YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Konkurssien määrä laski hieman
Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan maaliskuussa laitettiin vireille kaikkiaan 274 konkurssia. Kuva: Getty Images

Konkurssien määrässä käänne – Lunta tupaan maksuvaikeuksista 

Yrittäjien asiantuntija ennakoi, että maksukehotusten ja konkurssihakemusten määrä pysyy korkealla tasolla ainakin alkuvuoden.

Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan maaliskuussa laitettiin vireille kaikkiaan 274 konkurssia. Viime helmikuussa hakemusten määrä oli 342. Näin ollen vireille laitettujen konkurssien määrä on hieman suurempi kuin vuoden 2023 maaliskuussa.

Viimeisen 12 kuukauden aikana konkurssien määrä oli 16 prosenttia suurempi verrattuna edeltäneisiin 12 kuukauteen.

– Yritysten tilanne ei ole edelleenkään helpottumassa. Arviomme mukaan konkurssiuhkaisten maksukehotusten ja konkurssihakemusten määrät pysyvät korkealla tasolla vielä ainakin alkuvuoden, Toivonen kertoo. Rakennusliikkeet ovat edelleen vaikeuksissa, mutta konkursseja on odotettavissa myös kaupan ja palvelun sektoreilta, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen kertoo.

Maaliskuussa konkursseja laitettiin vireille eniten muiden palveluiden, rakentamisen sekä kaupan toimialoilla. Muiden palveluiden toimialalla pantiin vireille 93 konkurssia, rakentamisen toimialalla 71 ja kaupassa 43.

Muiden palveluiden päätoimiala käsittää muun muassa informaatio- ja viestintäpalvelut, rahoitus- ja vakuutustoiminnan, kiinteistöalan toiminnan sekä tieteellisen ja teknisen toiminnan.

Maaliskuussa konkursseja laitettiin vireille eniten muiden palveluiden, rakentamisen sekä kaupan toimialoilla.

Maksuvaikeuksia etenkin kaupan alalla

Tiina Toivosen mukaan konkurssien takana on monia syitä.

– Koronan jälkeiset vaikeat taloudelliset ajat, korkeat korot ja kohonneet kustannukset, hän listaa.

Maksuvaikeuksiin ajautuneiden yritysten määrä on nousussa ja on korkeimmalla tasolla sitten pandemiasyksyn 2020. Eniten maksuvaikeuksia on kaupan alalla, mutta kaikilla päätoimialoilla maksuvaikeudet ovat joko säilyneet ennallaan tai lisääntyneet hieman.

– Yrityksiä kurittaneet laajat ja useiden viikkojen kestoiset lakkotoimet eivät ole yritysten tilannetta helpottaneet, Toivonen huomauttaa.

Suomen Yrittäjien pk-yritysbarometrin mukaan lähes joka neljäs yritys suunnittelee sopeuttamistoimia. Sopeuttamistarve on kasvanut eniten vähintään 50 henkilöä työllistävillä yrityksillä. Yleisimpiä suunniteltuja sopeuttamistoimia ovat lomautukset ja erilaiset työaikajärjestelyt. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus
Avaa pop-up -ikkuna