YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Kulta-aikoina halpakaupan kassaan lyötiin 75 000 markkaa päivässä – sitten tulivat ketjut ja verkkokauppa: Nyt Säästö-Karit sulkee viimeisen myymälänsä
Säästö-Karien historia on halpakaupan ylä- ja alamäkeä. Parhaimpina vuosina kassakone kilisi lähes taukoamatta. Vapunpäivänä yrityksen viimeinen toimipiste sulki ovensa.
Lopen Launosissa, Forssan tien varrella sijaitsevan Säästö-Karit-halpakaupan ovella oli vielä tänään useita asiakkaita. Heille tieto liikkeen sulkeutumisesta ei ollut kantautunut korviin.
Perinteikkään halpakaupan ovet sulkeutuivat lopullisesti vapunpäivänä. Ensi viikolla koko tuhansien neliömetrien kiinteistön on oltava tyhjillään uuden omistajan tieltä.
– Yksityistä halpakauppaa on vaikea nykyään pitää, Säästö-Karien toimitusjohtaja Jani Väkiparta summaa.
Neljä vuotta sitten yritys haettiin saneeraukseen. Omistajat olivat siinä uskossa, että se voisi olla kaupan pelastus.
– Loppujen lopuksi se oli kaikista pahin moka. Tehtiin niin mahdoton saneerausohjelma, että emme pystyneet toteuttamaan sitä.
Suurin syy on ollut alan rajusti muuttunut kilpailutilanne. Isot ketjut ovat vallanneet alaa pieniltä ja samaan syssyyn verkkokauppa on muuttanut halpakaupan asiakaskäyttäytymistä. Riihimäen seudulla kilpailu on ollut poikkeuksellisen kovaa.
– Riihimäellä on 29 000 asukasta ja silti tarjolla kaikki ketjut kuten Biltema, Löytötex, Puuilo, Tokmanni, Hong Kong ja normaalit rautakaupat kuten Byggmax, Väkiparta luettelee.
– Aika harvassa tämän kokoisessa kylässä on näin vahvaa edustusta.
Hyvissä ajoin mukaan verkkokauppaan
Yksi isku Säästö-Kareille oli kauppojen aukioloaikojen vapautuminen. Säästö-Karit tunnettiin aikanaan siitä, että liike oli avoinna vuoden jokaisena päivänä joulupäivää lukuun ottamatta.
– Avasimme aina sunnuntaisin ovet pari tuntia muita aikaisemmin. Sen takia väkeä tuli kauempaakin. Kun aukioloajat vapautuivat, se kilpailuetu meni.
Säästö-Karit tarttui verkkokauppaan ensimmäisten joukossa Suomessa. Myynti sujui hyvin pari vuotta.
– Sitten mukaan tuli isoja pelureita ja hintakilpailu koveni. Meidän olisi pitänyt satsata verkkokauppaan tosissaan ja ostaa kassajärjestelmään sopiva palikka, jotta olisimme saaneet kaiken automatisoitua. Se tuntui kuitenkin liian isolta investoninilta. Lykkäsimme hankintaa ja aika ajoi ohi.
Isä-Väkiparta ei usko pienten kauppojen mahdollisuuksiin.
– En usko, että pienillä halpakaupoilla on mitään tulevaisuutta. Niiden pitäisi hankkia tavarat suoraan Kiinasta. Isot valtaavat alan väkisin.
Kulta-aikaan ihmiset jonottivat ovella
Säästö-Karien Lopen liike rakennettiin vuonna 1990. Siitä on tullut tärkeä kauppapaikka lähiseudun asukkaille, joilla ei ole ollut liiemmin muita vaihtoehtoja kuin Lopen S-Market tai matka Riihimäen keskustaan.
Säästö-Karien kulta-aikaa oli 1990-luvun alku, jolloin yrityksellä oli myymälä seitsemällä paikkakunnalla, muun muassa Hämeenlinnassa, Valkeakoskella ja Karkkilassa.
– Silloin kilpailu ei ollut vielä niin kovaa. Rautakauppojen hinnat olivat aidosti rautakauppojen hintoja eli selvästi korkeampia. Siinä ei paljon vaadittu, että pystyi myymään niiden hintojen alle.
Kilpailun kiristyminen laski hintoja kaikkialla, myös erikoisliikkeissä. Pienet halpakaupat joutuivat yhä ahtaammalle kun isot ketjut pystyivät tilaamaan tavaraa selvästi edullisemmin.
Säästö-Karit vuonna 1984 perustanut Kari Väkiparta muistaa, miten kauppa kävi Riihimäen myymälässä 80-luvun lopulla.
– Sadan neliön myymälässä paras kassa löi 75 000 markkaa päivässä. Meillä oli myynnissä Kiinan uutuuksia, joita ei muualta saanut. Ihmiset kulkivat liikkeessä vieri vieressä ja osa jonotti ulkona että pääsee kauppaan, Väkiparta muistelee hymyillen.
Parhaimmillaan yrityksellä oli yli 60 työntekijää.
”Tärkeintä, että palvelu pysyy Lopella”
Jani Väkiparta ei ole harmissaan nyt tehdystä ratkaisusta. Kiinteistön ostanut Tokmanni aloittaa liiketoiminnan nopealla aikataululla jo kesäkuussa.
– Vähän haikea fiilis tottakai. Siinä mielessä tämä on helpotus, että olemme kituutelleet pitkän aikaa. Minulla oli aikomus jatkaa osassa tiloja pienemmällä kyläkaupalla kunnes tuli Tokmannin yhteydenotto. Se johti nopeasti kauppoihin.
Väkiparta yritti myydä hiljaisesti Säästö-Karien tiloja noin vuoden ajan. Pariin otteeseen kaupat olivatkin lähellä. Nyt Tokmanni osti koko kiinteistön, jossa on runsaat 4000 neliötä. Kauppahintaa ei ole julkistettu.
– Hintaa tärkeämpää on, että saamme kaupankäynnin Lopella jatkumaan. Olisi ollut huono juttu, jos tilat olisivat jääneet vain varastokäyttöön. Nyt palvelut pysyvät, lähes koko ikänsä Lopella asunut Väkiparta sanoo.
Osa asiakkaista on voivotellut liikkeen loppumista. Säästö-Kareilla on ollut monelle pitkän linjan loppilaiselle tärkeä merkitys. Moni muistaa yrittäjän tarjoaman uuden vuoden perinteeksi muodostuneen ilotulituksen. Väkiparta toivoo, että tämä perinne jatkuu myös tulevina vuosina.
– On siitä ollut puhetta Tokmannin kanssa, että järjestetään. Toivon myös, että Tokmanni jatkaa pari vuotta sitten perustetun Lopen Pehtoori -lähiruokapuodin toimintaa.
Omastaa jatkostaan Väkiparta ei osaa varmuudella sanoa. Tokmanni on luvannut töitä uudesta myymälästä. Hän aloitti isänsä alaisena 14-vuotiaana kesätyöläisenä. Sittemmin hän on ollut yrityksen vähemmistöosakkaana.
Yrittäjä on mielissään siitä, että uusi omistaja on luvannut neuvotella ensin nykyisten Säästö-Karien työntekijöiden kanssa ennen uusien palkkaamista.
Teksti ja kuvat: Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi