5.6.2024 klo 11:19
Uutinen

Korkki nenässä

Viiden vuoden välein järjestettävät europarlamenttivaalit alkoivat tänään. Ennakkoon voi äänestää vielä ensi viikon tiistai-iltaan saakka. Varsinainen vaalipäivä Suomessa on sunnuntaina 9.6. Silloin voi äänensä antaa klo 9 – 20.

Vaalit näkyvät jonkin verran katukuvassa. Erityistä hurmosta taitaa kuitenkin olla vaikea löytää. Se on sinällään harmi, kun tietää EU:n vaikutuksen myös kansalliseen lainsäädäntöön.

Aika tuoreena hassuutena on muovikorkkidirektiivi. Sen tarkoitus on hyvä. Muovin päätyminen luontoon, vesistöön tai myöhemmin elimistöön ei ole eduksi ihmisille. Mutta korkki nenässä limsan juominen ei erityisesti lisää juomanautintoa. Se voi tuntua melkoiselta holhoamiselta, erityisesti Suomessa, jossa kierrätysaste on erittäin korkea.

Suomesta Euroopan parlamenttiin valitaan 15 jäsentä. Kokonaismäärä on tulevalla vaalikaudella 720 europarlamentaarikkoa. On siis kohtuullisen tärkeää, että edustajamme ovat mahdollisimman osaavia ja kykeneviä vaikuttamaan päätöksentekoon. Typerien säädösten tekemisen sijasta heidän tulisi kyetä vaikuttamaan isoihin linjanvetoihin. Miten Eurooppa pärjää kilpailussa Kiinan ja USAn kanssa? Miten rauha Eurooppaan palautetaan? Olisiko EU:n vihdoin herättävä aggressiivisen ja laajentumishaluisen Venäjän uhkaan?

Tärkeää olisi turvata yritysten toimintaedellytyksiä Euroopan laajuisesti. Sitä ei tehdä pikkutarkalla säätelyllä vaan toimintavapauksia lisäämällä. Sen sijaan, että mietitään EU:n laajuisia tai kansallisia valtiontukia yrityksille, voitaisiin kokeilla markkinataloutta. Suomi ei näet tukikilpailussa pärjää. Eivätkä valtionyritykset oikein taida olla tehokkain tapa toimia markkinoilla muutenkaan.

Itse kävin jo äänestämässä. Käy sinäkin!

Esa Mänttäri
toimitusjohtaja
Vantaan Yrittäjät
esa.manttari@yrittajat.fi

Kuva Sami Kuusivirta