YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

22.4.2020 klo 10:51
Uutinen

Koronan vaikutukset yrittäjiin kootaan videotarinoihin – Mukana nimekkäät taustajoukot

Yrittäjien tarinoita koronakriisissä kokoava videotuotantoprojekti käynnistyy. Tavoite on luoda uskoa tulevaan.

Koronaviruksen aiheuttamia ongelmia yrittäjien elämään aletaan kerätä videosarjaksi, joka tuo ongelmia, yrittäjien tunnelmia ja heidän keksimiään selviytymiskeinoja esiin.

20 koronatarinaa -tuotannolla halutaan viestiä suomalaisille yrittäjille ja heidän läheisilleen, että he eivät ole yksin ja selviytyminen on mahdollista monin eri keinoin.

Idea videosarjaan syntyi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Startup Schoolissa opiskelevien oppilaiden Entrepreneurs of Finland -yhteisön sekä heitä mentoroivan Timo Uusi-Kerttulan yhteistyöstä. Kansainvälinen opiskelijaporukka on kehittänyt parisen vuotta aihioita, joissa yrittäjätarinat yhdistyvät tekstiksi, podcasteiksi ja videoiksi. He toivoivat mentorointia siitä, miten sisältökonseptia voisi kaupallistaa.

– Totesin, että nyt on lähes mahdotonta myydä mielikuvavideoita, vaan heidän kannattaisi kerätä tunnettuutta ja tehdä paljon videoita, jotta kun firmat alkavat taas ostaa markkinointia, ne kääntyvät sellaisen puoleen, jolla on paljon näyttöjä parin demon sijaan, Uusi-Kerttula kertoo.

Entrepreneurs of Finland -yhteisö innostui ja Uusi-Kerttula lähti itse mukaan kokoamaan lisää tukijoukkoja projektiin. Mukana ovat tuottaja Markus Selin, elokuvatuotantoyhtiö Solar Filmsin toimitusjohtaja Jukka Helle ja sen tytäryhtiö Adele Interactive sekä mentorina ohjaaja Harri Haanpää. Myös Suomen Yrittäjät on projektissa mukana niin, että sen kanavat toimivat valmiiden videoiden jakelukanavina sekä auttavat yrittäjätarinoiden löytämisessä.

– Toistaiseksi projektilla ei ole ulkopuolista rahoitusta, joten mukanaolijat toimivat pro bono -asenteella. Entrepreneurs of Finlandin videot ovat hyviä, mutta Solar Films tuo esimerkiksi osaamista sisällöntuotannon konseptointiin ja käynnistämiseen. Konkarit tuovat teknistä raamia, markkinointiviestintäosaamista ja valvontaa projektiin, Uusi-Kerttula sanoo.

– Tämä on todella mahtava juttu. Normaalisti tällainen tuotanto maksaisi satoja tuhansia euroja, hän jatkaa.

Uusia ideoita tarvitaan kun toiminta sakkaa

Yrittäjävideoiden tähtien haku on käynnistynyt, ja ehdokkaita haetaan kyselylomakkeella. Tavoitteena on saada 20 yrittäjätarinaa vappuun mennessä. Videoiden tuotanto tapahtuu toukokuussa.

Kriteereinä videoissa esiintyville yrittäjille on se, että korona on vaikuttanut yrityksen toimintaan. Uusi-Kerttula itse voisi olla hyvä esimerkki. Hänen yrityksensä ChiQR Oy:n pääliiketoiminta on saattaa kiinalaisia turisteja ja suomalaisia yrittäjiä yhteen. ChiQR tekee Kiinan suosituimpaan sosiaalisen median kanavaan WeChatiin sivuja suomalaisyrityksille.

Kun Finnair lopetti lennot Kiinan ja Suomen välillä, yrityksen liiketoiminta loppui kuin seinään.

– Kaikki asiakkaat ilmoittivat, että jatketaan sitten, kun Finnair jatkaa lentoja, Uusi-Kerttula kertoo.

ChiQR aikoo hyödyntää ajan kehittämällä WeChat Pay -mobiilimaksuominaisuuden infraa, jotta suomalaisyritykset pystyvät jatkossa ottamaan helpommin maksuja vastaan. Muutenkin yritys etsii uusia yhteistyökumppanuuksia ja tapoja maksutapojen kehittämiseksi ja mahdollistamiseksi tulevaisuudessa.

– Koko ajan pitää keksiä uutta ja kehittää toimintaa, Uusi-Kerttula kiteyttää.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi