YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Kokenut yökerhoyrittäjä tylyttää hallitusta: ”Arvosana alle kouluasteikon” – Ei pidä yöelämää riskinä epidemialle
Yökerhoyrittäjän mukaan hallitus on holhonnut ravintola-alaa liikaa. Hän ei usko, että yökerhot ovat erityinen riski epidemian leviämisen kannalta.
Yökerhojen tilanne on ollut varsin haastava koko koronaepidemian ajan. Niiden on ollut lähes mahdotonta sopeuttaa toimintaansa. Siinä missä ruokaravintolat ovat voineet myydä ruoka-annoksia ulos, yökerhot ovat olleet täysin suljettuina ja vailla toimintaa.
Suomessa seitsemäätoista yökerhoa pyörittävän Night People Groupin toimitusjohtaja Antti Raunio käyttää useaan otteeseen voimasanoja luonnehtiessaan hallituksen toimintaa.
– Lainsäädännössä on alusta asti ollut holhoava sävy. Hallituksen on turha lähteä näin byrokraattiselle linjalle eli säätämään uutta lakia. Kaiken lisäksi meillä on 48 tuntia aikaa sopeuttaa liiketoimintamme lain mukaiseksi. Se osuu viikonloppuun. Tulee väkisin mieleen, että alaa ei oikein arvosteta päättäjien keskuudessa. Mikä muu ala voisi sopeutua viikonlopun aikana uuteen lainsäädäntöön, hän kysyy.
Ravintoloiden avaaminen ensi maanantaina palauttaa Raunion mukaan kolme prosenttia Night People Groupin yhden viikon liikevaihdosta verrattuna viime vuoden kesäkuun ensimmäiseen viikkoon.
– Vertaisin hallitusta huonoksi oppilaaksi, joka tekee läksynsä aina viime tingassa. Hallituksen toiminta ravintola-alaa kohtaan on alle kouluasteikon toimintaa. Kun ravintolat päätettiin sulkea Tanskassa, ensimmäiset tuet olivat ravintoloiden tilillä seuraavalla viikolla. Suomessa yksikään ravintola ei ole saanut euroakaan suoraa tukea ja aikaa on kulunut kaksi kuukautta. Nyt tehdään hätäinen kyhäelmä. Entä jos eduskunnan kesäloman aikana epidemia loppuu Suomessa ja meillä on nolla tartuntaa ja silti holhoava laki voimassa. Miten asia silloin hoidetaan?
”En voi taata täyttä turvallisuutta, mutta ei voi Ikeakaan”
Rauniota ei miellytä yleinen käsitys yökerhoista tartuntapesinä. Julkisuudessa yökerhoja on pidetty haasteellisina koronaviruksen leviämisen kannalta. Perusteluina on käytetty muun muassa ihmisten humaltuneisuuden tasoa.
– Ei pidä paikkaansa, että yökerhoissa ihmiset olisivat enemmän humalassa kuin ruokaravintolassa. Meidän yökerhoissamme nautitaan keskimäärin kolme alkoholiannosta per ilta. Siitä ei tule kovin kovaan humalaan. Väitän edelleen, että eniten tartuntoja on saatu muualta kuin ravintoloista ja yökerhoista. En voi taata yökerhon täyttä turvallisuutta, mutta ei voi Ikeakaan.
Väitteet asiakaspaikkojen merkityksestä turvallisuuteen ovat Raunion mukaan kyseenalaisia.
– Asiakaspaikoilla ei ole merkitystä tilojen ahtauteen. Asiakaspaikat rajautuvat yleensä yökerhon wc-kapasiteetin mukaan. Sillä ei ole mitään teemistä viruksen torjunnassa. En ymmärrä, miksi hallitus on puuttunut asiakaspaikkoihin. Anniskeluluvassa asiakaspaikat rajataan niin, että ihmisiä on yksi neliömetrillä. Baari ja wc-tilat lasketaan silloin ulos neliöistä. Toinen tapa rajata asiakaspaikat on määritellä ne wc-tilojen kapasiteetin mukaan. Suurimmassa osassa yökerhoja wc-kapasiteetti tulee vastaan ennen neliömääräistä rajaa, Raunio selvittää.
– Kun lakeja säädetään, pitäisi kuunnella asiantuntijoita. Hallitus on jättänyt alan asiantuntijat kuulematta. Laista ovat päättämässä enimmäkseen ihmiset, jotka eivät käytä palveluitamme.
Nyt Raunio toivoo, että hallitus pitää sanansa ja tarkastelee tilannetta kahden viikon välein.
– Heti kun tilanne on sellainen, että voimme avata, päätöstä ei saa pantata minuuttiakaan.
”Ihmiset opetettu hyvin”
Järvenpäässä toimivan Eikan Pubin ravintolatoiminnan liikevaihdosta 40 prosenttia tulee toisessa kerroksessa sijaitsevasta yökerhosta.
– Vaikutus on merkittävä. Nyt kun ravintolat aukeavat, ensimmäiset kaksi viikkoa näyttävät, miten ihmiset käyttäytyvät. Luulen, että parin viikon päästä päästään avaamaan yökerhotkin, 30 vuoden ajan alalla toiminut yrittäjä Eikka Lehtinen sanoo.
– Olemme varautuneet siihen, että tarvittaessa asiakkaille löytyy kasvomaskeja. Yökerhoissa ne eivät välttämättä oikein toimi. Vaikeaahan sen kanssa on juoda olutta. Tanssilattiallakin on vaikea rajata ihmisiä erilleen. Mitä myöhemmäksi ilta etenee, sitä rennommin ihmiset käyttäytyvät.
Hän suhtautuu alkavaan kesään optimisesti.
– Luulen, että ihmiset on niin hyvin opetettu, että tuskin ongelmia tulee. Työntekijöiden puolesta harmittaa eniten. He olisivat innolla palaamassa töihin. Täysillä tässä mennään eteenpäin, periksi ei anneta. Yrittäjillä on nyt sitä kuuluisaa suomalaista sisua.
Kuva: Antti Raunion albumi
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi