YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Konkurssikurimus ei hellitä
Konkurssikurimus ei hellitä vielä alkuvuonnakaan. Kuva: Getty Images
17.1.2024 klo 08:54
Uutinen

Konkurssikurimus ei hellitä – Tuoreet luvut julki: ”Huippua ei vielä nähty”

Yrittäjien asiantuntija odottaa konkurssihakemusten määrän pysyvän korkealla ainakin alkuvuoden.

Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen perusteella viime joulukuussa laitettiin vireille 244 konkurssia. Määrä on 22 enemmän kuin edellisen vuoden joulukuussa.

Viimeisten 12 kuukauden aikana konkurssiin on haettu 3 315 yritystä, mikä on enemmän kuin 2009 finanssikriisin aikaan.

– Eniten konkursseja nähdään edelleen muiden palveluiden ja rakentamisen toimialoilla. Myös kaupan toimialan konkurssit ovat kasvussa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että talousvaikeuksiin joutuneet yritykset hakeutuvat tavallista useammin itse konkurssiin, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen sanoo.

– Valitettavasti emme ole nähneet vielä konkurssihuippua. Tammikuun tietojen perusteella konkurssihakemusten määrät pysyvät korkealla tasolla vielä ainakin alkuvuoden, Toivonen jatkaa.

Pitkät maksuajat kiristävät taloutta

Tiina Toivonen muistuttaa pitkien maksuaikojen merkityksestä yritysten talousvaikeuksissa.

– Konkurssien takana on edelleen monia syitä, kuten koronan jälkeiset vaikeat taloudelliset ajat, korkeat korot ja kohonneet kustannukset. Neljännes konkursseista johtuu siitä, ettei yritykset saa ajoissa omia saataviaan sopimuskumppaneiltaan. Yrittäjän tulee kuitenkin hoitaa omat laskunsa, kuten palkat, verot, vuokrat ja tuotantokustannuksensa ajallaan.

Maksuviivästykset ja pitkät maksuajat vaivaavat Toivosen mukaan sekä suomalaista että eurooppalaista yrityskenttää.

– Osa pitkistä maksuajoista johtuu siitä, että meillä on maksuehtolaki, jota ei noudateta. Yritysten välillä saa käyttää yli 30 päivän maksuaikaa vain, jos molemmat osapuolet siihen suostuvat.

Suomen Yrittäjien tekemän selvityksen mukaan yli puolet pk-yrityksistä raportoi, että ne ovat törmänneet siihen, ettei lakia noudateta. Usein sanelijana toimii suuryritys, joka sanelee itselleen pitkät ja edulliset maksuajat.

Tutut toimialat yhä vaikeuksissa 

Vuonna 2023 asetettiin konkurssiin kaikkiaan 2 715 yritystä, ja konkurssien määrä kasvoi neljänneksen vuoteen 2022 verrattuna.

Rakennusliikkeet ovat edelleen vaikeuksissa, mutta konkursseja on odotettavissa myös kaupan ja palvelun sektoreilta.

Vuoden 2023 joulukuussa henkilötyövuosien määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 1 571, mikä on 717 henkilötyövuotta enemmän kuin vuoden 2022 joulukuussa.

Toivonen muistuttaa, että kaikki konkurssihakemukset eivät johda yrityksen konkurssiin, vaan konkurssihakemus voi myös peruuntua velallisen tai velallisen ja velkojan yhteishakemuksella.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen