YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

14.8.2020 klo 09:48
Uutinen

Kristian Immonen, 22, kehitti varman hitin lapsiperheille – Vaippa-automaatista ovat kiinnostuneet jo kansainvälisetkin kontaktit

– Emme kai ole ainoita vanhempia, jotka joskus unohtavat varavaipan kotiin, miettivät Kristian ja Minttu Immonen ostosreissulla. Nyt Vaippamaatti-hanke kasvaa harppauksin.

Kristian Immonen ja hänen vaimonsa Minttu saivat kesäkuussa 2019 ostosreissulla idean, joka pelastaa monen lapsiperheen pulasta. Vauvan vaippa täytyy vaihtaa, kun se on täynnä, mutta jos varavaippa on unohtunut kotiin, Immosen kehittämästä automaatista voi ostaa uuden.

– Olimme Redissä ja olimme unohtaneet varavaipan. Vaimo kysyi matkalla autolle, miksei voi olla vaippakonetta näihin tilanteisiin. Seuraavana päivänä aloin tutkia netistä, onko sellaista olemassa, Kristian Immonen kertoo.

Yhdysvalloista löytyi limuautomaattia muistuttava kone, josta saa kaikenlaisia lastentarvikkeita sekä limuja.

Immonen aloitti kehitystyön ja mietti, miten vaippa-automaatin voisi toteuttaa. Hän halusi automaatin, jossa olisi vain vaippoja ja kosteuspyyhkeitä. Lisäksi sen pitäisi olla kooltaan kompakti ja seinälle sijoitettava.

Kontakteja hän löysi helposti, sillä Immosella on verkkokauppoihin erikoistunut digitoimisto, ja hänellä on aikaisemmin ollut useita verkkokauppoja, jotka harjoittivat maahantuontia.

– Valmiita kehikkoja automaatin rakentamiseen on olemassa, mutta suunnittelimme sisällön, jotta se palvelisi tarkoitusta. Kolmesta viiteen kuukautta vei miettiä ja testata, miten vaippa tippuu niin, ettei se jää automaattiin jumiin, Immonen kertoo.

Kiitollinen vastaanotto

Kun kehitystyö oli valmis, Immonen alkoi kontaktoida kauppakeskuksia ja tarjota automaatin prototyyppiä lastenhoitopaikkoihin. Monien isojen kauppakeskusten lastenhoitoalueet ovat kuin sisäleikkipuistoja, joissa vietetään paljon aikaa.

Kauppakeskus Tripla oli juuri avannut ovensa ja innostui Vaippamaatista. Myös käyttäjiltä tuli hyvää palautetta sekä Instastories mainintoja.

– Ehdimme toimia marras- joulu ja tammikuun, kunnes kauppakeskukset alkoivat sulkea lastenhoitohuoneita koronan takia. Käytin kevään paranteluun ja uudistin sopimusmallia. Tämän vuoden kesäkuussa aloitin projektin uudelleen ja tarjoan sitä nyt as a service -, eli palvelumallina.

Kasvuharppauksia kesällä

Immonen tekee Vaippamaattia digitoimistotyönsä ohella. Minttu-vaimo on keskittynyt kolmikuisen Andreaksen ja kaksivuotiaan Gabrielin hoitamiseen, joskin Immonen testaa kehitysideansa vaimollaan.

Palvelun ostaja maksaa kiinteää kuukausihintaa, joka tuo liiketoiminnalle vakaan pohjan. Ostettujen vaippojen voitot menevät hyväntekeväisyyteen. Toistaiseksi Vaippamaatti on lainannut rahaa Immosen digitoimistolta, mutta tarkoitus on päästä omilleen.

Immonen hoitaa automaatin täytön sekä ylläpidon itse. Siksikin palvelu keskittyy toistaiseksi pääkaupunkiseudulle. Palvelu on kuitenkin ottanut hyvin tuulta alleen ja tulevaisuudessa on mahdollisesti ajankohtaista palkata lisätyövoimaa.

– Tämä projekti on ottanut kasvuharppauksia kesän aikana. Sopimuksia ja varauksia on monen kauppakeskukseen. Jatkossa ehkä lisäämme tarjontaan lastenruokia. Kansainvälisiä kontaktejakin on, mutta pureskelen niitä vielä, Immonen sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola@yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna