YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Kolumni: Yksipuoliset sopimusehdot rapauttavat julkisia hankintoja
Julkiset hankinnat ovat merkittävä osa yhteiskunnan taloudellista toimintaa, ja niiden kautta voidaan tuottaa lisäarvoa niin yhteiskunnalle, asiakkaille kuin yrityksillekin.
Viime aikoina jotkin hankintayksiköistä ovat kiristäneet hankintojen sopimusehtoja entisestään. Räikeimmillään yhden kaupungin hankintaohjeessa varmistetaan mahdollisuus tehdä hinnanalennuksia kesken sopimuskauden.
Tämä suunta on erittäin lyhytnäköinen ja lisää yrittäjien epävarmuutta ja vähentää kiinnostusta osallistua kilpailutuksiin. Se ei ainoastaan horjuta markkinoiden tasapainoa, vaan uhkaa myös syrjäyttää pienet (ja keskisuuret) yritykset markkinoilta. Pitkällä aikavälillä tämä voi johtaa markkinoiden keskittymiseen ja haitallisten monopolien syntyyn.
Markkinavuoropuhelun tarpeellisuus korostuu sopimusehtojen arvioinnissa
Kuntien ja hyvinvointialueiden taloudellinen tilanne on haastava, mutta säästöjä ei voida saavuttaa kestävästi, jos ne tehdään yksipuolisesti riskit toimittajille sysäten. Taloudellisesti vastuulliset hankinnat edellyttävät sopimusehtoja, jotka kehittävät markkinaa ja lisäävät avoimuutta ja ennen kaikkea syventävät tilaajan ja tuottajan välistä yhteistyötä. Hankintayksiköiden kiristämät sopimusehdot ilman riittävää riskien tunnistamista ja markkinavuoropuhelua voivat vähentää osallistumishalukkuutta ja lopulta nostaa kustannuksia, kun yritykset siirtävät sopimusriskejä osaksi hintojaan tai valitsevat houkuttelevamman asiakkaan.
Poukkoilevat hankintaprosessit, riskien yliarviointi ja hankintayksiköiden lyhytnäköisyys voivat myös johtaa osaamisen ja tehokkuuden rapautumiseen. Jos sopimusehdot ja -käytännöt ovat arvaamattomia, yritysten kyky rakentaa ja pitää yllä pitkäjänteisiä, tehokkaita ja kehittyviä toimintamalleja heikkenee. Tämä voi edelleen heikentää yritysten kykyä innovoida, mikä on haitallista koko hyvinvointialueiden ja muiden hankintayksiköiden ekosysteemille.
Julkiset hankinnat kannattaa valjastaa koko talouden ekosysteemin ja yhteiskunnan tukijalaksi
Kilpailua voidaan lisätä ainoastaan kannustavilla sopimusehdoilla, jotka ovat realistisia ja oikeudenmukaisia suhteessa hankinnan tavoitteisiin. Julkisissa hankinnoissa tasapuolinen riskien jakaminen on olennaista, jotta sopimukset ovat houkuttelevia ja toteutuskelpoisia kaikille osapuolille.
Toimimalla kestävällä tavalla voidaan vahvistaa osaamista ja luoda ympäristö, jossa yritykset uskaltavat investoida ja panostaa laatuun. Tällöin koko toimiala kehittyy, ja julkisten hankintojen kautta voidaan saavuttaa enemmän lisäarvoa kaikille osapuolille.
Yhdessä ja yhteistyössä varmistetaan paras asiakaskokemus
Yhteistyö yrittäjien ja julkisten hankintojen toteuttajien välillä on avainasemassa. Yhdessä voimme kehittää prosesseja ja sisältöjä. Kun yritykset saavat mahdollisuuden osallistua reiluihin ja läpinäkyviin hankintaprosesseihin, ne jättävät todennäköisemmin enemmän tarjouksia. Se mahdollistaa aidon laadun vertailun. Tämä on kaikkien etu: kun kilpailua on enemmän, voimme varmistaa, että saamme parasta mahdollista vastinetta verorahalle.
Yhdessä tekemällä voimme rakentaa tehokkaampia, reilumpia ja kilpailukykyisempiä julkisia hankintoja. Tämä edellyttää avoimuutta, dialogia ja jatkuvaa yhteistyötä – vain siten voimme saavuttaa parhaat mahdolliset tulokset.
Sanna Meronen-Vilenius
Hankintaneuvoja
Hämeen Yrittäjät