1.7.2021 klo 12:49
Uutinen

Korona iski rajusti Jouko Aholan yritykseen – Pankki pakotti myymään kaksi asuntoa: “Ainakaan minun ei tarvitse miettiä, mitä jos”

Jouko Ahola kertoo avoimesti korona-ajan vaikeuksistaan. Luvassa on myös iloisempia asioita perheenlisäyksen myötä.

Korona-aika on kohdellut kaltoin monia kuntosaliyrittäjiä. Ex-voimamies ja pitkän linjan yrittäjä Jouko Ahola myöntää, että huonosti on mennyt. Hän pyöritti vielä keväällä kahta kuntosalia Hämeenlinnassa. Äskettäin toinen niistä myytiin, mikä osaltaan helpottaa taloudellista tilannetta.

– Sekin myynti piti tehdä tappiolla, Ahola myöntää.

Tukea hän on saanut kriisin keskellä vuokranantajasta.

– Ainoat, jotka ovat tulleet vastaan, ovat vuokranantajani ja vakuutusyhtiö. Ne ovat kohdelleet vuokralaistaan hyvin. Pankin kanssa ollut sen sijaan ollut ongelmia. En ole saanut maksuaikaa siinä määrin kun se olisi taloudellisesti ollut mahdollista ja mistä olisin voinut suoriutua.

Taloudellisen ahdingon takia Aholan piti myydä kaksi sijoitusasuntoaan, joista toinen oli säästetty eläkepäivien turvaksi. Auto vaihtui halvempaan.

– Pankin mielestä minulla oli liikaa vastuita. Sieltä sanottiin, että asunto on myytävä hinnalla millä hyvänsä tai sitten se pakkohuutokaupataan.

Vaikeuksista huolimatta Ahola päätti keväällä laajentaa kuntosaliaan, kun siihen tuli mahdollisuus samasta kiinteistöstä vapautuneen tilan myötä.

Hämeenlinnan Tiiriön kuntosaliin rakentuu parhaillaan toiminnallisen harjoittelun siipi, jolla Ahola houkuttelee etenkin crossfitin harrastajia.

– Jos ja kun ajat paranevat, sille on käyttöä. Muussa tapauksessa hakkaan vain päätä seinään.

Kustannustukea Aholan yritys ei ole saanut.

– Pääsyynä oli väärä toimiala. Päätoimialaksi oli merkitty rakentaminen, josta en ole käytännössä saanut tuloja vuoden 2017 jälkeen.

Kiitokset kirjanpitäjälle

Yrittäjyys ei ollut Aholalle nuorena selkeä valinta, vaan se osoittautui parhaaksi tavaksi toimia. Voimamieskilpailuissa, erilaisissa esiintymisissä ja esimerkiksi elokuvarooleissa Ahola edusti itseään ja hoiti laskutuksen toiminimen kautta. Hän on edelleen toiminimiyrittäjä.

Kun Ahola aloitti tosissaan rakennusalalla vuonna 2000, yrittäjyys oli jälleen kerran ainoa tapa toimia. Tuolloin hän hankki vanhoja asuntoja ja myi niitä kunnostettuina.

– Toiminta oli kuitenkin sen verran pienimuotoista, että katsoin toiminimen olevan paras valinta. Kun tarvitsin rahaa, käytin vakuutena omaisuuttani.

Käsillä tekemisen kulttuuri näkyy Aholan arjessa myös siten, ettei hän ole koskaan istunut tietokoneen ääressä.

– En ole eläissäni lähettänyt yhtäkään sähköpostia vaan sen on aina tehnyt joku puolestani, joko tyttöystäväni tai kirjanpitäjäni. Toisaalta olen tämän takia kivuliaasti oppinut, että sähköposteja olisi joskus ollut syytä lähettää. Pari kertaa olen joutunut riitelemään reklamaatiosta, jonka olen tehnyt vain suullisesti.

Ahola kiittää kirjanpitäjäänsä, joka on ollut korvaamaton apu.

– Yritykseeni on tehty kaksi isoa verotarkastusta. Molempien yhteydessä on sanottu, että jatka samaan malliin. Kaikki tämä on kirjanpitäjäni ansiota.

”Ilman virheitäni en olisi se, joka olen”

Yrittäjyys ei ole läheskään aina ollut Aholalle ruusuilla tanssimista. Silloin on tarvittu hyvä riskin- ja stressinsietokykyä.

– En ole koskaan miettinyt huomista enkä murehtinut menneitä. Menneelle ei voi mitään eikä tulevasta tiedä. Isona tukena ja turvana ovat olleet tietenkin elämänkumppanini Hanna sekä veljeni ja vanhempani. Jos joku asia on mennyt mönkään, siihen on saanut apua. Vastoinkäymiset ovat opettaneet sen, että asioiden murehtiminen ei auta vaan on mentävä eteenpäin ja yritettävä parhaansa.

Uransa aikana Ahola on kokenut paljon. Hän on saanut nauttia ammattiurheilijan tähteydestä, elokuvarooleista kansainvälisissä tuotannoissa sekä tavallisesta yrittäjän arjesta.

– Etenkin kilpailuaikoinani kuulin monesti niitä ”kyllä mäkin jos” -lauseita. Olen tehnyt paljon virheitä, mutta olen myös onnistunut. Ilman tekemiäni virheitä en olisi se, joka olen. Ainakaan minun ei tarvitse koskaan miettiä, mitä jos.

Seuraava haaste ja kokemus on luvassa syyskuussa, kun Aholan perheeseen syntyy toinen lapsi.

– Yksi asia on varma. En tule pitämään isyyslomaa enkä vapaita.

Korona-ahdinko ei ole murtanut yrittäjän selkärankaa. Aholan mittapuulla murheet voisivat olla isompiakin.

– Niin kauan kun terveys on kunnossa, pystyy tekemään asioita. Taloudelliset murheet ovat loppujen lopuksi pieniä.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi