YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Kotisiivouksesta tuli vuodenvaihteessa selvästi kalliimpaa – Näin kotitalousvähennyksen leikkaus vaikutti yrittäjään
Yrittäjä huomasi, että osa asiakkaista reagoi välittömästi veromuutokseen.
Kotitalousvähennyksen leikkaukset astuivat voimaan tammikuun ensimmäisenä päivänä. Nyt esimerkiksi remontointi- tai siivouspalvelun verovähennys on merkittävästi pienempi kuin viime vuonna.
Pian kolmen vuoden ajan siivousalalla toiminut Siivouspalvelut Löytyn yrittäjä Riku Löytty myöntää, että viime syksynä tullut tieto verovähennyksen leikkauksesta oli aluksi kova pala sulateltavaksi.
– Se tuli sokkina, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että noin viisi prosenttia kotisiivousasiakkaistamme lähtee vähennyksen takia. Niistä, jotka hyödyntävät kotitalousvähennystä, 30 prosenttia lopettaa siivouspalvelun ostamisen, yrittäjä kertoo.
Vantaalaisyrityksen tyypillinen kuukausisopimus on arvoltaan noin 250 euroa. Silloin siivooja käy kotona joka toinen viikko.
Vuodenvaihteen jälkeen tällaisesta sopimuksesta asiakkaalle jää kuukaudessa maksettavaa 80 euroa enemmän kuin viime vuonna.
– Se voi olla iso summa joillekin, mutta meillä on asiakkaita, jotka ovat käyttäneet siivouspalvelua kymmeniä vuosia ja tietävät, että verotus muuttuu ja kotitalousvähennyksen määrä vaihtelee. He osaavat suhtautua muutoksiin.
Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Jukka-Pekka Hellman pitää kuluttajien reagointia kotitalousvähennyksen leikkaukseen odotettuna.
– Esimerkiksi siivousalalla, jossa vähennyksellä on ollut suuri merkitys, monien yrittäjien tilanne voi muodostua haastavaksi, mikäli työn kysyntä merkittävästi vähenee. Kotitalousvähennyksen parametrien jatkuva veivaaminen on hyvin ongelmallista ja kotitalousvähennyksen korotuskokeilun vaikutuksia olisi ollut syytä ensin tutkia perusteellisesti ennen kuin tällaisia leikkauspäätöksiä tehdään, Hellman sanoo.
Näin verotus muuttuu
- Kotitaloustöistä kuten siivouspalveluista kotitalousvähennys on tänä vuonna enintään 1 600 euroa henkilöä kohden, kun se vuonna 2024 oli enintään 3 500 euroa. Puolisot voivat saada näin ollen vähennystä enintään 3 200 euroa vuodessa. Samaa vähennystä sovelletaan hoiva- ja hoitotöihin sekä fysioterapiaan.
- Remonttitöistä sai viime vuonna vähennystä 2 250 euroa, tänä vuonna 1 600 euroa.
- Työkorvausten kotitalousvähennys laski 1. tammikuuta alkaen 35 prosenttiin edellisvuoden 60 prosentista. Tätä vähennystä sovelletaan yritykseltä ostettaviin töihin. Remonttien osalta vähennysprosentti pienenee työkorvauksissa 40 prosentista 35 prosenttiin.
- Palkatun työntekijän kohdalla vähennys on 13 prosenttia työntekijälle maksetusta palkasta. Tämän lisäksi verotuksessa saa vähentää palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.
- Kotitalousvähennyksestä vähennettävä omavastuu nousi vuoden alusta alkaen 100 eurosta 150 euroon.
- Vähennys lasketaan laskun maksuvuoden perusteella. Jos työstä on sovittu joulukuussa ja työ on tehty vuoden 2024 puolella, mutta lasku maksetaan vasta tammikuussa, vähennyksen määrä lasketaan vuoden 2025 vähennysprosentin mukaan. Tällöin vähennys ilmoitetaan vuoden 2025 verotuksessa.
Lähde: Verohallinto
”Kiire ei ole loppumassa”
Löytty tiedotti verotusmuutoksesta asiakkailleen hyvissä ajoin. Samaan yhteyteen osui myös yrityksen hintojen korotus, joka nosti vakituisten asiakkaiden siivoushintaa 80 sentillä tuntia kohden. Taustalla oli muun muassa syyskuussa voimaan astunut arvonlisäveron korotus.
– Yrittäjän kannalta huonoja uutisia on tullut monesta suunnasta. Eniten harmittaa kotitalousvähennyksen leikkaus ja lähinnä se, että sen kohdalla tehtiin niin iso leikkaus. Niille, jotka lopettivat asiakkuuden, aikaisempi 60 prosentin vähennys oli syy käyttää siivouspalvelua, Löytty kertoo. Hänen mukaansa kotitalousvähennys on tärkeä myös niille asiakkaille, joilla maksukyky on kunnossa.
Löytyn yritys toimii Vantaan Martinlaaksossa ja työllistää kolme työntekijää. Yrittäjä on tyytyväinen siitä, että vuodenvaihteessa on tullut myös uusia asiakkaita.
– Ei perheiden ja ihmisten kiire ylipäätään ole mihinkään loppumassa. Kotisiivouspalvelua tarvitaan edelleen. Siivousalalla isot hinnanmuutokset ovat onneksi takana päin. Suurin haaste alalla on pula hyvistä työntekijöistä.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi