YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kontiotuote teki jättikaupat
Toimitusjohtajan mukaan Kontiotuote on satsannut kohteeseen ”poikkeuksellisen paljon”. Havainnekuva: Kontiotuote Oy

Kontiotuote teki historiallisen vientikaupan – Asiakkaana mystinen kiinteistömoguli: ”Ei tällaiseen henkilöön kukaan saa kontaktia suoraan”

Välimerelle rakentuu uusi kiinteistökeskittymä, jonka suunnittelussa suomalaisyrityksellä on merkittävä rooli.

Pudasjärveläisen Kontiotuote Oy:n toimitusjohtaja Mika Rytky ehtii puhua hetken ennen seuraavaa haastattelua. Puhelin on soinut torstaina tiiviisti sen jälkeen, kun yhtiö kertoi historiallisen suuresta vientikaupasta. Yritys toimittaa 10 000 asunnon hirsirakenteet kahteen eri kohteeseen, joista toinen sijaitsee Välimerellä. Sopimuksen arvo on 250 miljoonaa euroa seitsemän vuoden aikana.

Kauppa on Kontiotuotteen historian suurin ja merkittävä myös koko Suomen mittakaavassa. Asiat alkoivat edetä viime helmikuun jälkeen.

– Helmikuussa asiakas tuli käymään Nurmijärven näyttelyalueellamme lyhyellä varoitusajalla. Siitä se lähti käyntiin, Rytky kertoo Yrittajat.fille.

Hieman myöhemmin selvisi, että pontimena olivat olleet suomalaisyritykset kansainväliset vientiponnistelut.

Asiakkaan henkilöllisyys pidetään toistaiseksi visusti salassa. Rytkyn mukaan kyseessä on kansainvälisellä rakennusalalla vaurastunut, Forbes-listattu henkilö, joka haluaa pysyä nimettömänä.

– Ei tällaiseen henkilöön kukaan saa kontaktia suoraan. Voi siis sanoa, että olemme tehneet itsemme näkyväksi. Haluamme myös kunnioittaa asiakkaan toivetta siitä, ettei nimeä kerrota julkisuuteen.

Kauppa on Kontiotuotteen historian suurin ja merkittävä myös koko Suomen mittakaavassa. Asiat alkoivat edetä viime helmikuun jälkeen.

”Joka palaverissa asiakas yllättynyt”

Suomalaiset hirsirakenteet päätyvät Välimerellä sijaitsevaan matkailukohteeseen, jonka rakentaminen aloitetaan nollasta. Kontiotuotteen edustaja on käynyt paikan päällä tyhjällä tontilla.

– Arkkitehtimme on suunnitellut rakennukset ja sisustussuunnittelijamme on tehnyt sisustussuunnitelman, määritellyt värit ja auttanut muutenkin konseptin valmistelussa. Myös alueen kuvituskuvat ovat meidän käsialaamme, Rytky kertoo.

Toimitusjohtajan mukaan Kontiotuote on satsannut kohteeseen ”poikkeuksellisen paljon”.

– Se on yksi syy, miksi meidät valittiin. Joka palaverissa asiakas on vähän yllättynyt siitä, mitä olemme tehneet.

Kohde on lähellä merta, mutta ei aivan rannassa. Rytkyn mukaan kyseessä on kohde, jonka ihmiset varmasti tunnistavat, kun se julkistetaan.

“Tämä voi johtaa pitkään yhteistyöhön.”

Mika Rytky, Kontiotuote Oy

Ei välittömiä henkilöstövaikutuksia

Kontiotuote käynnistää koe-erän toimitukset alueelle tulevan syksyn aikana. Koe-erän jälkeen päätetään, minkä kokoisia asuntoja alueelle rakennetaan. Varsinaiset volyymitoimitukset alkavat ensi vuoden keväällä.

– Asiakkaalla on paljon optioita lähteä laajentamaan hirsirakentamista. Tämä voi johtaa pitkään yhteistyöhön. Samaa konseptia on mahdollisuus monistaa.

Pohjois-Pohjanmaalla toimivalle yritykselle puitesopimuksella on iso merkitys, mutta se ei vaikuta henkilöstömäärään vielä tänä vuonna.

– Suomalainen rakentaminen on ollut isossa taantumassa. Tämä luo uskoa tulevaisuuteen. Ensi keväänä meillä voi olla rekrytointitarpeita, jos Suomen asuntorakentaminen lähtee elpymään.

Viime talvena Kontiotuote joutui lomauttamaan henkilöstöään rakennusalan vaikean kysyntätilanteen takia. Vuonna 2022 yrityksen liikevaihto oli 100 miljoonaa euroa, viime vuonna 50 miljoonaa.

Rytkyn mukaan merkittävää sopimusta aiotaan juhlia jollain tapaa.

– Henkilöstö on ollut tässä vahvasti mukana. Iso kiitos kuuluu projektiorganisaatiolle. Henkilöstöjohtajamme palaa maanantaina töihin, katsotaan mitä hän keksii.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät palkitsi Kontiotuotteen vuoden 2023 maakunnallisella yrittäjäpalkinnolla.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen