Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Turvekoneita myydään taas
Turve luokitellaan Suomessa uusiutumattomaksi energialähteeksi. – Nykyinen turvepolitiikka ei ole älykästä toimintaa, jos ajatellaan Suomen energiaomavaraisuutta, Tuomo Meriläinen sanoo. Kuva: Pauli Reinikainen

Koneyrittäjän mielestä turvepäätös osui päättäjien omaan nilkkaan: “Viime talvena Siperia opetti” – Yllättävä käänne myynnissä

Viime talven kovat pakkaset kuluttivat energiaturpeen varastot käytännössä loppuun.

Sotkamolaisen Suokone Oy:n yrittäjä Tuomo Meriläinen on seurannut turpeen alasajoa surullisin mielin. Suokone valmistaa koneita muun muassa turveyrittäjien käyttöön, mutta yrityksen pääasiallinen kassavirta tulee nykyään muualta.

– Jokainen asiakas, joka menetetään turvetuotannon alasajon takia, on etsittävä jostain muualta, yrittäjä sanoo.

Meriläisen isä aloitti yritystoiminnan valmistamalla ojituskoneita turvemaille, mutta yritys ajautui konkurssiin. Hän ei lannistunut, vaan perusti veljiensä ja lankonsa kanssa vuonna 1971 uuden yrityksen Suokone Oy:n. Turvetuotannon kulta-aikoina yritys työllisti peräti 80 työntekijää. Kun turvetuotantoa ajettiin ensimmäisen kerran Suomessa alas 80-luvun puolivälin jälkeen, yritys ajautui ongelmiin ja joutui irtisanomaan 30 työntekijää. Tuolloin toiminta keskitettiin yhteen paikkaan Vuokattiin.

Parhaillaan Suomessa on ollaan ajamassa alas isoja turvetta käyttäviä energialaitoksia. Meriläinen kritisoi hallituksen toimenpiteitä, jotka tähtäävät hiilidioksidivapaan turpeen käytön pienentämiseen. Suomessa pienet lämpövoimalaitokset saavat käyttää polttoturvetta polttoaineena ilman päästöveroa 10 000 megawattituntiin asti vuodessa. Isot laitokset joutuvat sen sijaan maksamaan veroa jokaisesta hiilidioksitonnista.

Tuomo Meriläisen poika Mikko Meriläinen jatkaa tulevaisuudessa yrityksen toimintaa. Nykyisin hän vastaa tuotekehityksestä.

Meriläisen yritys valmistaa koneita myös palaturpeen nostoon. Palaturvetta käytetään muun muassa lämpölaitoksissa. Yrittäjä on seurannut aitiopaikalta turpeen alasajon seurauksia.

– Kasvu- ja kuiviketurvetta tuotetaan Suomessa nykyisin noin kolme miljoona kuutiota. Parhaina vuosina energiaturvetta tuotettiin noin 25 miljoonaa kuutiota. Jos hiilidioksidivapauden ylärajaa lasketaan niin kuin on kaavailtu, se tappaa myös palaturvekonemarkkinan totaalisesti. 

Parhaillaan turvetta nostetaan ensi talven tarpeisiin. Meriläisen mukaan kuiva sää on ollut eduksi tuotannolle.

”Talvi oli vakava muistutus”

Viime talvena suomalaiset sinnittelivät kovien pakkasten kourissa. Pakkasjakso kesti normaalia pidempään ja aiheutti painetta lämmöntuotantoon.

– Seurauksena oli, että energiaturve käytettiin käytännössä loppuun lämpölaitoksissa. Se aiheutti paniikin, minkä takia tänä viime keväänä panostettiin vahvasti palaturpeen tuotantoon, Meriläinen kertoo.

Ilmiö näkyi Suokone Oy:n koneiden kysynnässä. Koneiden kuluvia osia on vaihdettu enemmän, mikä kielii yrittäjän mukaan siitä, että ne ovat olleet kovemmalla käytöllä.

– Palaturpeen tarve on nyt huomattavasti suurempi kuin edellisinä vuosina. Viime talvi oli kriittinen, ja turvetta jouduttiin kuljettamaan pidempiä matkoja.

Tämä mekaaninen turpeenkeruuvaunu lähtee Ukrainaan. Tuomo Meriläinen osti koneen takaisin toimintansa lopettavasta turpeentuotantoyrityksestä, jolle Suokone Oy oli sen aiemmin myynyt.

Suokone on myynyt tänä vuonna uusia palaturvekoneita suomalaisille turvetuottajille. Se on piristänyt yrityksen turvesegmentin toimintaa. Meriläisen viesti päättäjille on, ettei jatkossakaan kannata laskea mitään lämpimien talvien varaan.

– Viime talvena Siperia opetti. Kylmät talvet ovat edelleen mahdollisia. Niihin pitää varautua jatkossakin. Palaturve on hyvä polttoaine, koska sitä voi varastoida useita vuosia. Talvi oli hyvä muistutus siitä, että turvetta tarvitaan edelleen.

Parhaillaan turvetta nostetaan ensi talven tarpeisiin. Meriläisen mukaan kuiva sää on ollut eduksi tuotannolle.

– Nyt tulee hyvälaatuista palaturvetta.

Rahat pois romutustuella

Suomessa tuettiin turvetuotantoon käytettävien koneiden romuttamista erillisellä romutustuella. Tämä tukisumma käytettiin loppuun muutamassa viikossa. Erillinen turvetuotannon luopumistuki on voimassa vuoden 2024 loppuun.

Romutustuki on saanut osan turveyrittäjistä lopettamaan turpeen nostamisen ennenaikaisesti, vaikka esimerkiksi viime talvena palaturpeelle olisi ollut kysyntää. Romutustukea myönnettiin muun muassa mekaanisille keruuvanuille, jyrsimille ja palaturpeen nostokoneille. Tukea saattoi hakea sen jälkeen, kun koneet on toimitettu romutukseen.

Meriläinen ei usko, että turpeentuottajat ovat lopettaneet toimintansa vain pelkän romutustuen takia.

– Joissakin tapauksissa voi olla niin, että tuottaja on katsonut viisaammaksi lopettaa tuotannon mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. En silti usko, että yksikään sellainen turveyrittäjä, joka on juuri investoinut soihinsa, saanut luvat ja rakentanut infran, romuttaisi juuri hankkimansa turvetuotantolaitteet varsin pienellä korvauksella. Jos tuotanto loppuisi joka tapauksessa, tuotantokoneista kannattaa ottaa rahat pois, Meriläinen sanoo. Hänen mukaansa turvekoneita ei saa myytyä juuri mihinkään nykyisessä tilanteessa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen