YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Koirien päivähoidolle on kysyntää ainakin suurissa kaupungeissa, sillä koiria ei haluta jättää yksin työpäivän ajaksi. (Kuva: Getty Images)
3.8.2022 klo 10:24
Uutinen

Koiranomistajan lähityö on koirapäiväkodin elinehto – yrittäjä uskoo yhteiskunnan pysyvän auki, ja perusti uuden toimipisteen

Koirien päivähoidolle on kysyntää, kun ihmiset palaavat työpaikoille. Päiväkotipalvelu Tassumafiaa käyttää noin 40 koiraa päivässä. Yritys perusti juuri neljännen toimipisteen.

Rohkea rokan syö. Näin ajattelee koirien päiväkoti- ja hotellipalvelu Tassumafian toimitusjohtaja Henrikki Jussila

– Uskon, ettei yhteiskuntaa enää laiteta kiinni, ja ihmiset palaavat pikkuhiljaa toimistolle, hän povaa.

Työntekijöiden lähitöihin paluu on nimittäin Tassumafian yksi elinehto, sillä silloin koiran päivähoitoon vieminenkin on vaihtoehto. Jussila uskoo myös, että ihmiset alkavat taas matkustella työssä ja vapaa-ajalla aktiivisesti. Yritys perustikin vastikään neljännen toimipisteen Helsinki-Vantaan lentokentälle. Tassumafia Airport avasi ovensa maanantaina.

– Siellä on koirien päivähoitohotelli, yhteensä 350 neliötä tilaa ja paljon huoneita. Kun ihmiset lähtevät matkalle, he voivat jättää lemmikkinsä meille hoitoon.

Pablo osasi käyttäytyä

Tassumafia perustettiin ennen koronaa, vuonna 2018. Jussila harrastaa koiransa, Pablo-nimisen beaglen kanssa metsästystä, ja hänen vaimonsa käytti Pabloa koirapäiväkodissa. Ensin Jussila ei ymmärtänyt moista, mutta koiran hyvä, sosiaalinen käytös metsässä vakuutti hänet päiväkodin hyödyllisyydestä.

– Olin jänismetsällä, kun hirviporukka tuli samalle alueelle. Yksi hirvimies oli näreissään, että hirvi- ja jäniskoira alkavat tapella, kun molemmat ovat leikkaamattomia uroksia. Näimme koiratutkista, että koirat kohtasivat metsässä, mutta vain tervehtivät toisiaan ja jatkoivat hommiaan.

 – Porukka sai hirven, minä jäniksen. Istuin hetken aikaa heidän tulillaan, ja hirvimies ihmetteli, ettei tullut tappelua. Sanoin, että koirani on käynyt koirapäivähoidossa.

Ennen Tassumafiaa Jussila toimi isänsä ja veljensä kanssa eristebisneksessä, mutta he myivät yrityksensä norjalaisille. 

– Sitten aloin miettiä, mitä seuraavaksi. Tuli mieleen tämä tapaus, ja mietin, olisiko koirien hoitopalvelussa ideaa. 

Tassumafian toimitusjohtaja Henrikki Jussila beagle-koiriensa Pablon (vas.) ja Dalin kanssa.

Korona iski kovaa

Tassumafian toimipisteet keskittyvät sinne, missä palvelua todennäköisimmin tarvitaan. Ne sijaitsevat Helsingissä Ruoholahdessa, Kalliossa, Merihaassa ja nyt myös Helsinki-Vantaalla. Suurin liikevaihto tulee kokopäiväisestä päiväkotitoiminnasta sekä koira- ja kissahotellista. Yrityksellä on myös koulutus- ja trimmauspalveluja sekä koiranruoka- ja tarvikekauppa.

Vielä vuonna 2019 Jussila muistaa iloinneensa, että yrityksestä taitaakin tulla oikea bisnes. Sitten tuli korona.

– Se iski meihin todella kovaa. Ihmiset olivat etätöissä eivätkä matkustaneet. Kaksi isointa tukijalkaa liiketoiminnastamme putosi polvilleen. Koulutuksiin kuitenkin satsattiin ja ne saatiin pyörimään hyvin. 

Parina viime vuotena Tassumafia on joutunut hyödyntämään koronatukia ja käyttämään rahaa pelkästään yrityksen hengissä pysymiseen. Viime kuukaudet ovat kuitenkin näyttäneet niin hyviltä, että yritys uskalsi laajentaa toimintaansa.

Elämää on ydinlaumankin ulkopuolella

Suomalaiset hankkivat ennätysmäärän koiria koronavuosien aikana, ja koiria käy nyt Tassumafiallakin paljon. Kolmella toimipisteellä hoidetaan yhteensä noin 40 koiraa päivässä.

– Koirabuumi näkyi jo keväällä. Kysymys ei tosin ole pelkästään koronakoirista, vaan ihmiset haluavat, että koira voi hyvin. 

Jussila sanoo, että päivähoito sosiaalistaa koiria. Hän kuvailee paikkaa koirien HopLopiksi.

– Täällä ne leikkivät, kuluttavat energiaa. Tilannetta voi verrata siihen, että lapsi leikkii tarhassa toisten lasten kanssa. Eihän aikuinen saa lapsen leikkiä aktivoitua niin paljon kuin toinen lapsi.

Jussila kertoo, että koronan aikana hankitut, yksinoloon tottumattomat koirat voivat oireilla vaikeastikin, jos etäkoulussa ja -töissä olleet perheenjäsenet lähtevät päiväksi pois. 

– Päiväkoti on hyvä vaihtoehto eroahdistuksen hoitoon. Täällä koira näkee, että elämää on ydinlaumankin ulkopuolella, ja että lauma tulee takaisin. 

Päivähoidon standardisoimista

Tassumafian palkkalistoilla on seitsemän vakituista henkilöä. Lisäksi on koirahotellien viikonlopputyöntekijöitä ja seitsemän yrittäjää, jotka kouluttavat ja trimmaavat koiria omaan laskuunsa, sekä tekevät silloin tällöin tuntitöitä Tassumafialle. 

– Vaadimme työntekijältä pääsääntöisesti eläintenhoitajan tutkinnon, mutta se ei ole välttämättömyys. Harjoittelustakin voi päästä eteenpäin, Jussila sanoo.

Yleensä päiväkotiin tuovat koiriaan suhteellisen hyvin ansaitsevat työssäkäyvät, eli ne, joilla on siihen varaa. Yhden päivän hoito maksaa 40 euroa, viisi päivää viikossa kuukauden ajan 450 euroa. 

Ehdoton vaatimus koiralle on, että se ei saa olla aggressiivinen.

­– Se ei merkitse mitään, jos välillä vähän muristaan, mutta henkilökuntaa kohtaan ei saa olla aggressiivinen, eikä hampain puolustaa leluaan tai ruokaansa. Me emme harrasta rotusyrjintää, kaikki riippuu koiran luonteesta.

Koirapäiväkodin tulevaisuus näyttää valoisalta, jos pandemiat pysyvät kurissa. Jussila arvelee, että tällä hetkellä Tassumafia on kokonsa puolesta alansa johtaja.

– Me haluamme standardisoida koirien päivähoidon. Kun tuo koiransa Tassumafiaan, saa joka toimipisteellä samanlaisen palvelukokemuksen. 

Kaisu Puranen
Avaa pop-up -ikkuna