30.10.2023 klo 17:45
Uutinen

Kestävyysraportointidirektiivi astuu voimaan 1.1.2024, miten se koskee pienyritystä?

Kestävyysraportointidirektiivi koskee suuryrityksiä ja niiden toimitusketjuja. Direktiivin mukaista raportointia saatetaan edellyttää myös julkisissa hankinnoissa.

Kestävyysraportointidirektiivi eli CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) astuu voimaan vuoden 2024 alusta ja raportointi alkaa 2025. Se edellyttää, että yrityksen ympäristöä, ihmisoikeuksia kuin muita sosiaalisia seikkoja koskevat tiedot vaikutuksista julkistettaisiin vuosittain yrityksen toimintakertomukseen sisällytettävässä kestävyysraportissa.

Tämä ei ole aivan uusi asia, yleisen edun kannalta merkittäviä suuria yhtiöitä, eli listayhtiöitä, luottolaitoksia ja vakuutusyhtiöitä on velvoitettu raportoimaan yhteiskuntavastuusta jo vuodesta 2016.

Kestävyysraportointidirektiivi koskettaa isompaa osaa, mutta alkuvaiheessa vain säännellyillä markkinoilla toimivia yli 500 työntekijää työllistäviä yhtiöitä.

Tekeillä on myös laajempi direktiivi yritysvastuusta eli CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive). Sen mukaan yrityksen tulisi laatia toimintaperiaatteet ja -politiikat, joiden avulla toteutetaan ihmisoikeuksia ja ympäristöä koskeva huolellisuusvelvoite. Toiminnan negatiiviset vaikutukset tulisi tunnistaa, lieventää ja korjata käytännön toimin. Yritysvastuudirektiivin sisällöstä käydään vielä EU:ssa keskustelua ja se saataneen maaliin 2024 aikana.

Kestävyysraportointidirektiivin vaikutukset pienyritykselle

Direktiivi koskee siis vain isoja pörssiyhtiöitä. Paitsi tilanteessa, että yritys on kestävyysraportointidirektiivin piirissä olevan yrityksen alihankkija. Raportointivaatimukset edellyttävät myös toimitusketjussa olevilta selvityksiä. On hyvä olla etupainotteisesti raportointivelvoitteiseen asiakasyritykseen yhteydessä, jotta asiakassuhteeseen ei tämän takia tule katkoja.

Yrityksille, jotka eivät ole direktiivin piirissä, mutta joutuvat omissa arvoketjuissaan tosiasiallisesti toteuttamaan vastuullisuusraportointia sopimuskumppaneidensa tarpeisiin, valmistellaan vastuullisuusraportointistandardia, kevennettyä raportointimallia. Tässä työssä Suomen Yrittäjien Eurooppajärjestö SMEunited on aktiivisesti mukana. Olisi tärkeää, että tätä stardardia myös noudatettaisiin, vaikka tämä onkin vain suositus.

Pääkaupunkiseudun hankintayksiköt ovat uudistamassa hankintastrategioitaan ja terävöittämässä vastuullisuuteen liittyviä linjauksia. Julkisissa hankinnoissa tulee olemaan yhä enemmän kestävyyteen ja vastuullisuuteen liittyviä ehtoja. Valistunut arvaus on, että monissa hankinnoissa tullaan vaatimaan kestävyysraportointidirektiivin mukaisia selvityksiä kaikilta tarjoajilta.

Vaikka direktiivin noudattaminen ei ole yritykselle pakollista, sen osittainenkin noudattaminen ja tulevaisuudessa kevennetyn raportointimallin seuraaminen laajentaa toimintamahdollisuuksia ja on hyvä perusta markkinointiin sekä yksityiselle että julkiselle puolelle. Se myös edistää rahoituksen saatavuutta sekä houkuttelee kestävään kehitykseen suuntautuneita sijoittajia ja osaajia.

Lisätietoja direktiivin vaikutuksista hankintoihin:


Kestävyysraportointidirektiivi lyhyesti

Uusi yritysten kestävyysraportointidirektiivi edellyttää 2024 alusta, että suuret yritykset raportoivat sosiaalisista ja ympäristötoimistaan sekä niiden vaikutuksista ihmisiin ja luontoon. Yritysten tulee raportoida nämä asiat ESR-standardin mukaisesti (European Sustainability Reporting Standards). Lue Yrittäjien 4.10.2023 julkaisema artikkeli aiheesta.