.2.2022 klo 15:24
Uutinen

Keskisuomalaiset konepajat suivaantuivat kasvaviin kustannuksiin ja päätöksenteon hitauteen – Maksavat bensarahaa työntekijöilleen neljä kuukautta

Kasvavat kustannukset huolettavat ja ärsyttävät niin työntekijöitä kuin yrittäjiäkin. Keskisuomalaiset konepajat Jake-Man Oy ja Mecamiehet Oy halusivat osoittaa, että yritykset pystyvät reagoimaan, kun poliitikot eivät.

Uuraisilla ja Petäjävedellä toimivat konepajat Jake-Man Oy ja Mecamiehet Oy maksavat työntekijöilleen ylimääräistä bensabonusta. Maksupäivä ajoittuu vappuun. Konepajat maksavat bensasta tammi-huhtikuussa bonuspalkkana, kertakorvauksena.

Yrityksillä on yhteinen emoyritys ja toimitusjohtaja. Idea kypsyi Veli-Pekka Niemistön päässä viime torstaina, kun hän kuunteli työntekijöiden kahvipöytäkeskusteluja: kannattaako enää käydä töissä, jos kaikki kustannukset nousevat?

Jos bensan hinta nousee 30 senttiä litralta, se nousee pari kolme euroa 100 kilometriltä. Se tuntuu työntekijöiden taloudessa.

Perjantaina hän ilmoitti käyneensä yrityksen omistajien kesken keskustelun, ja päätös oli syntynyt.

Bensabonuksen taustalla on monta syytä.

– Kaikkia ärsyttää, että kustannukset nousevat. Ne ovat kalliita työntekijöille ja yrittäjille. Olemme ostaneet kaksi yritystä vuosina 2019 ja 2020. Näimme paljon vaivaa työvoiman hankkimiseen. Henkilöstö on meille tärkeää, ja toivomme pitkiä työuria. Tämä on vähän kannanotto työvoiman vapaan liikkumisen puolesta. Kyllä ihmisten pitää päästä heille oikeisiin työpaikkoihin, Niemistö sanoo.

Konepajat sijaitsevat haja-asutusalueilla, noin 40 kilometrin päässä Jyväskylästä. Työntekijät kulkevat töihin noin 60 kilometrin säteeltä. Niemistön mielestä sen pitää olla kannattavaa.

Toimitusjohtajaa ärsyttää myös poliittisen päätöksen hitaus.

– Kaikki muistavat, kuinka kesällä 2020 bensan hinta oli matalalla, ja silloin nostettiin veroa. Nyt toiseen suuntaan ei saada tapahtumaan mitään. Osaltaan tämä on myös osoitus paikallisesta sopimisesta, miten yrityksissä voidaan torstaina keksiä idea ja perjantaina päättää. Ay-liike vain vatvoo asioita. Toki ajattelimme, että tällä voisi saada vähän näkyvyyttäkin, missä olemme nyt onnistuneet, Niemistö kertoo.

Aiheesta kertoi ensimmäisenä Keskisuomalainen. Niemistö on antanut haastatteluja lisäksi Iltalehdelle ja Maaseudun Tulevaisuudelle. Myös Niemistön oma LinkedIn-päivitys aiheesta on kerännyt huomiota.

Elina Hakola