YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Kohta 80-vuotias yksinyrittäjä Sirpa Kaitonen tietää, mikä tuo asiakkaat ostoksille 50 kilometrin päästä: ”Väkisin en tyrkytä mitään”
Rauhallinen sovituskokemus on kokeneen yrittäjän mukaan tärkeä myyntivaltti.
Pöytyän kunnan Kyrössä on kauppa, joka houkuttelee asiakkaita lähes 50 kilometrin päästä Turusta saakka.
Yrittäjä Sirpa Kaitonen, 79, pyörittää vaatekauppaa, jollainen alkaa olla Suomessa harvinaisuus. Ensi marraskuussa Sirpan Puoti täyttää 40 vuotta. Sitä Kaitonen aikoo juhlia asiakkaidensa kanssa kakkutarjoilulla.
– Ja tietenkin pitää olla hyviä tarjouksia, hän lisää.
Sirpan Puoti myy pääasiassa naisten vaatteita: Housuja, puseroita, tunikoita ja alusvaatteita. Kaupasta löytyy myös lankoja. Miesten ja lasten vaatteet hän on jättänyt, jotta valikoima ei kasvaisi liian suureksi.
– Naiset ostavat niin paljon enemmän, yrittäjä perustelee.
Tänä vuonna Kaitonen on ollut vaikeassa tilanteessa. Alkuvuoden aikana kysyntä on ollut poikkeuksellisen pientä. Yrittäjän mukaan ilmiö on poikkeuksellinen koko hänen kymmenien vuosien pituisen uransa aikana.
– Näin hiljaista ei ole ollut koskaan, yrittäjä sanoo ja miettii syytä.
– Ainahan syytetään ilmoja, mutta ilmeisesti maan ja koko maailman tilanne on tehnyt ihmiset varovaisiksi. Viime viikolla kauppa vähän piristyi, kun oli aurinkoista. Silloin tein kauppaa melkein vanhaan tyyliin, Kaitonen juttelee.
Kaitonen on ollut alusta alkaen yksinyrittäjä, vaikka alkuvuosina hänellä oli apulaisia kiireisen joulusesongin aikana.
Yksinyrittäjä alusta asti
Kyrön Kehityksentiellä sijaitseva Sirpan Puodin liikerakennus on kokonaan Kaitosen perheen omistuksessa. Kiinteistö rakennettiin vuonna 1989. Seuraavat vuodet olivat yrittäjän kulta-aikaa, vaikka Suomi kynti syvässä lamassa.
– Tein parhaan tuloksen vuosina 1990–1993. Sellaiseen ei enää pääse.
Noin 400 neliön kokoisessa kiinteistössä toimi Kaitosen miehen 1980-luvulla perustama kodinkone- ja pyöräliike. Miehen menehdyttyä perheen poika pyöritti yritystä 15 vuoden ajan, kunnes aika ajoi yksityisen pyöräliikkeen ohi. Nyt kiinteistön molemmissa päissä on vuokratila, joista Sirpa Kaitonen saa vuokratuottoa. Se on mukava lisä eläkkeen päälle.
– Pelkän liikkeen tulojen varassa toimeentulo olisi haastavaa. Tällaisessa 400 neliön rakennuksessa on aika isot kulut, hän myöntää.
Entinen Karinaisten kunta on nykyään osa Pöytyää. Alueella asuu noin 2 500 ihmistä. Kaitosen asiakkaat tulevat verrattain laajalta alueelta, sillä kilpailua naisten vaatteiden erikoiskaupassa ei ole. Isot marketit vetävät asiakkaita, mutta Kaitonen pitää etunaan laadukkaampia tuotteita.
– Tällaisia liikkeitä ei enää ole. Eikä kukaan nykyään halua ryhtyä erikoisliikkeen yrittäjäksi. Tämä on ala, johon pitää asennoitua ja sitoutua.
