YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Kolme vinkkiä yrityksen rahoituksen suunnitteluun
Rahoituksen avulla perustetaan yrityksiä, investoidaan, kasvatetaan ja kehitetään yrityksiä sekä toteutetaan omistusjärjestelyjä. Suorien hankkeiden lisäksi rahoituksella on keskeinen rooli yritysten kassanhallinnassa, jos kustannukset tulevat maksettaviksi ennen myyntitulojen kotiutumista. Rahoitus voi kohdistua myös yrityksen tai yrittäjän varallisuuden kasvattamiseen. OmaSp Joensuun konttorinjohtaja Sami Hirvonen jakaa muutaman vinkin rahoituksen suunnitteluun ja toimivaan rahoitusneuvotteluun:
1. Kirkasta tavoitteesi. Mihin tähtäät rahoituksen avulla?
Rahoitettavalle hankkeelle on syytä määritellä taloudelliset tavoitteet. Rahoitus voi kohdistua myytävän tuotteen valmistamiseen tai omien tilojen hankkimiseen vuokratilojen sijasta. Rahoitus voi myös kohdistua omistusjärjestelyihin yrittäjän siirtäessä yrityksensä uusille omistajille. Kaikille näille rahoitustarpeille on mahdollista laskea taloudellisen hyödyn tavoite sekä ennakoida kassavirrat.
Rahoituksen suunnittelussa on tärkeää laskea, miten rahoitus maksetaan takaisin ja selvittää, mitä eri rahoitusvaihtoehtoja on tarjolla. Matkan varrelle mahtuu aina yllätyksiä, niin positiivisia kuin negatiivisiakin ja siksi huolellinen suunnittelu auttaa sopeutumaan muutoksiin. Lisäksi yritys ja sen omistajat voivat varautua tuleviin investointeihin ja kerryttää tärkeää pelivaraa ja puskuria säästämällä ja sijoittamalla lainanlyhennyksen ohella.
2. Varaudu näihin rahoittajan kysymyksiin
Rahoittajan on tunnettava rahoitettava kohde monipuolisesti. Taloudellisen tilanteen arvioinnissa rahoittaja pyrkii varmistamaan, että yritys selviytyy haetusta rahoituksesta.
Rahoittaja tarkastelee yrityksen liikeideaa, toimialaa, tulevaisuuden näkymiä sekä velallisen taloudellista tilaa. Lisäksi rahoittaja arvioi yrittäjän kyvykkyyttä hoitaa yritystoimintaa menestyksekkäästi ja hänen kykyään ja tahtoaan tukea yrityksen toimintaa taloudellisesti tarpeen vaatiessa.
Arvioinnissa hyödynnetään mm. liiketoimintasuunnitelmaa, tilinpäätöstä, viimeisimpiä tulos- ja taselaskelmia ja -ennusteita, jotta saadaan selville yrityksen senhetkinen taloudellinen tila sekä se, miten haettu rahoitus muuttaa yrityksen taloudellista asemaa ja miten yritys suoriutuu tulovirroillaan lainan lyhennyksistä ja koroista.
Varaudu myös kertomaan liiketoimintaasi liittyvistä riskeistä. Näitä asioita kannattaa ehdottomasti hyödyntää myös yrityksen omassa strategisessa suunnittelussa.
3. Valitse rahoittajakumppanisi huolella
Rahoitukseen liittyy aina riskejä ja yrityksen tilanteet muuttuvat välillä nopeastikin. Siksi on tärkeää valita rahoittajaksi sellainen kumppani, joka on tavoitettavissa ja joka tuntee yrityksesi ja sen omistajat läpikotaisin. Tämä mahdollistaa nopean reagoinnin muutoksiin ja tarpeisiin. Aktiivisen ja ammattitaitoisen kumppanin löydät yrityksellesi meiltä OmaSp:stä. Lämpimästi tervetuloa rahoitusneuvotteluihin.
Sami Hirvonen
konttorinjohtaja
OmaSp Joensuu
p. 020 758 2752