YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Heliwestin helikopterista roikkuu puomi, jonka päässä on 300-kiloinen sirkkelisaha. Kopterisahauksessa katkotaan oksia ja puiden latvoja sähkölinjojen tieltä. Kuvat: Heliwest
1.2.2024 klo 15:43
Uutinen

Kopterilentäjä Rene Koiviston työkaluna on ”Bond-sahan” kaltainen 300 kilon sirkkelisaha – ”Saan raitista ilmaa, sillä ovi on poissa”

Heliwestin kopterilentäjä Rene Koivisto ohjailee yläilmoissa 300 kilon painoista sirkkelisahaa, jolla hän katkoo oksia ja puiden latvoja sähkölinjojen tieltä.

Bond-elokuvassa ”Kun maailma ei riitä” helikopterista roikkuva sirkkelisaha pirstoo James Bondin BMW:n kahtia, ja Bond pinkoo siltaa pitkin pakoon sirkkeli kintereillään.

Suomessa toimivan Heliwestin kopterisahauksella ei ole Bond-elokuvan kanssa muuta yhteistä kuin että yrityksen kulkupeli ja työväline muistuttavat leffan vastaavia.

Siinä missä elokuvan kohtauksissa kylvetään kopterisahauksella tuhoa, tekee Heliwest erittäin tarpeellisia palveluksia energiayhtiöille sekä sähköä käyttäville kansalaisille.

Heliwestin kopterilentäjät katkovat oksia ja puiden latvoja sähkölinjojen tieltä, jotta puut eivät pääse vahingoittamaan linjoja ja katkaisemaan sähköjä asutuskeskuksista.

Heliwestin kokeneella kopterilentäjällä Rene Koivistolla ovat ohjaamossa muut asiat mielessä kuin legendaarinen leffahahmo.

– Bondia en ole koskaan edes ajatellut. Jos olisin kolmekymmentä vuotta nuorempi, ehkä hän silloin voisi tulla mieleen, naurahtaa 56-vuotias Koivisto.

Heliwestin helikopterista roikkuu puomi, jonka päässä on 300-kiloinen sirkkelisaha. Yhteensä puomi ja saha muodostavat 20–25 metrin pituisen työvälineen. 

Maallikon silmiin taivaalta käsin ohjattava sirkkelisahaus näyttää hurjalta touhulta, mutta Koivistoa ei kopterin kopissa jännitä.

– Adrenaliini virtasi, kun aloitin kopterisahauksen parikymmentä vuotta sitten. Nykyisin työ sujuu rutiinilla kuin polkupyörällä ajelisi. Juttelen alhaalla olevan sähkömiehen kanssa samaan aikaan, kun sahaan. Mutta tarkkana pitää työssä tietysti olla, ettei saha osu sähkölinjaan, jossa on virta päällä koko ajan. Varsinkin kovalla tuulella sekä saha että kopteri keikkuvat, Koivisto kuvailee.

“Tekemisen meininkiä”

Rene Koivisto (kuvassa) on viihtynyt helikopterilentäjänä jo 36 vuotta, ja kopterisahausta hän on tehnyt työkseen 22 vuotta. Yhteensä Koivistolle on kertynyt uransa aikana 17 000 kopterilentotuntia.

– Kivaa työtä, jossa on tekemisen meininki. Joskin kopterisahaus on raskasta ja haasteellista silloin, kun on hankala keli, hän sanoo.

Haastatteluhetkellä Koivisto odotteli Nurmijärvellä sään paranemista päästäkseen sahaamaan puita sähkölinjojen läheisyydessä. Sakean sumun takia hän ei päässyt pörräämään taivaalle. 

– Pilvet ovat puiden tasalla, ja pitää odotella parempia kelejä. Toivottavasti pääsen huomenna taivaalle.

Koiviston mukaan valmista linjaa syntyy yleensä viitisen kilometriä per työpäivä. Missä tahdissa katkomistyö etenee riippuu myös siitä, kuinka korkeita katkottavat puut ovat ja kuuluuko alueeseen myös peltoja.

Koivisto kertoo, että samoilla alueilla pitää katkoa puita noin kahdeksan vuoden välein. Sellaisessa tahdissa puut yleensä kasvavat sähkölinjojen kannalta riskaabeleihin mittoihin.

Hän toteaa, että kopterisahaus on myös ulkoilmatyötä.

– Saan raitista ilmaa, sillä ovi on poissa. Pään päällä on kupu, kun katselen isosta aukosta ulos. Peiliä ja kameraa ei ole apuna.

Keikkoja ulkomaillakin

Voisi kuvitella, että sirkkelisahan äänen takia kopterilentäjä joutuu työskentelemään kovassa metelissä aamusta iltaan. Koiviston mukaan sahan ääni ei juurikaan kantaudu hänen korviinsa.

– Kopteri pitää kovempaa meteliä kuin saha. Terien aiheuttama ääni kuuluu vain silloin, jos sahaan jotakin tiukemmin istuvaa oksaa. Minulla on kuitenkin hyvät kuulokkeet.

Koivisto on vuosien varrella tehnyt kopterisahauskeikkoja myös Norjassa ja Latviassa. Pääosin hänen työnsä on kuitenkin Suomen taivaalla.

– On hyvä, että pääsen töiden jälkeen kotiin.

Uhkaa lumesta ja tuulesta

Vuonna 1992 perustetun Heliwest Oy:n palkkalistoilla on tällä hetkellä neljä kopterisahausta tekevää lentäjää. Heliwest myös kouluttaa uusia kopterisahaukseen erikoistuneita lentäjiä. Kopterisahauksia tilaavat lähes poikkeuksetta energiayhtiöt.

– Tehtävämme on huolehtia siitä, että sähkönjakelu toimii ilman häiriöitä, kiteyttää Heliwestin toimitusjohtaja ja yrittäjä Dick Lindholm.

Talvella lumimassat kertyvät puihin ja aiheuttavat riskin, että puut voivat kaatua sähkölinjojen päälle. Myös muina vuodenaikoina tarvitaan kopterisahausta.

– Nykypäivänä myrskyjä on yhä useammin, ja kovat tuulet voivat katkoa puita. Kopterisahausta tarvitaan myös siksi, että metsän kasvaessa sähkölinjoilla tulee liian ahdasta.

95 prosenttia kopterisahauksista tehdään metsien ja peltojen keskellä kauempana asutuskeskuksista.

Silloin kun sirkkelisahaa tarvitaan asuinalueella, huolehtii Heliwest ihmisten ja rakennusten turvallisuudesta.

– Kun teemme kopterisahausta urbaanissa ympäristössä lähellä asutusaluetta, työskentelemme hyvin hallitusti. Maaorganisaatiomme työntekijä varmistaa, ettei sähkölinjan alle tule ihmisiä eikä eläimiä, Lindholm kertoo.

Pääosin Heliwestin toiminta-alueena on koko Suomi. Kotimaan lisäksi Heliwest tekee kopterisahauksia myös muissa Pohjoismaissa, Baltiassa sekä Keski- ja Etelä-Euroopassa. Keikkoja on ollut muun muassa Norjassa, Ranskassa, Puolassa ja Italiassa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen
Avaa pop-up -ikkuna