Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yrittäjä, näin teet edunsaajailmoituksen
Lain mukaan jokaisen osakeyhtiön ja osuuskunnan on ilmoitettava edunsaajatiedot kaupparekisteriin. Velvollisuuden ulkopuolella ovat pörssiyhtiöt. Kuva: Getty Images
11.9.2024 klo 14:15
Uutinen

Kohta voi olla kiire: Yrittäjä, näin teet edunsaajailmoituksen – Y-tunnuksia poistetaan marraskuussa

PRH ei myönnä lisäaikaa ilmoittamiseen.

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on viime kuukausina kehottanut tuhansia tuhansia osakeyhtiöitä ilmoittamaan tiedot edunsaajistaan kaupparekisteriin 30.10.2024 mennessä. Kehotus on rekisteröity näiden yritysten kaupparekisteritietoihin. Poistomenettelyssä on yli 9 000 yritystä. Lue lisää aiheesta täältä.

PRH on julkaissut listan yrityksistä, joita uhkaa poistaminen kaupparekisteristä. Kyseiset yritykset poistetaan kaupparekisteristä, jos ne eivät ilmoita edunsaajatietoja määräaikaan mennessä. PRH ei myönnä lisäaikaa ilmoittamiseen. Kaupparekisteristä poistettu yritys voi hakea muutosta päätökseen valittamalla Helsingin hallinto-oikeuteen.

Kehotukset lähetetään ensisijaisesti yrityksen nimellä ja yritys- ja yhteisötietojärjestelmään merkittyyn osoitteeseen. Jos yrityksellä ei ole rekisteröity osoitetietoa yritys- ja yhteisötietojärjestelmään, PRH lähettää kehotuskirjeet yrityksen vastuuhenkilölle. Tällöin kirje lähtee hallituksen jäsenen nimellä ja hänen kotiosoitteeseensa.

Lain mukaan jokaisen osakeyhtiön ja osuuskunnan on ilmoitettava edunsaajatiedot kaupparekisteriin. Velvollisuuden ulkopuolella ovat pörssiyhtiöt.

Tosiasiallinen edunsaaja on henkilö, joka käyttää yrityksessä omistus- tai määräysvaltaa ja joka omistaa yli 25 prosenttia yrityksen osakkeista tai äänimäärästä joko suoraan tai toisen yrityksen kautta. 

Edunsaajailmoitus täytyy tehdä myös silloin, kun yrityksellä ei ole tosiasiallisia edunsaajia tai he eivät ole yrityksen tiedossa.

Näin teet ilmoituksen

Edunsaajailmoittamisen tekemiseen tarvitaan suomalainen henkilötunnus ja lisäksi henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti (HST-kortti). Ilmoitus on maksuton.

Ilmoitus tehdään verkossa YTJ-palvelussa. Ilmoituksen voi tehdä paperilomakkeella ainoastaan poikkeustilanteissa.

  1. Kirjaudu YTJ-palveluun Suomi.fi -palvelussa.
  2. Paina linkkiä Tosiasialliset edunsaajat (omistajat).
  3. Kirjoita tekstikenttään yrityksen Y-tunnus ja paina Jatka.
  4. Valitse ilmoituksen kieli ja vahvista, että sinulla on oikeus tehdä edunsaajailmoitus.
  5. Anna lisätietojen antajan yhteystiedot. Yhteystiedot kysytään, jotta PRH voi tarvittaessa henkilöön yhteyttä, jos ilmoituksessa on jotain epäselvää.
  6. Kirjoita edunsaajien tiedot tai valitse, että yrityksellä ei ole edunsaajia tai he eivät ole yrityksen tiedossa. Kun ilmoitat edunsaajia, paina painiketta Lisää edunsaaja.
  7. Kohdassa ”Omistusosuus, äänioikeus tai muu määräysvalta” anna tiedot edunsaajan omistusoikeuden tai äänimäärän osuudesta tai rastita, että rooli edunsaajana perustuu muuhun tosiasialliseen määräysvaltaan. Omistuksen tai äänimäärän osuuden täytyy olla vähintään 25,01 prosenttia. Muussa tapauksessa kenttä jätetään tyhjäksi.
  8. Jos edunsaajalla ei ole suomalaista henkilötunnusta, liitä ilmoituksen myöhemmässä vaiheessa kopio edunsaajan passista tai muusta henkilötodistuksesta.
  9. Hyväksy ilmoitus, allekirjoita se ja lähetä.
  10. PRH lähettää ilmoituksen rekisteröinnin jälkeen edunsaajaotteen postitse ilmoituksen lisätietojen antajan osoitteeseen tai rekisterissä olevaan yrityksen osoitteeseen.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen