YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Koronavirus tietää yrityksille kiinalaisten materiaalien saatavuusvaikeuksia – Lentorahtikustannukset nousussa
Koronaviruksen aiheuttamilla Kiinan ja muun maailman liikenneyhteyksien keskeytyksillä on monenlaisia vaikutuksia suomalaisyrityksille. Suoria tulonmenetyksiä kärsivät matkailuyritykset.
Yritysten kansainvälistymispalveluita ja -rahoitusta tarjoava Business Finland kartoittaa suomalaisten yritysten tilannetta ja kehottaa varautumaan kiinalaista alkuperää olevien materiaalien saatavuushaasteisiin.
Koronaviruksen leviämisen hillitsemistoimenpiteillä niin Kiinan sisällä kuin maan rajojen ulkopuolella on vaikutuksia suoraan ja epäsuoraan myös kansainväliseen kauppaan. Vaikutukset ulottuvat myös suomalaisyrityksiin ja Suomen talouteen.
– Ilmeisimpiä ja ensimmäisiä suoria vaikutuksia ovat matkailuyritysten tulonmenetykset, kiinalaisten matkanjärjestäjien perumien matkojen seurauksena. Business Finlandin Visit Finland yksikössä tätä kehitystä seurataan nyt aktiivisesti. Muiden yritysten suora kauppa vaikeutuu Kiinan lisääntyvien toimitusvaikeuksien takia. Epäsuorat vaikutukset tulevat hiljalleen näkyviin monien yritysten toiminnassa. Epidemian todelliset kokonaisvaikutukset maailmantalouteen ovat nähtävissä vasta kuukausien kuluttua, pohtii Executive Director Kalle Kivekäs Business Finlandista.
Kiina-valmisteisista materiaaleista tulee pulaa
– Nykypäivän tuotantoketjut ovat riippuvaisia globaaleista tavaravirroista. Ne ovat herkkiä Kiinan kaltaisen solmupisteen yllättäville muutoksille. Sen lisäksi, että Kiina on keskeinen vientimarkkina monille yrityksille, siellä valmistetaan paljon osia ja materiaaleja, joita käytetään välituote- ja loppukokoonpanoihin muualla maailmassa, Kalle Kivekäs jatkaa.
Matkustusrajoitusten myötä reittilentoja Kiinan ja muun maailman välillä on peruuntunut. Reittilennoilla on suuri merkitys myös rahtiliikenteelle. Business Finlandin mukaan jo nyt on nähtävissä nopeaa lentorahtikustannusten nousua.
Kiina on käynnistänyt tiukat varotoimet viruksen leviämisen estämiseksi, muun muassa ihmisiä on karanteenissa kodeissaan.
– Pahiten kärsivät tiukemmassa karanteenissa olevat tuotantolaitokset Hubein maakunnassa, erityisesti Wuhanissa.
Kivekäs sanoo, että joillekin yrityksille voi tulla yllätyksenä, että esimerkiksi valmistuksessa käytettyjen osien saatavuus huononee Kiina-riippuvuuden takia.
– Nyt kannattaa käynnistää toimenpiteet mahdollisten Kiina-riippuvuuksien arvioimiseksi ja harkita toimenpiteitä saatavuusriskien hallitsemiseksi.
Koronaviruksen tutkimukseen EU-rahaa – Viennin rahoittajalla ”suora linja” koronakysymyksille
Business Finland on lähettänyt tällä viikolla yrityksille kyselyn, jossa kartoitetaan tilannetta koronavirusepidemian vaikutuksista asiakkaiden liiketoimintaan.
– Haluamme kartoittaa sitä, miten voisimme auttaa yrityksiä kriisin yli esimerkiksi maailmanlaajuista verkostoamme hyödyntäen, kommentoi Business Finlandin johtoryhmässä työskentelevä Kivekäs.
Myös koronaviruksen tutkimusta halutaan vauhdittaa. EU:n Horisontti 2020 -ohjelman terveyshaasteessa on varattu kansanterveydellisiin hätätilanteisiin 10 miljoonaa euroa per vuosi, joka nyt mobilisoidaan. Komissio on avannut ylimääräisen haun liittyen koronavirustutkimukseen. Haun määräaika on jo 12. helmikuuta 2020.
Yritykset voivat lähettää aiheeseen liittyviä kysymyksiä Business Finlandin coronavirustaskforce@businessfinland.fi -sähköpostiosoitteeseen.
Kuva: Getty Images
toimitus (at) yrittajat.fi