8.9.2022 klo 12:11
Uutinen

Kirjoittaminen on lähtöisin huvista

Pohjois-Karjalaan paluumuuttaneen Markus Kajon yritys tarjoaa iloa, oivalluksia ja vaihtoehtoja.

Teksti ja kuva: Suvi Laaninen

Markus Kajon yrityksen nettisivun tervetulotoivotuksessa tuttu ääni jutustelee äänikirjojen lukemiseen liittyvistä yllättävistä haasteista. Vuodenvaihteessa Yleisradiosta eläkkeelle jääneen toimittajan ja kirjailijan tyyli on useille suomalaisille kovin tuttu.

Yle-vuosien aikana Kajon oma yritys odotteli “hyllyllä”, josko sitä olisi johonkin tarvittu. Nyt tarvittiin ja Kajo muutti yrityksensä osakehtiöksi nimeltään Procreator Ltd Oy Markus Kajo Ab. Englanninkieliselle nimelle on syynsä. Vaikka Kajon tämänhetkisiä asiakkaita ovat kotimaiset mediatalot kuten Yle, Otava-media ja muut suomalaiset yritykset, myös englanninkieliseen maailmaan kirjoittaminen on suunnitelmissa. TV-käsikirjoittamisesta ja esiintymisestä englanniksi Kajo on saanut tunnustukseksi muun muassa Emmy-palkinnon.

Kajon yritys tekee käsikirjoituksia, puhe- ja stand-up-keikkoja, podcast-tuotantoja, mainoksia ja media-alan valmennusta. Yksi osaamisalue on innovointi- ja innostamistyö muille yrityksille.

– Firmani tehtävä on ilon ja virkistyksen, sekä innovoivien ajatusten ja oivallusten tuottaminen. Kun yrittäjä painaa omaa sarkaansa, hän ei välttämättä näe, mitä muuta hänen osaamisensa voisi olla.

Tärkein Kajon luovan alan yrityksen erityisosaaminen on kuitenkin oma persoona.

– Luova työ on niin olennainen osa persoonaani, että se on määrittänyt sen, mitä minusta tuli. Alun perin kirjoittaminen ja luominen on lähtenyt huvista. Sitten – noin 15-vuotiaana – siitä alkoi saada maksun. Kirjoittamisen, luomisen ilo ei ole kadonnut vieläkään.

Autismikirjon ihmisistä osaavaa työvoimaa

Haastattelussa Kajo haluaa puhua muustakin kuin itsestään tai yrityksestään. Häntä mietityttää, kuinka ihmisten tietoon saataisiin autismikirjon ihmisten kyvyt ja osaaminen.

Kajo on tehnyt pro bono stand up -keikkoja Autismiliitolle, ja tunnistaa itsessäänkin autismikirjon piirteitä.

– Eräällä keikalla juttelin nuorisopsykiatrin kanssa. Hänen mukaansa olisi erittäin tärkeää, että yrityksissä ja yhteiskunnassa tajuttaisiin, että Suomessa on paljon piilotyövoimaa, jolla on kovat työhalut. Autismin kirjon ihmiset tyypillisesti ovat umpirehellisiä, tunnollisia ja jaksavat usein tehdä toistuvia työtehtäviä, joita valtavirran työntekijät pitävät uuvuttavina. Siinä olisi yksi työvoiman lähde, joka kannattaisi pitää mielessä.

Ukraina ei saa unohtua

Toinen asia, joka Kajoa huolestuttaa on Ukrainan tilanteen unohtuminen. Hän haluaa muistuttaa, ettei tilanne ole ohi viikossa, kuukaudessa tai vuodessa, ja pienikin apu on tärkeää.

– Joensuulaiset saavat olla ylpeitä, että täällä on oma avustusjärjestö, Kajo sanoo ja pyytää laittamaan juttuun Hane Peace Ukraine -järjestön yhteystiedot.

– Jos sinä tai yrityksesi voitte auttaa, Ukrainaan tarvitaan edelleen rintamatarvikkeita ja ukrainalaisille asumisen ja elämisen tarvikkeita.

Avustusjärjestö Hane Peace Ukrainen nettisivuilta hanepeaceukraine.fi löytyy lisää tietoa auttamisesta.

Omien joukossa Pohjois-Karjalassa

Kajo on hiljattain palannut takaisin lapsuutensa maisemiin. Kesät ja kaikki muutkin mahdolliset lomat ovat kuluneet Joensuun seudulla jo ties kuinka kauan.

– Kielellisesti ja ajatuksellisesti olen täällä omieni joukossa, Kajo sanoo.

– Joensuu on Suomen opiskelijavoittoisin kaupunki, se vaikuttaa tämän paikan henkeen. Jokainen pikkukaupunki on talvisena tiistai-iltana kuin hautausmaa, jossa on katuvalot. Joensuu on siihenkin aikaan eloisampi, kiitos opiskelijoiden.