YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Rakennusalan konkurssit ovat vähentyneet
Rakennusalan konkurssit ovat vähentyneet. Kuva: Getty Images
16.1.2025 klo 17:32
Uutinen

Konkurssit edelleen kasvussa, mutta rakennusalalta kuuluu jo parempaa

Vuosi 2024 oli synkkä konkurssirintamalla.

Tilastokeskus on kertonut uusimmista konkurssiluvuista perustuen vuoden 2024 joulukuun tilanteeseen.

Tilastodatan perusteella joulukuussa laitettiin vireille 268 konkurssia. Se on 24 enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Vuonna 2024 konkurssiin haettiin kaikkiaan 3 475 yritystä ja yhdeksän kuolinpesää. Rakennusalalla haettiin konkurssiin 47 yritystä ja kaupan alalla 44 yritystä. Samat alat ovat olleet konkurssitilastojen kärjessä pitkin vuotta 2024.

Vuoden 2023 joulukuuhun verrattuna konkurssihakemusten määrä on kasvanut suhteellisesti eniten maa-, metsä- ja kalataloudessa ja määrällisesti eniten majoitus- ja ravitsemisalalla. Rakennusalan toipumisesta kertoo se, että alan konkurssihakemusten määrä on vähentynyt eniten.

Eniten konkursseja oli joulukuussa muiden palveluiden toimialalla, joka käsittää muun muassa informaatio- ja viestintäpalvelut, rahoitus- ja vakuutustoiminnan, kiinteistöalan toiminnan, ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan, hallinto- ja tukipalvelut, koulutuspalvelut, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä taide-, viihde- ja virkistystoiminnan.

Katse hallituksen suuntaan

Vuonna 2024 laitettiin vireille yhteensä 3 475 konkurssia, kun vuonna 2023 vireille saatettiin 3 315 konkurssihakemusta ja vuonna 2022 yhteensä 2 654.

– Pahimpina koronavuosina määrät olivat tätäkin pienemmät: vuonna 2020 laitettiin vireille 2135 konkurssihakemusta ja vuonna 2021 yhteensä 2472 hakemusta, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen kertoo.

Toivosen mukaan suuri konkurssien määrä on seurausta Suomen hitaasta talouskasvusta.

– Tästä syystä hallituksen tulee toteuttaa suunnitellut työmarkkinauudistukset, tehdä uudistuksia työvoiman määrän ja liikkuvuuden lisäämiseksi sekä purkaa yritystoiminnalle ja kasvulle haitallista sääntelyä, Toivonen sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus