YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Raimo ja Marko Turtiainen juhannusviikolla saapuneen uuden sorvin äärellä.
8.8.2023 klo 09:13
Uutinen

Koneistamolla rekrytointi on kasvun suurin haaste – maahanmuuttajista on hyviä kokemuksia

Turtiaisten perheyritys Koneistamo Verax Karkkilassa käyttää yrittämisen apuna Suomen Yrittäjäopiston palveluita rekrytoinnissa sekä investointitukia hankkiessaan koneita. Yritys on kasvanut tasaisesti koko 35 vuoden olemassaolonsa ajan. Nyt työntekijöitä on 17 ja liikevaihtoa 3,5 M€.

Nelikymppinen yrittäjä Marko Turtiainen on tepastellut tehdassalin lattialla noin seitsenvuotiaasta asti.

– Kävelin koulun jälkeen tehtaalle ja sieltä sitten isän mukana takaisin kotiin illalla. Yläasteikäisenä aloin tehdä sorveilla töitä viikonloppuisin, kertoo Marko Turtiainen, joka osaa käyttää yrityksen kaikkia laitteita, joista suurin osa – kymmenen kappaletta – on sorveja.

Koneistamo Verax Karkkilassa on toiminut jo vuodesta 1988, jolloin nykyisten yrittäjien isä Raimo perusti yrityksen yhdessä Veikko Laineen kanssa. Muutama vuosi sitten yritys siirtyi Markolle ja hänen sisarilleen Miralle ja Merjalle. Marko hoitaa toimitusjohtajan tehtäviä, Mira konttoria ja Merja on tehtaan puolella. Perheyrityksessä on ollut mukana myös äiti-Sirpa. Nykyisin yrityksessä työskentelee lisäksi sukulaisia.

– Sukupolvenvaihdokseen palkattiin erikseen yrityskonsultti, joka varmisti sen, ettei mitään yllätyksiä tullut. Veroratkaisut haettiin ennakkoon. Osakkeita lahjoitettiin meille lapsille kolmen vuoden välein, toteaa talouspäällikkö Mira Koukkunen.

Yritys valmistaa pääasiassa erilaisia akseleita. Suurin asiakas on Valmetin venttiilitehdas, entinen Neles. Muita ovat esimerkiksi David Brown Santasalo Gears ja SEW Industrial Gears.

Rekrytoinnin apuna Suomen Yrittäjäopisto

Viime aikoina suureksi haasteeksi on noussut ruostumattoman teräksen saaminen. Yrittämisen ja kasvamisen suurin haaste Veraxille on kuitenkin ollut rekrytointi.

Karkkilassa yritykset ovat jo vuosia käyttäneet rekrytoinnin apuna Suomen Yrittäjäopiston palveluita. Verax ilmoittautui vuoden 2023 alussa työvoimatoimiston hakuun ja sai kaksi työntekijää korvaamaan eläköityviä työntekijöitä.

Suomen Yrittäjäopisto koulutti työntekijät alalle sopiviksi. Koulutukseen kuului teoriatunteja etänä sekä työssäoppimista. Alan kokemusta ei tarvita – Veraxin uudet työntekijät olivat aikaisemmilta ammateiltaan kokki ja koripalloilija. Koulutus kesti vajaat puoli vuotta, jonka jälkeen Verax palkkasi henkilöt työsuhteeseen.

Suomen Yrittäjäopisto laskuttaa tekemästään koulutuksesta, mutta ELY-keskus tukee yritystä prosessissa. Opiskelijat saavat työttömyystukea opiskelun ajalta.

– Jos tulee ammattikoulusta, joudutaan silloinkin opettamaan työntekijää, mikä sekin maksaa, Marko Turtiainen toteaa.

Yrityksellä on kokemusta myös maahanmuuttajista – he ovat olleet valmiiksi alan ammattilaisia. Pisimpään on yrityksessä työskennellyt serbialainen koneistaja, yli 20 vuotta. 12 vuotta työskennellyt iranilainen jäi juuri eläkkeelle. Lisäksi työntekijöitä on Virosta ja Venäjältä, myös luottamusmies on virolainen.

– Maahanmuuttajista on hyviä kokemuksia, ovat ahkeria ja hyvin sopeutuneita. Kaikki puhuvat suomea.

Investointitukea uuteen sorviin

Verax on aiemmin tehnyt hankintoja, joihin on saatu investointitukea ELY-keskukselta. Nyt syntyi tarve saada uusi sorvi ja tukea haettiin Kehittämisyhdistys Ykkösakselilta.

– Edellinen konehankinta oli meillä nelisen vuotta sitten. Silloin hakemuksen täyttäminen oli jonkin verran työlästä. Nyt saatoimme käyttää hyväksi samoja pohjia, mikä helpotti huomattavasti.

– Tuen saamiseksi vaadittiin tarkat perustelut siitä, miksi laite hankitaan, miksi tietyntyyppinen yms. Tarjouksia piti olla vähintään kolme.

– Hallittua kasvua yritämme luoda koko ajan. Kaksi uutta työntekijää korvasivat eläköityviä. Nyt pitäisi saada uusi rekrytointi jälleen, että voitaisiin kasvaa, Marko Turtiainen toteaa.

Teksti ja kuva: Jukka Nissinen

Juttu on tehty Maaseuturahaston tuella osana Onnistumme yhdessä Uudellamaalla -hanketta.