YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Kotien ja toimitilojen paloturvallisuus on retuperällä – Suomalaisyritys lähtee Euroopan markkinoille paloturvallisella keräyssäiliöllään
Safe Tank ennakoi tulipaloja älyteknologiallaan ja rajaa ne sisälleen mekanisminsa ansiosta. Turvallisuusalan asiantuntijayritys kasvattaa paloturvallisuustietoisuutta ja ryhtyy viemään paristojen ja akkujen jätteenkeräyssäiliötä Eurooppaan.
Joka kodissa on palovaroitin ja monissa kodeissa paloturvallisuusnäkökulmia on otettu huomioon muutenkin. Yksi osa-alue on kuitenkin aivan retuperällä. Paristojen ja akkujen säilytys ei toimi kotitalouksissa tai työpaikoilla ollenkaan parhaalla mahdollisella tavalla.
Tämän on huomannut turvallisuusalan koulutuksia tarjoavan EA-Technica-yrityksen yrittäjä Jani Viljanen.
– Aloin kiinnittää huomiota tähän 4-5 vuotta sitten, kun litium-akut alkoivat yleistyä. Olen huolissani ihmisten riskitietoisuudesta. Paristojen ja litium-akkujen määrä, ja samalla niistä syntyvän jätteen määrä, tulee moninkertaistumaan lähivuosina, hän sanoo.
Uutiset paristokeräysastioiden savuamisesta tai syttymisestä tuleen ovat yleistyneet ja kotioloissakin esimerkiksi sähköpolkupyörien akkujen paloturvallisuudesta on uutisoitu useamman kerran. Silti viesti paloturvallisuudesta huolehtimisesta ei tahdo mennä perille.
– Meille vähän naureskellaan aluksi, eikä asiaa oteta tosissaan. Riskitietous on harmillisen huonolla tasolla. On harmi, että tarvitaan se oma kokemus ennen kuin paloturvallisuustoimet alkavat tosissaan kiinnostaa.
Pahvitörppö tai avoastia ei käy
Edistystä on tapahtunut siinä mielessä, että vantalaainen Recser on hoitanut pahvisia paristojenkeräysastioita julkistiloihin, jolloin kuluttajat ovat oppineet kierrättämään paristoja. Silti paristo- ja akkujätettä löytyy paljon sekäjäteastioista ja muista niille kuulumattomista kierrätysastioista.
– Tämä ongelma on räjähtämässä käsiin, ja olemme tästä huolisamme, sillä kodeissa on edelleen merkittäviä paloturvallisuusriskejä.
Ristiriitaista paristo- ja akkujätteenkeräyksissä on se, että paloturvallisuusriskiä on siirretty kodeista julkistiloihin ja yritysten toimitiloihin, joissa on mahdollisesti enemmän ihmisiä yhtä aikaa. Paristojen napojen teippaaminen ennen keräysastiaan heittämistä onkin äärimmäisen tärkeää.
Akullisia laitteita myyvät liikkeet on velvoitettu ottamaan akkuja ja paristoja vastaan kierrätettäviksi. Niiden keräystavoissa on kuitenkin parannettavaa, sillä akkuja ei saisi kerätä avoastioissa.
– Paristo- ja akkujätteen kierrätys on jäänyt huomioimatta. Nyt olisi tärkeää ottaa asia tosissaan. Monessa muussa maassa paloturvallisuusriskit on jo tunnistettu. Eihän lasiakaan saa kerätä avoastioissa, koska niistä voi jäädä naarmuja käsiin. Väärinkäsitellyt ja vialliset litium-akut voivat syttyä palamaan, mutta niitä saa kerätä avoastioissa. Litium-akku on turvallinen, mutta viallisena erittäin vaarallinen.
Älykäs keräyssäiliö lähtee maailmalle
Kouvolalaisen Viljasen yritys Ea-Technica on kehittänyt paloturvallisen paristojenkeräyssäiliön ratkaisemaan kierrätyksen alkupään ongelmia. Safe Tank -nimisen säiliön sisällä oleva palonrajausmekanismi aktivoituu, kun säiliön sisällä syttyy tulipalo. Tämä rajaa palon tehokkaasti säiliön sisään. Järjestelmä myös tukahduttaa palon.
Lisäksi säiliössä on käytössä IoT-tiedonsiirtoteknologiaa. Anturit mittaavat säiliön täyttöastetta, tunnistaa palokaasut ja kohonneen lämpötilan. Kerätty tieto parantaa ennakoitavuutta ja paloturvallisuutta.
– Säiliö ei ole pelkkä roskis vaan älykäs palvelutuote, Viljanen toteaa.
Ea Technica aikoo lähteä viemään suomalaistuotetta maailmalle, sillä tarvetta ja sitä kautta kasvumahdollisuuksia on paljon. Verrokkituotetta samanlaiselle kokonaisuudelle ei Viljasen tietojen mukaan ole.
– Lähdemme Euroopan messuille, kun maailma avautuu. Euroopassa ollaan tässä ajattelussa pidemmällä, koska paristo- ja akkujätteen volyymi on suurempi jo vuosien ajan, mutta keinoja kerätä tämänkaltaista jätettä ei ole ollut. Jatkossa tuotepaletti voi laajentua esimerkiksi sammuttimiin ja hengityssuojaimiin. Tarkoitus on tarjota palveluita kokonaisturvallisuuteen.
Yksi Suomen toivoista on akku- ja kaivosalan yritysten vientituotteet, joita esimerkiksi elinkeinoministeri Mika Lintilä on ajanut vahvasti. Mitä turvallisuusalan asiantuntija ajattelee kehityksestä?
– On hyvä, jos on uusia materiaaleja tulossa ja innovaatiot etenevät turvallisemmiksi energialähteiksi. Se hyödyttää kaikkia ja tekee elinympäristöstämme turvallisemman.
Elina Hakola
elina.hakola@yrittajat.fi