YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Konkurssi, MS-tauti ja parhaan ystävän äkillinen kuolema opettivat yrittäjä Jukka K. Niemelle elämänasennetta – ”Tajusin, mikä homman nimi on”
Hämeenlinnalainen Jukka K. Niemi tietää, millaisia käänteitä elämä voi pahimmillaan tarjota.
Jukka K. Niemi, 62, voi hyvällä omallatunnolla sanoa, että elämä on opettanut.
Niemen nykyinen yritys Käkikuu Oy konsultoi pk-yrityksiä vastuullisuusteemoissa ja tekee muun muassa vastuullisuuskäsikirjoja ja hiilijalanjälkilaskentaa. Niemi aloitti yrittäjän uransa vuonna 1998 kommandiittiyhtiöllä, joka toi Suomeen saksalaisia vaellus ja ammattijalkineita. Jonkin ajan päästä toimintaa laajennettiin erätarvikkeiden maahantuontiin ja viranomaiskauppaan. Vuonna 2008 Niemi perusti vaimonsa kanssa Erämaailma-nimellä tunnetun vähittäiskaupan ja verkkokaupan, joka haettiin konkurssiin vuonna 2017.
– Yleinen tilanne alalla johti siihen, että pienten toimijoiden aika alkoi olla ohi. Paljon kiviä yritettiin kääntää, mutta emme onnistuneet saamaan toimintaa kannattavaksi. Nykyisin erärompetta myydään marketeissakin, Niemi kertoo.
Konkurssi iski kovaa, sillä yrittäjillä oli henkilökohtaisia lainatakauksia. Se tarkoitti, että käytännössä koko omaisuus oli mennyttä.
– Se oli äärimmäisen kova paikka taloudellisesti ja henkisesti. Konkurssin jälkeen joutui aika kauan nieleskelemään ja prosessoimaan asioita ennen kuin osasi nähdä uusia mahdollisuuksia. Onneksi henkinen pääoma jäi. Kaikki yrittäjätarinat eivät pääty onnellisesti, Niemi sanoo.
”Päätin hakea läpällä, koska olin silloin jo lähemmäs 60-vuotias. Ajattelin, että eivät ne minua sinne ota.”
Jukka K. Niemi
Opiskelemaan kuusikymppisenä
Toipuminen konkurssista kesti noin 2–3 vuotta. Niemi kertoo kokeneensa syyllisyyden ja epäonnistumisen tunteita. Niiden käsittely ei ollut helppoa. Samalla elämä muuttui radikaalisti.
– Takaukset johtivat siihen, että kotitalo piti myydä. Kun asiaa ajattelee jälkikäteen, pisteen laittaminen asioille oli myös iso helpotus.
Hämeenlinnalaisen uusi alku koitti, kun hän näki netissä ilmoituksen Hämeen ammattikorkeakoulun luonnonvara-alan ja kestävän kehityksen koulutusohjelmasta.
– Päätin hakea läpällä, koska olin silloin jo lähemmäs 60-vuotias. Ajattelin, että eivät ne minua sinne ota.
Toisin kävi, sillä Niemi hyväksyttiin nelivuotiseen koulutusohjelmaan. Hän suoritti sen kahdessa vuodessa ja suoritti sinä aikana vieläpä 50 ylimääräistä opintopistettä opiskellen osan ajasta Hollannissa.
– Minulla oli aikaa panostaa opintoihin ja lisäksi vahva kiinnostus aihepiiriä kohtaan. Olin varmaankin koulun vanhin opiskelija, mutta oli siellä muitakin yli 50-vuotiaita.
MS-tauti
- MS-tauti on yleisin nuorten aikuisten liikunta- ja toimintakykyyn vaikuttava keskushermoston sairaus.
- Kyseessä on autoimmuunitauti, jossa elimistö hyökkää omia kudoksia vastaan muodostamalla vasta-aineita. Vasta-aineet kohdistuvat aivojen tai selkäytimen valkean aineen hermohaarakkeita ja niitä ympäröivää myeliinivaippaa vastaan.
- MS-taudin oireet vaihtelevat tulehduspesäkkeiden sijainnin perusteella ja voivat olla hyvin erilaisia eri potilailla.
- Diagnoosi edellyttää magneettikuvantamis- ja selkäydinnestelöydöksiä.
- MS-tautiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta nykyisillä lääkehoidoilla aaltomaisen MS-tautityypin kulkuun ja ennusteeseen voidaan selvästi vaikuttaa.
Lähde: Terveyskirjasto
Sairaus vei työkyvyttömyyseläkkeelle
Niemi on joutunut elämään viimeiset 15 vuotta parantumattoman sairauden kanssa. Hän sai vuonna 2009 MS-tautidiagnoosin ja on käyttänyt pyörätuolia kymmenisen vuotta.
– MS-tautia on neljää päätyyppiä, joista minulla on hitaasti hiipivä harvinaisempi versio. Se tuli suhteellisen iäkkäänä ja on stabiloitunut niin, ettei se juurikaan enää etene.
Arki sujuu miehen mukaan hyvin: Vaimo ja kotona asuvat tyttäret auttavat arkisissa asioissa. Auton ajaminen onnistuu käsiohjauslaitteilla.
Konkurssin jälkeen Niemi oli kolme vuotta eläkeläisenä.
– En tehnyt muuta kuin ulkoilutin koiria, kävin kaupassa ja tein ruokaa. Se alkoi olla pidemmän päälle yksitoikkoista.
Työkyvyttömyyseläkepaperit hän sai vuonna 2016. Sen jälkeen tilille on tullut kuukausittain pieni eläke, joka periaatteessa riittäisi elämiseen.
– Minulla ei ole paljon menoja ja vaimoni on hyvässä työpaikassa.
Rankka opetus elämästä
Vuosi sitten hän perusti uuden yrityksensä Käkikuu Oy:n. Yrittäjyys on tuonut paljon lisää sisältöä Niemen elämään. Hänen positiivinen elämänasenteensa on ollut avuksi asioiden käsittelyssä.
– Olen oppinut, että ihmisen on otettava vastuu itsestään ja tartuttava toimeen. Aloitteellisuus ja toimeenpaneminen on tärkeää. Ei pidä jäädä ihmettelemään. Henkinen prosessointi, asioiden miettiminen ja tutkiminen ovat tärkeässä roolissa siinä, että oivaltaa tämän.
Niemen suurin oppi elämästä on ajalta, jolloin hänen paras ystävänsä menehtyi syöpään 37-vuotiaana.
– Hän kuoli kahdessa kuukaudessa. Silloin tajusin, mikä tämän homman nimi on, ja miten ohuella langalla täällä kuljetaan. Siksi aika kannattaa käyttää hyväksi niin, että olemme itseemme tyytyväisiä, kukin omalla tavallaan.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi