YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

14.2.2019 klo 10:43
Uutinen

Koulutuksen ja yrittäjien yhteispeliä tiivistettävä – oppimiseen tarjolla yhä älykkäämpiä työkaluja

Koulutusalan ja yrittäjien yhteispeliä on edelleen tiivistettävä, todettiin Helsingissä alkaneessa Koulutusjohdon foorumissa. Tilaisuus keräsi Bio Rexiin reilu 200 koulutusjohtajaa, opettajaa, koulutuksen kehittäjää ja yrittäjää.

Foorumin teemana on Osaamista yhdessä kehittämässä. Suomen Yrittäjien koulutusasioiden asiantuntijan Marja Vartiaisen mukaan ihmiset kouluttautuvat yhä enemmän aikuisena.

– Ihmiset kehittävät osaamista entistä enemmän myös aikuisena, työuran aikana ja sen jälkeen. Osaamista kehitetään myös oppilaitosten ulkopuolella, työpaikoilla ja verkkoympäristöissä, Vartiainen sanoo.

Foorumissa puhuttiin myös muuttuvista oppimisympäristöistä ja uudenlaisesta teknologiasta.

– Oppimiseen on olemassa entistä älykkäämpiä työkaluja. Jokaisella opettajalla ja koulutusjohtajalla tulisi olla riittävät tiedot ja taidot uudesta teknologiasta ja oppimisympäristöjen muotoilusta, Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä korostaa.

Mikkilä huomauttaa, että moni yritys ja oppilaitos tekee jo nyt hyvää yhteistyötä, mutta määrää tulisi lisätä edelleen.

– Tärkein reitti yhteistyöhön on vuoropuhelu yrittäjien ja oppilaitosten toimijoiden välillä. Oppilaitosten on jalkauduttava nykyistä enemmän yrityksiin. Vain näin löydetään erilaisille yrityksille parhaiten soveltuvat palvelumuodot, oli kyse sitten nuorten kouluttamisesta, uusien työntekijöiden kiinnittämisestä tai nykyisen henkilöstön tai yrittäjän itsensä osaamisen päivittämisestä.

Mikkilä mukaan ammatillisen koulutuksen uudistus tarjoaa entistä joustavampia muotoja niin nuorten kuin aikuisten kouluttamiseen työpaikalla.

– Oppisopimuksen voi esimerkiksi solmia tutkintoa lyhyempiin kokonaisuuksiin. Myös korkeakoulujen olisi kehitettävä oppisopimustyyppistä toimintaa eli ohjatun työssäoppimisen ratkaisuja. Ylipäätään oppilaitosten olisi nykyistä enemmän autettava yrityksiä kartoittamaan osaamistaan ja sen kehittämiskohteita. Mitä tarkempi kuva oppilaitoksilla on yritysten tarpeista, sitä paremmin ne pystyvät niihin vastaamaan.

Juuri julkaistun Pk-yritysbarometrin mukaan noin joka toinen yritys pyrkii uusiutumaan kouluttamalla henkilöstöä. Yli puolet yrityksistä kokee osaavan työvoiman puutteen rajoittavan kasvua.

Turussa mentorointia ja ideakilpailuja

Turussa on käynnistetty hanke, jolla tavoitellaan yhä tiiviimpää yhteistyötä yrittäjien ja Turun ammattikorkeakoulun välillä. Yhteistyön muotoina ovat muun muassa mentorointi, yritysvierailut, ideakilpailut ja verkostoitumistapahtumat.

– Turun Yrittäjät on tehnyt pitkään yhteistyötä amk:n kanssa. Siten tämä Turun Yrittäjien Säätiön osittain rahoittama hanke istuu hyvin tavoitteisiimme. Olemme sitoutuneet toimimaan tässä kanavana yritysten suuntaan. Kiivaasti kehittyvässä työelämässä on tärkeätä, että opiskelijat pääsevät oppimaan konkreettisesti yrityksissä, toteaa Turun Yrittäjien puheenjohtaja Jari Rastas.

Turun ammattikorkeakoulu ja Turun Yrittäjien Säätiö edistävät hankkeella turkulaista yrittäjyyttä ja kehittävät yrittäjyyskoulutusta. Hankkeessa järjestetään myös ammattikorkeakoulun opetushenkilöstölle ja sidosryhmille yhteisiä tilaisuuksia, joissa yritykset kertovat näkemyksistään koulutuksesta ja yrittäjyydestä.

– Yksi keskeisiä tavoitteita on mahdollistaa opetushenkilöstön perehtyminen pk-yritysten toimintaan ja siten oppia ymmärtämään yrittäjän arkea ja tarpeita, Rastas sanoo.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuva: Tiina Rantakoski