15.8.2024 klo 10:18
Uutinen

Kolumni: Tarvitaan työtä ja tekemistä – Nyt on siirryttävä sanoista tekoihin ja investoitava

Näin syksyn kynnyksellä palataan taas arkeen kauniin kesän jälkeen. Valitettavasti budjettiriihen luonnokset eivät lupaa vieläkään mitään erityisen hyvää. Velkaantuminen jatkuu, ja talouden tunnusluvut eivät näytä mitään erityisen hyvää kasvu suuntaa. Ei koko maan osalta, eikä erityisesti itäisen Suomen osalta.

Hallitus on lupaillut Itä-Suomi -ohjelmaa ja erilaisia toiveita on eri tahoilta hallituksen suuntaan esitetty, vastaukset vain viipyvät. Puolikymmentä ohjelmaa on vuosien saatossa tehty, mutta konkretiaan ei oikeastaan ole juurikaan päästy.

Katseet kääntyvät taas kerran kansanedustajiemme suuntaan ja odotellaan konkreettisia esityksiä ja päätöksiä, kuinka täällä pääsisimme nousuun tästä varsin heikosta tilanteesta. Tarvitaan konkreettisia investointipäätöksiä ja toimenpiteitä siihen, että alueemme elinvoimaisuus paranisi.

Olen aiemminkin peräänkuuluttanut johtajuutta asioiden hoitoon ja peräänkuulutan sitä edelleen. Te kansanedustajat edustatte sitä johtajuutta, nyt Teillä on näytön paikka.

Tarvitsemme julkisia investointeja ja työtä yrityksille ja asukkaillemme, siitä elinvoimaisuus lähtee kohenemaan.

Alueemme yritykset tekevät osaltaan koko ajan työtä, jotta saisimme vientiä vetämään ja Savon Yrittäjät on osaltaan tukemassa yrityksiä, saadaksemme töitä esimerkiksi Pohjois-Ruotsista.

Toivonkin, että otettaisiin esimerkkiä valtiotasolla Ruotsista, miten panostetaan alueen elinvoimaisuuden parantamiseen.

Maakuntatasolla hyviä esimerkkejä löytyy Lapista ja Pohjanmaan rannikkoseuduilta. Miksi ei meillä?

Tiestöön, ei pelkästään viitostiehen, liittyvät investoinnit toisivat tekemistä yrittäjille ja samalla voitaisiin parantaa toisen asteen tieverkkoa, joka taas parantaisi puutavaran ja maataloustuotteiden kuljettamisen tilannetta.

Tietoliikenteessäkin on paljon investointivaraa, jotta saisimme uuden tyyppisiä yrityksiä sijoittumaan seudullemme.

Energiainvestoinnit kaikissa muodoissaan toisivat lisää työmahdollisuuksia. Vihreä siirtymä antaa paljon mahdollisuuksia, ne pitää vain osata käyttää.

Nyt on aika siirtyä sanoista tekoihin.

Kalevi Hilli
Savon Yrittäjien puheenjohtaja
Julkaistu Iisalmen Sanomassa 24.8.2024