Kaitonen on todella sitoutunut. Hän kertoo tehneensä yli 30 vuoden ajan töitä kuusi päivää viikossa. Kesällä yrittäjä saattoi suoda itselleen viikon loman. Kaitonen on ollut alusta alkaen yksinyrittäjä, vaikka alkuvuosina hänellä oli apulaisia kiireisen joulusesongin aikana.
– Ei tässä ole useammalle ihmiselle elämisen mahdollisuutta. Siksi asiat pitää tehdä yksin, hän perustelee.
Kaitonen ei osaa ajatella elämää ilman yrittäjyyttä. Hänelle vaatekaupan pyörittäminen on ”elämäntehtävä”, josta hän ei ole aikeissa luopua.
Leikkaus katkaisee työt
Viime aikoina Kaitosta on vaivannut kipu polvissa. Nyt hän odottaa pääsyä lonkkaleikkaukseen, jonka jälkeen suunnitelmissa on palata pikavauhtia kassan taakse.
– Särkylääkkeen voimalla tässä on menty. Se auttaa jonkin aikaa ja sitten kun ei auta, otan lisää. Muuten työnteosta ei tulisi mitään. Minulla on hyvä työtuoli, jossa voin välillä istua.
Leikkauksen jälkeen Kaitonen joutuu pitämään liikettä kiinni viikon ajan. Sen jälkeen hän saa apua miniältään ja ystävättäreltään. Yrittäjä itse aikoo olla paikalla heti, kun se on mahdollista.
– Toukokuussa on taas kova tohina päällä, hän huikkaa.
Kaitonen ei osaa ajatella elämää ilman yrittäjyyttä. Hänelle vaatekaupan pyörittäminen on ”elämäntehtävä”, josta hän ei ole aikeissa luopua.
– Tämä on samaan aikaan harrastus. Tykkään työstäni ja tulen ihmisten kanssa hyvin toimeen pitkälti siksi, että asiakaskuntani on pysynyt melkein samana kaikki nämä vuodet. Olen yksin elävä leski, ja tulen joka aamu mielelläni töihin. Olettaisin, että ilman liikettä elämäni olisi aika yksinäistä ja tylsää. Ei minusta ole siihen, enkä halua sellaista elämää.
Kilpailuvalttina palvelu
Sirpan Puodin yrittäjä on pitkän uransa aikana huomannut, mikä saa asiakkaat palaamaan liikkeeseen kerta toisensa jälkeen. Salaisuutena ovat paitsi houkuttelevat hinnat, myös oikea tapa myydä.
– Meillä ei ole pakkomyyntiä. Liikkeessä on tilavat sovitushuoneet, joissa voi rauhassa sovittaa vaatteita. Myyjä tuo halutut vaatteet sovituskoppiin. Isoissa myymälöissä sovituskopista pitää lähteä välillä pois hakemaan lisää kokoja. Kaikki tämä saa asiakkaat kertomaan liikkeestä myös ystävilleen. Heitä tulee Turusta ja Loimaalta asti.
Kaitonen tuntee asiakkaansa niin hyvin, että osaa ehdottaa heille oikeita kokoja ja tiettyjä värejä.
– Asiakkaat ovat hyvin tyytyväisiä valintoihini. Puhun asiakkaiden kanssa rehellisesti, koska tunnemme toinen toisemme. Jos minulta kysytään, kumpi vaate kannattaisi valita, sanon rehellisesti oman mielipiteeni. Väkisin en tyrkytä mitään, koska muuten asiakas ei uskalla tulla uudestaan, yrittäjä kertoo.
Pienen yksityisen vaatekaupan pyörittämistä on hankaloittanut vaatealan yleinen tilanne: Pienet kotimaiset tukkuliikkeet ovat lopettaneet toimintansa, koska yksityisten vaatekauppojen määrä on vähentynyt merkittävästi. Isot ketjut sen sijaan hankkivat tuotteensa yhteisostoina.
– Liikkeitä on jouduttu lopettamaan muun muassa eläköitymisen takia, kokenut yrittäjä kertoo.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi