Emmi Lehtomaan ja Teemu Rämön kuopustytär saa nimen ensi viikon lauantaina. Kuva: Marjo Kaukoniemi
5.1.2024 klo 07:19
Uutinen

Joulukuussa vauvan saanut yrittäjä Emmi Lehtomaa ei pidä perhevapaata – ”Soitin ensimmäisen työpuhelun sairaalasta 24 tuntia synnytyksen jälkeen”

Vuoden nuoreksi yrittäjäksi syksyllä valittu Emmi Lehtomaa kokee suurta vastuuta kasvuvaiheessa olevasta firmastaan eikä aio pitää perhevapaata vauvan syntymän tiimoilta.

Tuoreen Yrittäjägallupin mukaan vain joka toinen vastaaja on pitänyt lapsensa syntymän tai adoption yhteydessä perhevapaata. Toisaalta alle 40-vuotiaista perheellisistä vastaajista kolme neljästä ilmoitti pitäneensä vapaata – eli tässä ikäryhmässä joka neljäs äitivastaaja ei ollut vapaita pitänyt.

Tähän joukkoon kuuluu viime syksynä Vuoden nuoreksi yrittäjäksi valittu Fament Oy:n perustaja, 36-vuotias Emmi Lehtomaa, joka sai joulukuun puolivälissä toisen tyttären.

Hän ei aio pitää perhevapaata.

– Soitin ensimmäisen työpuhelun sairaalasta 24 tuntia synnytyksen jälkeen, Lehtomaa kertoo.

Hänen mukaansa kyse ei ollut mistään paineistetusta työtilanteesta.

– Se oli mukava työasia. Olin työstänyt pidempään yhtä suurempaa projektia enkä malttanut odottaa siihen liittyvää uutista. Mieheni nukkui huoneessa vauvan kanssa. Minä kävelin synnytyssairaalan käytävällä, soitin puhelun ja sain positiivisia uutisia.

Töitä rennolla otteella

Viime viikot ovat Lehtomaan mukaan sujuneet hyvin.

– Olen tehnyt töitä rennolla otteella. Olen muun muassa lähettänyt sähköposteja ja laskuja sekä pitänyt palavereita tiimini kanssa. Toistaiseksi vauvan hoitamisen ja töiden yhdistäminen on toiminut oikein kivasti.

Lehtomaan mukaan vauva-arjen ja yrittäjyyden yhtäaikaista pyörittämistä edesauttaa se, että hänen vointinsa on ollut hyvä. Vauva puolestaan on nukkunut ja syönyt hyvin. Niin ikään töiden tekemistä helpottaa se, että Lehtomaa pystyy työskentelemään kotona.

– En aseta tässä tilanteessa itselleni kovin suuria työtavoitteita. Katson viikko kerrallaan muutaman homman, jotka pitää saada hoidetuksi. Asennoidun myös siten, että välillä työt keskeytyvät vauvan takia.

Vauva mukaan toimistolle

Emmi Lehtomaalla ja hänen miehellään Teemu Rämöllä on ennestään esikoistytär, joka on kaksi ja puolivuotias. Kuopustytär on nyt kolmen viikon ikäinen.

– Vanhemmuustaitoni ovat esikoisen myötä karttuneet. Esikoisen kanssa olin pihalla kaikesta, kun vauvanhoito oli minulle uutta. Nyt tuntuu todella paljon helpommalta, ja voin eri tavalla nauttia vauvan kanssa olemisesta.

Ensi viikolla Lehtomaa aikoo suunnata pienokaisen kanssa paikan päälle yrityksensä toimipisteeseen.

– Otan vauvan mukaan toimistolle palavereihin tiimini kanssa. Myös asiakkaita aion tavata, ja jotkut heistä jopa odottavat lapsen näkemistä. He ovat sanoneet, että ”ota vauva mukaan palaveriin”.

Lehtomaa toteaa, että lähitulevaisuudessa tulee varmasti myös työtilanteita, joihin ei voi vauvaa ottaa mukaan. Silloin hän turvautuu lastenhoitajaan, joka voi viedä vauvan vaunujen kanssa tunnin tai parin lenkille.

– Onhan tämä palapeliä, mutta saamme apua myös isovanhemmilta. Äitini tulee ensi viikolla avuksi, kun olen parissa palaverissa. Mieheni jää myöhemmin keväällä muutamaksi kuukaudeksi vanhempainvapaalle.

Vastuu työntekijöistä ja asiakkaista

Perhevapaauudistus, jossa vapaat erityisesti yrittäjän näkökulmasta joustavoituivat merkittävästi, tuli voimaan syksyllä 2022.

– Sen tulokset näkynevät merkittävästi kyselyissä vasta tulevina vuosina, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén arvelee.

Tuoreen Yrittäjägallupin vastaajista alle kolmannes ilmoitti hoitaneensa itse yritystoimintaansa perhevapaansa rinnalla. Vain hyvin harva yrittäjä keskeytti toiminnan kokonaan perhevapaan ajaksi.

Alle 40-vuotiaista vastaajissa oli muihin ikäryhmiin nähden selvästi eniten sekä niitä, jotka kokivat perhevapaan vaikutuksen yritystoiminnalleen olleen positiivinen (25 prosenttia) että niitä, jotka kokivat vaikutuksen negatiiviseksi (myös 25 prosenttia).

– Vain kymmenen prosenttia vastaajista koki perhevapaan vaikuttaneen positiivisesti yritystoimintaansa. Toisaalta 12 prosenttia koki perhevapaan vaikutuksen olleen negatiivinen, naisista jopa 18 prosenttia, Yrittäjien Hellstén avaa tuloksia.

Emmi Lehtomaan yritys Fament Oy tarjoaa yksilöllistä managerointipalvelua Suomen tunnetuimmille sosiaalisen median vaikuttajille. Yritys auttaa vaikuttajia rakentamaan menestyvää bisnestä.

Lehtomaa ei pitänyt perhevapaata myöskään esikoistyttärensä syntymän jälkeen. Hänellä on monia syitä siihen, miksi hän jatkaa samalla linjalla kuopuksen kanssa.

– Yritykselläni on meneillään kova kasvuvaihe. Koen, että minulla on vastuu sekä työntekijöistäni että työn laadusta, jonka olemme luvanneet asiakkaillemme. Jos pitäisin perhevapaata, joutuisin ylityöllistämään joitakuita työntekijöitäni tai luopumaan joistakin asiakkaista. Meillä on myös uusia työntekijöitä, jotka kaipaavat perehdytystä, enkä halua jättää heitä pulaan, hän sanoo.

Kun on kerran yrityksen perustanut, Lehtomaa kokee tehtäväkseen pitää firma pystyssä ja kehittää sitä.

– Yritys on sataprosenttisesti minun vastuullani. Tämä vastuu ei häviä, kun tulee perheenlisäystä. Mutta suhtaudun tähän vastuuseen positiivisesti.

Perheen esikoistytär on arkisin päivähoidossa. Vaikka Emmi Lehtomaa yhdistää vauva-arjen ja yrittäjyyden, ihan kaikkeen hänkään ei veny.

– Siitä ei tulisi mitään, että olisin yhtä aikaa yrittäjänä ja kahden pienen lapsen kanssa kotona, hän naurahtaa.

Lue lisää tutkimuksen tuloksista täältä

Näin kysyttiin

Suomen Yrittäjien Verianilla (entinen Kantar Public) teettämään tutkimukseen vastasi 1 240 pk-yritysten edustajaa.
Kysely tehtiin 4.–12.12.2023.
Tutkimustulosten luottamusväli on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen