YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Korona ja hallitus kurittavat yrittäjiä
Kaupallinen yhteistyö: Fundu
Hallitus on – ehkä osaltaan perusteettomasti – rajoittanut yrittäjien perusoikeuksia. Vaikka pk-yritykset on ajettu ahtaalle, on joidenkin hallituspuolueiden toimesta vihjailtu yrittäjien veronkiristyksistä, vaikka nykymalli on nimenomaisesti helpottanut yritysten selviytymistä poikkeusoloista. Hallituksen koronastrategia tuntuukin olevan leviämisvaiheessa ja yrittäjät kiihtymisvaiheessa. Vallitsevissa olosuhteissa yritysten tulee muistaa ”neljän K:n periaate” ja olla aktiivinen päättäjien suuntaan.
1. Pk-yritykset ovat osoittaneet poikkeuksellisen sitkeytensä ja mukautumiskykynsä pandemian aikana, vaikka valtio on rajoittanut yrittäjien perusoikeuksia. Osa rajoituksista on voinut olla lainvastaisia ja valtion viestintä on ollut täysin epäselvää.
2. Toisin kuin valtiolla, yrittäjillä ei ole pohjatonta velkakassaa ja mahdollisuutta parantaa lainanmaksukykyä veroäyriä nostamalla.
3. Yrityksen rahoituskapasiteettiin vaikuttaa ennen kaikkea omavaraisuusaste. Vahva oma pääoma muodostaa puskurin ja mahdollistaa rahoituksen myös viruspandemian kaltaisen epätodennäköisen riskin aktualisoituessa.
4. Poikkeusoloissa yrittäjän kannattaa keskittyä ennen kaikkea neljän K:n periaatteeseen: Kassaan ja Kriittisyyteen Kiinteitä Kuluja kohtaan. Perässä seuraa viides K, Käyttökate, joka turvaa toiminnan jatkuvuuden pitkällä tähtäimellä. Kassapuskuria voi ja kannattaa tarvittaessa vahvistaa.
Valtio kurittaa yrityksiä rajoituksin ja aikanaan veronkiristyksin?
5. Suomalainen osinkoverotus on kannustanut pk-yrityksiä olemaan jakamatta kaikkia voittovaroja ulos osinkoina. Tämä kannustin on osaltaan helpottanut pk-yritysten selviytymistä poikkeusoloissa, koska yhtiöiden oma pääoma ja rahoitettavuuskyky on ollut vahva. Tästä huolimatta osa hallituspuolueista on jälleen kerran osinkoverojärjestelmän kimpussa.
6. Jokaisen yrittäjän kannattaa itse aktivoitua, jotta rajoitustoimin piestyä pk-sektoria ei lyödä lopullisesti kanveesiin uusilla ”veroinnovaatioilla”. Kaikki eivät voi olla valtiolla töissä. Yrittäjällä on oltava edes joku rakenteellinen kannustin ottaa riskiä.
7. FUNDU kiinnitti yhdessä muiden yrittäjien kanssa asiaan julkisuudessa huomiota jo ennen eduskuntavaaleja, ja hallitusohjelmaan otettiinkin kirjaus, ettei yritysverotukseen puututa.
FUNDU on julkaissut pk-yrityksille tekoälypohjaisen rahoitettavuustestin – eräänlaisen yritystalouden stressitestin. Yhtiösi rahoitettavuustestin pääset tekemään TÄSTÄ LINKISTÄ.