YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Kuluttajille tarkoitettujen kasvomaskien valmistus käynnistyi Tampereella – “Kymmeniä tuhansia kuukaudessa”
Kotimainen kasvomaskituotanto käynnistyy hiljalleen. Lähiaikoina odotetaan tietoja peräti miljoonan maskin päivätuotantoon kykenevän Lifa Airin tehtaan käynnistymisestä.
Kotimaisten suojamaskien tuotantoa on odotettu pitkin kevättä. Kiinalaisten kasvomaskien saatavuus on rajoitettu ja maskien hinnat ovat nousseet lähinnä kallistuneiden materiaali- ja rahtikulujen takia.
Designmask Oy on ilmoittanut käynnistäneensä kotimaisten kasvomaskien valmistuksen Tampereella. Yrityksen tuotantolinjalta valmistuu kymmeniä tuhansia korkeimman suojaustehokkuuden maskeja kuukausittain. Yhtiön on tarkoitus laajentaa tuotantoaan lähiaikoina merkittävästi. Maskit tulevat alkuvaiheessa tavallisten kansalaisten saataville.
– Olemme käynnistäneet ensimmäisen suojainmallimme tuotannon. Maskit on käytetty VTT:n ja Työterveyslaitoksen testeissä. Maskien suunnittelu, materiaali ja valmistus ovat kokonaisuudessaan suomalaista alkuperää, Desingmask Oy:n toimitusjohtaja Ville Hacklin kertoo.
DM2.0-niminen kasvomaski on testattu tamperelaisessa laboratoriossa. Maskin suodatustehokkuus on mittausten perusteella 97,9 prosenttia. Maskien suunnittelusta ja tuotannosta vastaa Desingmask, ja niiden materiaali valmistetaan Ahlström-Munksjö Oy:n Tampereen-tehtaalla.
– Valmistamamme kasvomaski vähentää merkittävästi sen käyttäjän hengityksen, puhumisen ja yskimisen myötä leviäviä sylkipisaroita, Hacklin jatkaa.
Kotimainen jättituotanto alkamassa pian
DM2.0-maskin toimitukset ovat alkamassa muun muassa apteekkeihin.
– Suomessa ei ole hengityssuojainten sertifiointiin tarkoitettuja laboratorioita, joten maskiimme liittyvät sertifikaattimittaukset ovat parhaillaan käynnissä muualla Euroopassa. Kunhan olemme saaneet tuotteellemme parin viikon kuluessa vaadittavan sertifioinnin, pystymme aloittamaan toimitukset myös sairaalakäyttöön.
Helsingissä pääkonttoriaan pitävä Desingmask Oy on perustettu vuonna 2017, ja se kehittää erityisesti älyteknologiaa hyödyntäviä materiaaleja hengitysmaskeissa sekä suojaimissa. DM2.0-maskille on myönnetty Avainlippu-merkki.
Olemme aikaisemmin kertoneet Lifa Airin massiivisesta tehdashankkeesta, joka mahdollistaa jatkossa lähes miljoonan maskin tuotannon vuorokaudessa.
Lifa Air valmistelee parhaillaan tehtaan käynnistämistä. Alkuvaiheessa maskit toimitetaan ammattikäyttöön, myöhemmin mahdollisesti myös kuluttajien saataville.
Kuva: Designmask Oy
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi