YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

2.6.2021 klo 13:23
Uutinen

Konkurssihakemusten määrässä terävä piikki – ekonomisti ei vielä huolestu

Viime viikko oli synkkä konkurssitilastojen kannalta. Suomen Yrittäjien ekonomisti näkee taustalla myös muun syyn kuin koronakriisin.

Asiakastiedon tilastojen perusteella viime viikolla (viikko 21) Suomessa haettiin konkurssiin kaksinkertainen määrä yrityksiä viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Kaikkiaan konkurssihakemuksia kirjattiin 81.

Yhteensä kuluvan vuoden aikana on haettu konkurssiin Asiakastiedon Datakatsauksen mukaan 1 112 yritystä. Mukana on myös isoja, vähintään miljoonan euron liikevaihtoa tehneitä yrityksiä. Näiden osuus hakemuksista on lähes sata.

Konkurssien määrän merkittävä kasvu viime vuoteen verrattuna kertoo karua kieltä siitä, miten koronapandemian pitkittyminen on heikentänyt yritysten taloutta, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

Hän näkee lukujen taustalla myös muun kuin koronakriisin.

– Pitää muistaa, että meillä on takana pitkä poikkeuksellisen vähäisten konkurssien jakso, joten on ollut odotettua, että korkeita viikkolukuja nähdään. Vaikka tilanne on monelle yritykselle erittäin hankala, uskon että yksittäisen viikon piikki on enemmänkin merkki vuoden aikana kertyneestä sumasta kuin konkurssiaallon alusta, Malinen jatkaa.

Hän muistuttaa, että konkurssien määrän kehittymisen suhteen on oltava tarkkana.

– Tilannetta on seurattava herkällä korvalla. Vaikka yleinen tilanne on helpottumassa ja taloutta vähitellen avataan, monen yrityksen kassa on kuiva ja tilanne veitsenterällä. Pienikin takapakki tilanteessa, jossa puskurit on moneen kertaan syöty, voi osoittautua kohtalokkaaksi.

Asiakastiedon Datakatsauksen mukaan konkurssitilastossa listatuista toimialoista ylikorostuvat talonrakentamisen, erikoistuneen rakennustoiminnan sekä ravitsemistoiminnan alat. Näiden toimialojen yrityksiä on haettu konkurssiin suhteellisesti huomattavan paljon enemmän kuin niiden osuus on kaikista toimivista yrityksistä.

Konkurssihakemusten määrää voi seurata täältä.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna