YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

18.9.2024 klo 09:37
Uutinen

Kolumni: Nuoret naisyrittäjät antavat yritysten lopettamisille uudenlaiset kasvot

Kesän jälkeinen aika on ollut ristiaallokkoa yrityksiä koskevassa informaatiossa. Toisaalla olemme lukeneet suhdanteiden parantumisesta, toisaalla pohjoissavolaisten yritysten taloudellisen ahdingon päätepisteistä. Molemmat kuvat ovat oikeita ja se tekee yritysten ilmapuntaroinnista niin vaihtelevaa.

Pk-yritysbarometrin tulokset Pohjois-Savosta ovat toiveikkaita. Savon Yrittäjien tiedotteen työnimenä olivat Käänne ja Rytminmuutos. Toivomme niitä kumpaakin, sillä sen verran vaikeita viime vuodet ovat olleet. Barossa tulokset kertovat pääasiassa yrittäjien tulevaisuuden näkymistä, joita peilataan useilla mittareilla. Kuitenkin yrityskentällä on edelleen vaikeaa ja loppuvuosi kynnetään routaista peltoa. Yrityksiä on mennyt vuoden aikana konkurssiin noin viidennes enemmän kuin vuosi sitten. Median huomio on totutusti kiinnittynyt konkurssien määrään, mutta suurempi huolenaihe ovat yritysten hiljaiset alasajot. Nämä luvut paljastuvat vasta ensi vuonna kun saadaan päivitetyt tilastot yritysten määrästä. Osa lopettaneista on ollut myynnissä ja niille on etsitty jatkajaa, osa vaan poistuu markkinoilta. Se kuinka paljon tietotaitoa ja tietyn toimialan osaamista häviää näiden yritysten mukana, jää tilastoimatta.

”Niissä tiivistyy se, kuinka paljon sisukkuutta näillä kaikkensa peliin laittaneilla yrittäjillä vielä on”.

Nuoret yrittäjänaiset ovat viime aikoina antaneet kasvot yritysten lopettamisille. Olemme nähneet rohkeita, suoraselkäisiä ulostuloja ja selkeää viestintää. Niissä tiivistyy se kuinka paljon sisukkuutta näillä kaikkensa peliin laittaneilla yrittäjillä vielä on. Tässä näkyy mielestäni sukupolvien välinen ero ja yritysten koko. Isojen organisaatioiden lopettamisuutiset hoituvat lyhyillä tiedotteilla.

Meillä on paljon opittavaa konkursseista. Ne eivät kosketa ainoastaan omistajia vaan myös henkilöstöä, heidän perheitään ja yrityksen ekosysteemissä olleita toimijoita. Valtio tarjoaa äkillisen rakennemuutoksen työkaluja pahoin kärsineille seutukunnille. Henkilöstölle tarjotaan sopeutumis- ja uravalmennuksia. Yrittäjän ympärillä on usein pelkkä hiljaisuus.

Savon Yrittäjät on vastikään lanseerannut kolme uutta palvelutuotetta. Savon Yritysklinikka, Lakipalvelu ja Varatoimari-palvelu auttavat kriisi- ja murrosvaiheissa. Laitamme syksyn aikana suunnittelupöydälle vielä yritysten ReBuild-toimintamallin. Sen tarkoitus on luoda osaamisen verkosto yrittäjien tietotaidolle, yritysten jatkokehittelylle ja uudelle alulle. Monesti tuhkasta on noussut entistä ehompi liiketoiminta.

Paula Aikio-Tallgren
Savon Yrittäjien toimitusjohtaja

Julkaistu Viikkosavossa 18.9.2024