YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

9.10.2020 klo 13:00
Uutinen

Korona moninkertaisti lääkäritalojen etävastaanottojen määrän: ”Vastaanotolle seitsemässä sekunnissa”

Helsinkiläinen startup on kasvattanut liiketoimintaansa korona-aikana, kun sen suunnitteleman etävastaanottojärjestelmän kysyntä on lisääntynyt merkittävästi.

Helsinkiläinen Ninchat on erikoistunut räätälöityihin chat- ja videochat-järjestelmiin, joiden kysyntä vilkastui koronan lisättyä merkittävästi etäyhteyksien käyttöä. Samalla yritysten panostukset etäpalveluihin on lisääntyneet merkittävästi.

Ennen koronaa Ninchat oli toteuttanut chat-palveluita lääkäripalveluita tarjoaville Terveystalolle ja Aavalle sekä muun muassa Oulun ja Rovaniemen kaupungeille.

– Viime kevään aikana volyymit kymmenkertaistuivat, kun kaikki fyysiset tapaamiset loppuivat. Pari tuhatta lääkäriä piti etävastaanottoja digitaalisesti, Ninchatin toimitusjohtaja Ville Mujunen kommentoi.

Digitalisaation superloikka nähtiin Mujusen mukaan lääkärifirmojen ohella muun muassa Ensi- ja turvakotien liiton perhetapaamisissa, jotka kaikki siirtyivät digitaalisiksi. Ninchatin järjestelmä on käytössä myös muun muassa Mielenterveysseuran Sekasin-chatissa.

– Onhan tämä hirveän paljon tehokkaampaa, kun nopeimmillaan lääkärin vastaanotolle voi päästä meidän järjestelmässä seitsemässä sekunnissa. Eli asian saa käytännössä välittömästi eteenpäin. Prosessi on merkittävästi lyhyempi kuin perinteisellä ajanvarauksella.

Ajallista ja rahallista säästöä

Etävastaanotolla voidaan Mujusen mukaan saada aikaan isojakin säästöjä lääkärikeskuksen liiketoiminnassa.

– Lääkäri ei ole kiinni yhdessä paikassa, vaan hän voi palvella esimerkiksi useampia yksiköitä samasta lokaatiosta käsin. Etäjärjestelmä mahdollistaa myös uudenlaista yhteistyötä kuntien terveydenhuollon välillä. Asiakasta ei tarvitse pallotella luukulta toiselle.

Ninchatin järjestelmä kartoittaa tarvittaessa asiakkaan lähtötilanteen, jolloin asiantuntijan kuten lääkärin ei enää tarvitse kysyä perustietoja etävastaanoton aikana. Alkukyselyssä voidaan kartoittaa muun muassa se, mitä lääkkeitä asiakkaalla on käytössä.

– Samalla voidaan tiedustella, onko asiakkaalla tarve asiakaspalvelukäynnille vai esimerkiksi laboratorioon. Tämä kaikki säästää resursseja.

Ninchatin järjestelmä toimii Amazon Web Services -pilvipalvelussa ja data sijaitsee Saksassa. Mujusen mukaan jokaisen järjestelmäasiakkaan kanssa sovitaan, miten kauan tietoja säilytetään.

– Suomi on etulinjassa. Meillä on käytössä keskitetty potilastietokanta, sähköinen asiakkaan tunnistautuminen pankkitunnuksilla sekä elektroniset reseptit. Merkittävä osa näistä ei ole vielä käytössä muualla Euroopassa.

Mujusen mukaan tavoitteena on viedä Ninchatin palveluita maailmalle siinä vaiheessa, kun paikallinen lainsäädäntö sen sallii.

Parhaillaan Ninchat kehittää järjestelmään hälytoimintoa. Se tekee hälytyksen soveltuvan asiantuntijan älypuhelimeen, kun tarve etävastaanotolle tulee.

– Tällöin erikoisammattilaisia ei tarvitse pitää tietyssä lokaatiossa vaan heidät saadaan tarvittaessa käyttöön nopeasti ja joustavasti, Mujunen jatkaa.

Suurin osa etävastaanotoista järjestetään chat-yhteydellä. Videota käytetään vain, jos siitä on hyötyä. Esimerkiksi resptin uusimiseen videota ei tarvita.

Kuva: Ninchat

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi