YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Kukkakauppias on huolissaan ikäihmisten yksinäisyydestä – ”Tänäänkin kymmenkunta senioria poikkesi juttelemaan”
– Nykyään kukkakauppani ovesta astuu sisään yhä enemmän ikäihmisiä, jotka eivät välttämättä tule ostamaan kukkia, vaan yksinkertaisesti juttelemaan, kertoo yrittäjä Susanne Salomäki-Saksala.
Susanne Salomäki-Saksala on pitänyt Suupan kukka -nimistä kukkakauppaa Pirkkalassa jo 30 vuoden ajan.
– Tänäänkin kymmenkunta senioria poikkesi keskustelemaan kanssani. Tarve on valtava, hän sanoo haastattelupäivänä.
Salomäki-Saksala on seurannut ilmiön pahenemista jo parinkymmenen vuoden ajan. Hänen mukaansa erityisesti korona-aika muutti tilanteen pahemmaksi. Pandemian alkuvaiheessa monet ikäihmiset noudattivat tiukasti rajoituksia ja pysyivät kotona.
– Vaikka rajoitukset ovatkin jo historiaa, monet seniorit eivät ole palanneet entiseen arkeensa. Sieltä ei löydy enää sitä samaa iloa ja voimaa, Salomäki-Saksala sanoo.
Hän kertoo, että ensin keskusteluissa ikäihmisten kanssa tyypillisesti käydään läpi terveysongelmat ja sen jälkeen puhutaan yksinäisyydestä.
– Eräs nainen kertoi tänään, että hänen viimeinen veljensäkin kuoli. Hän sanoi, että tämä yksin jääminen on niin kamalaa.
Tukiverkkojen puute
Monilta senioreilta puuttuu tukiverkko, mikä tekee arjesta erityisen haastavan.
Yksinäisyyden ja eristäytyneisyyden vaikutukset näkyvät selvästi kukkakaupan arjessa. Salomäki-Saksala sanoo, että ikäihmisten kanssa jutteleminen on päivittäistä.
– Päättäjien empatia on hukassa.
Pirkanmaan hyvinvointialue Pirha suunnittelee lopettavansa ikääntyneiden päivätoiminnan nykymuodossaan. Tilalle tulisi etätoimintaa tablettitietokoneiden välityksellä.
– Oma äitini on 85-vuotias ja käy päivätoiminnassa perjantaisin. Katsotaan nyt mitä sille päivätoiminnalle tapahtuu. Tietokoneasiat eivät häneltä kyllä suju.
Kukkakauppiaan mukaan hyvinvointialueiden tulo on heikentänyt tilannetta monella tavalla.
– Kaikissa palveluissa, esimerkiksi kodinhoidossa tilanne on heikentynyt. Päivätoiminta vielä toimii, mutta kodinhoidossa olisi asiakkaita, mutta resursseja ei vain ole. Työntekijät ovat todella tiukalla, ja ymmärrän sen. Se ei ole työntekijän vika, jos on tiukka aikataulu olla yhdessä paikassa.
Arvostusta ikäihmisille
Kukkakauppias peräänkuuluttaa ennaltaehkäiseviä toimia ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi.
– Kunnan ja erilaisten järjestöjen rooli on keskeinen. Me tarvitsemme konkreettisia ratkaisuja. Kyllä se lähtee sieltä ylemmältä taholta. Raha puhuu. Ymmärrän kyllä, että nuorisokin on tärkeä, mutta emme voi vanhuksilta karsia ja antaa nuorisolle, vaikka heissä on tietenkin tulevaisuus.
Ikäihmisille pitäisi antaa arvostusta, koska he ovat tätä isänmaata rakentaneet, kukkakauppias sanoo.
– Se pitää ottaa huomioon. He ovat tämän valtion aikanaan hyväksi rakentaneet ja tehneet paljon töitä. Kyllä se arvostus pitää heillekin antaa.
Salomäki-Saksala sanoo, että yli 30 kukkakauppiasvuoden ei ole ollut yhtään aamua, jona ei olisi huvittanut lähteä töihin.
Koronan jälkeen on ollut taloudellisesti haastavampaa.
– Koronan jälkeen ihmiset jäivät enemmän kotiin. Se on aiheuttanut haastetta. En ole myöskään sosiaalisessa mediassa osannut mainostaa. Myös markettien tarjonta tuo kilpailua.
Maanantaista torstaihin Salomäki-Saksala sulkee kukkakaupan jo kello 13, koska menee noina iltapäivinä hoitamaan äitiään. Perjantaista lauantaihin kauppa on normaalisti auki.
Tulevaisuutta Salomäki-Saksala ei liikaa halua pohtia nyt, koska kiinteistö, jossa hän omistaa kukkakaupan liiketilan on purku-uhan alla, hän kertoo.
– Puretaanko tämä vuoden vai kolmen vuoden kuluttua, sitä ei tiedä.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Eeva Pesonen
eeva.pesonen@yrittajat.fi