YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Koronaviruksen aiheuttamien tuotanto-ongelmien vaikutukset näkyvät vielä kuukausien päästä – Business Finland kartoitti vaikutuksia yrityksiin
Koronavirus on iskenyt suomalaiseen matkailuliiketoimintaan kiireisimpään sesonkiaikaan, mutta virusepidemian vaikutukset saattavat tuntua yritysten toiminnassa vielä pitkään.
– Arvion mukaan epidemian huippu saavutetaan 1-2 viikon kuluessa, jonka jälkeen se lähtee taittumaan. Liikkuvuusrajoitteet Kiinassa siitä hellittävät. Tehtaiden tuotannon käynnistykseen menee 4-6 viikkoa ja se tapahtuu yskähdellen komponenttien saatavuudesta ja tuotantolinjojen keskinäisriippuvuuksista johtuen. Uskon, että vielä ensi syksynä tulee vastaan ongelmia, joita ei nyt osata arvioida, Business Finlandin johtaja Kalle Kivekäs kertoo.
Monella suomalaisyrityksellä on suunnittelu Suomessa, mutta kaikki valmistus Kiinassa. Tällä toimintamallilla valmistuksen tai alihankinnan ongelmat näkyvät välittömästi tuotteiden markkinoille saamisessa ja liikevaihdossa.
Lue lisää Koronavirus HMD Globalin kiusana: Uusia Nokia-puhelimia ei julkaistakaan helmikuussa
Business Finland kehottaa suomalaisyrityksiä varautumaan kiinalaista alkuperää olevien materiaalien saatavuusongelmiin. Teollisuusyritysten suora kauppa vaikeutuu Kiinan lisääntyvien toimitusvaikeuksien takia. Kriisi vaikuttaa jatkuessaan myös talouden muihin osa-alueisiin.
– Kiinassa on poliittiselta johdolta tullut painetta talouden saattamiseksi pyörimään. Tehtaiden ja talouselämän toiminnan elvyttäminen vie viikkoja, Kivekäs sanoo.
Pitkän aikavälin vaikutuksia vaikea arvioida
Business Finland toteutti helmikuun toisella viikolla kyselyn suomalaisyrityksille kartoittaakseen koronaviruksen vaikutuksia. Kyselyyn vastasi 299 suomalaisyrityksen edustajaa.
Puolet vastaajista arvioi, että vaikutukset toimintaan tulevat olemaan pieniä. Kolmasosa arvioi, että vaikutukset ovat kielteisiä tai hyvin kielteisiä lyhyellä aikavälillä.
Pidemmällä aikavälillä viidesosa arvioi vaikutukset kielteisiksi, mutta arviointi vaikeutuu.
Toistaiseksi ulkomaankaupan rajoituksia on kokenut vain neljäsosa vastaajista ja tilauskanta ei ole voimakkaasti pienentynyt.
Vastaajista 80 prosenttia arvioi, että virus ei vaikuta työpaikkojen määrään.
Kansainvälistymissuunnitelmiin virusepidemian ei uskota vaikuttavan. Näin vastasi noin 60 prosenttia vastaajista. Kolmasosa arvioi vaikutukset kuitenkin kielteisiksi tai hyvin kielteisiksi.
Yritykset ovat ottaneet Business Finlandiin yhteyttä kysyäkseen tilanteesta. Eri kanavissa liikkuu paljon salaliittoteorioita ja väärää tietoa.
– Eniten yritykset kaipaavat ajantasaista tietoa siitä, mitä oikeasti on meneillään. Me saamme Ulkoministeriöstä ja suurlähetystöistä tietoja, paljonko ihmisiä liikkuu, kulkeeko DHL Pekingissä ja muuta tietoa siitä, mitä oikeasti tapahtuu. Meillä on tilannekuvapalaveri päivittäin ja pystymme rakentamaan tilannekuvaa luotettavaan tietoon perustuen, Kivekäs kertoo.
Lue lisää Jos yrityksesi edustaja on palaamassa koronavirusalueelta, lue ohjeet tartuntavaaran varalta
Tuotannon siirtäminen ei ole pikku juttu
Kiinan osuus maailman bruttokansantuotteesta on noin 17 prosenttia ja maasta on tullut valmistuksen keskipiste globaalisti. Tuotantolinjojen tai alihankintaketjujen siirtäminen ei käy tuosta vain.
– Nykypäivän tuotantoketjut ovat riippuvaisia globaaleista tavaravirroista. Ne ovat herkkiä Kiinan kaltaisen solmupisteen yllättäville muutoksille. Sen lisäksi, että Kiina on keskeinen vientimarkkina monille yrityksille, siellä valmistetaan paljon osia ja materiaaleja, joita käytetään erilaisiin tuotteisiin muualla maailmassa
Kivekäs antaa esimerkiksi matkapuhelimen, mutta esimerkki voisi olla myös korvakuumemittari tai ovikello.
– Kaikissa on osia, jotka ovat tyyppihyväksyttyjä. Tuotteissa on osia, jotka on testattu riippumattomissa olosuhteissa laboratorioissa. Myytävä tuote vaatii hyväksyntäproseduurin. Vaihtoehtoiset materiaalit, joista tuote on jossain kyhätty kasaan, eivät saa myyntilupaa, Kivekäs kertoo.
Näin ollen esimerkiksi matkapuhelimia valmistavan Applen mekaniikan ja tuotantolinjan siirtäminen kriisin keskeltä on iso operaatio, johon yritys ei väliaikaisesti lähde.
Koronavirus osui pahaan aikaan, sillä tammi-helmikuun vaihteeseen osuvat kiinalainen uusi vuosi ja siitä jatkuneet karanteenit vaikuttavat työvoiman saatavuuteen.
– Nyt kannattaa käynnistää toimenpiteet mahdollisten Kiina-riippuvuuksien arvioimiseksi ja harkita toimenpiteitä saatavuusriskien hallitsemiseksi, Kivekäs sanoo.
Isot menevät edelle
Kivekkään mukaan pk-yritykset ovat valveutuneita tilanteen suhteen, mutta niillä ei välttämättä ole laitaa resursseja poikkeustoimintajärjestelyyn, kuten etsiä vaihtoehtoisia tavarantoimittajia ja korvaajia. Suurilla yrityksillä neuvotteluvoima on myös suurempi, joten pk-yrityksen tarpeet jäävät prioriteettilistalla isojen yritysten taakse.
– Hyvä puoli on se, että pk-yritykset eivät yleensä tee materiaali ja varastohankintaa yhtä optimoidusti kuin suuryritykset, joten pk-yrityksillä on pidemmät omat varastot. Se on nyt hyvä asia, Kivekäs sanoo.
Luonnonkatastrofit, kuten maanjäristykset tai hyökyaallot ja tulvat, ovat opettaneet yrityksiä hajauttamaan alihankintaa ja tuotantokapasiteettiaan. Kivekäs uskoo, että myös koronavirus aiheuttaa muutoksia yritysten järjestelyissä.
– Tätä tullaan miettimään paljon riskienhallinnan näkökulmasta. Kiinan työvoimakustannukset ovat nousseet, eli virusepidemia voi nopeuttaa myös tuotannon siirtämistä takaisin Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Robotiikan kehitys vauhdittaa kehitystä myös. En ihmettelisi, jos alihankintaverkostoissa nähdään jonkinlainen uusjako, Kivekäs pohtii.
Elina Hakola
elina.hakola (at) yrittajat.fi