Huippuhetkiä keväältä: Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka luovutti Kokka kohti Kanta-Hämettä kehittämisohjelman päätösseminaarissa 12 toimenpidesuositusta Hämeen liiton kehittämisjohtaja Jyri Sarkkiselle työperäisestä maahanmuutosta.
2.5.2023 klo 06:23
Uutinen

Kolmetuhatta työsuhdetta jäi syntymättä Kanta-Hämeessä työntekijäpulan vuoksi

Kanta-Hämeessä jäi viime vuonna syntymättä kolmetuhatta työsuhdetta osaajapulan vuoksi. Tekemättömän työn elinvoimavaikutus oli 300 miljoonaa euroa. Määrät on laskettu Hämeen Yrittäjien toimesta Työ- ja elinkeinoministeriön ilmoittamista tiedoista.

Viime vuoden alussa, juuri ennen Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa, avointen työpaikkojen määrä nousi Kanta-Hämeessä ensimmäistä kertaa korkeammalle kuin työttömien työnhakijoiden määrä. Siinä lähtökohtia suosituksille työperäisen maahanmuuton vauhdittamiseksi Kanta-Hämeeseen.

Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka luovutti Kokka kohti Kanta-Hämettä -kehittämisohjelman päätösseminaarissa 12 toimenpidesuositusta Hämeen liitolle työperäisestä maahanmuutosta.

– Ulkomaisen työvoiman saatavuudessa tarvitaan lisää konkreettisia toimenpiteitä. Olemme kuulleet hyviä esimerkkejä onnistumisista sekä erinomaisia kehitysehdotuksia, millä työ jatkuu. Kilpailu työvoiman saannista on yhtä kovaa niin Euroopassa, Suomessa kuin täällä Kanta-Hämeessä, Hämeen liiton kehittämisjohtaja Jyri Sarkkinen totesi vastaanottaessaan suosituksia.

Hämeen liiton ja yrittäjien näkemys tilanteesta on yhtenevä. Työntekijäpula heikentää yritysten kasvua ja vähentää investointeja. Työikäisen väestön määrän jatkuva vähentyminen ja huoltosuhteen heikkeneminen yhdessä alhaisen talouskasvun kanssa kriisiyttää julkista taloutta ja haastaa sen kyvyn tuottaa palveluita.

– Yleinen ilmapiiri on muuttunut myönteisemmäksi työperäistä maahanmuuttoa kohden. Tässä hetkessä yritysten kiinnostus ja tarve eivät kuitenkaan kohtaa tarjontaa, Juha Haukka toteaa.
– Suomi on kaukainen maa ilman vahvoja vetovoimatekijöitä. Kanta-Häme Etelä-Suomen kasvukeskuksien välissä ei erotu eikä vedä. Maakuntaa ympäröivät suuret kaupungit ovat työperäisen maahanmuuton voittajia. Kasvukeskukset imevät myös hämäläistä työvoimaa pendelöinnin kautta, jättäen alueen työpaikkaomavaraisuuden kotimaisen tilaston häntäpäähän. Siksi meidän on otettava kohtalo omiin käsiin ja haettava tilanteeseen muutosta, Haukka summaa.