YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Kun Antti Ruuskanen lopetti huippu-urheilun, hän huomasi pian vaikutukset – ”Minun kuntosalini on metsässä”
Yrittäjänä viihtyvä Antti Ruuskanen myöntää, että lapsiarki on vaatinut veronsa.
Antti Ruuskanen on ollut täysipäiväinen yrittäjä pian kaksi vuotta. Yhtiökumppani Pitkämäki & Ruuskanen Forest Oy:ssä on niin ikään ex-keihäsmies Tero Pitkämäki, Ruuskasen kilpakumppani ja pitkäaikainen ystävä.
– Ensimmäinen vuosi meni opetellessa ja haistellessa markkinaa. Nyt toisena vuotena on ollut selvät sävelet, mitä touhutaan ja miten.
Keihäsmestarien yhteinen yritys ostaa puuta, tekee erilaisia harvennuksia ja raivauksia ja tarjoaa lentolannoituspalvelua.
Huippu-urheilu-uran jälkeen ja uuden työelämän käynnistyttyä Ruuskanen on viettänyt selvästi aikaisempaa enemmän aikaa kotimaisemissaan Pielavedellä. Järven rannalla sijaitseva kotitalo on tärkeä hengähdyspaikka, mutta se on miehelle tärkeä myös ympäröivän luonnon takia.
– Olen kotoisin Pielaveden Jylhän kylältä. Olen pikkukylän poika. Asuin lapsuuteni tämän saman järven rannalla, Ruuskanen kertoo.
Metsä on ollut keihäsmestarille virkistäytymisen ja harrastusten keskipiste. Sieltä Ruuskanen haki henkistä voimaa myös huippu-urheiluaikoinaan. Yksi Ruuskasen mieleenpainuneimmista metsämuistoista on metsästysreissu Ruotsiin vuonna 2018.
Oli pakkasaamu. Taivas oli kirkas, kun Ruuskanen oli nousemassa kohti vaaran huippua. Hän oli kävellyt kaverinsa kanssa muutaman tunnin ja päätti istahtaa kannolle huilaamaan.
– Ajattelin, että luen uutiset kännykästä. Avasin ensimmäisen uutisen, jossa luki, että Tero Pitkämäki lopettaa uransa. Tuli samaan aikaan haikeus ja toisaalta onnellinen olo Teron puolesta. Hän on ollut paras kilpakumppanini.
Ruuskanen jatkoi matkaa. Meni hetki, kun hän näki harvinaisen näyn: ukkometson.
– Sain tiputettua sen haulikolla. Mietin, että siinä toteutui kaksi aikamoista sattumaa. Olin erämaassa Ruotsissa, ukkometso lensi ylitseni ja luin uutisen Teron uran päätöksestä. Siinä vaiheessa en osannut ajatella, että joidenkin vuosien päästä meillä olisi yhteinen yritys.
Kotielämä vie voiton
Ruuskanen kertoo olevansa koti-ihminen. Hän muistaa urheilu-uransa loppuhetket, kun korona asetti tiukkoja rajoituksia harjoittelulle.
– Elämä tehtiin todella vaikeaksi. Entinen vapaus, joka treenileireillä oli ollut, hävisi. Piti tehdä paljon kompromisseja. Se oli minulle henkisesti raskasta.
Urheilu-uran päättymisen jälkeen Ruuskanen ei ole kaivannut ulkomaille.
– Nyt nautin kotiympäristöstä ja matkustan Suomessa. Ei ole hinkua edes parin viikon lomalle etelään.
Kotona Ruuskaselle pitävät seuraa avopuoliso sekä kaksi pientä lasta, joista nuorempi on vasta puolen vuoden ikäinen.
– Päivärutiini on tehty tarkaksi. Vanhempi lapsi käy tarhassa ja pienempi on kotona äidin kanssa. Kun vanhempi on tarhassa, teen töitä sen minkä pystyn ja illat varaan toimistohommiin. Välillä on tullut kymmenen kiloa painoa lisää ja silmäpussit kasvavat, mutta se kuuluu tähän elämänvaiheeseen.
Ruuskanen vertaa huippu-urheilijan työtä monessa mielessä yrittäjyyteen. Yksi yhteinen tekijä on järjestelmällisyys.
– Sama toimii yrittäjyydessä ja lapsiarjessa. Kun saa tietyn elämänrytmin ravinnon ja nukkumisen osalta rullaamaan, lapsillekin syntyy tietynlainen rytmi. Se edesauttaa päivittäisessä arjessa. Omaa jaksamista voi parantaa tavoitteellisuudella.
”Välillä on tullut kymmenen kiloa painoa lisää ja silmäpussit kasvavat, mutta se kuuluu tähän elämänvaiheeseen.”
Antti Ruuskanen
Ei hinkua kuntosalille
Kovin huippukunto on taakse jäänyttä elämää. Ruuskanen myöntää, että ero jaksamisessa on huomattava.
– Huippu-urheiljalla ravinto, harjoittelu ja lihashuolto toimivat parhaalla mahdollisella tavalla. Siinä on huima ero isän arkeen ja jaksamiseen. Urheilijana huomasi, miten paljon jaksaa kun kaikki tehdään oikein. Kaiken on oltava kunnossa, muuten tulee loukkaantumisia. Urheilemisen lopettamisen jälkeen huomasi, että lihasvoima ja kestävyys säilyvät pari vuotta. Kun harjoittelun jättää, ne häviävät aika nopeasti.
Ruuskasen arjessa liikunnan määrä on vähentynyt merkittävästi takavuosista, mutta toisaalta hyötyliikunnan määrä on lisääntynyt.
– Hirveää himoa ei ole lähteä kuntosalille tempaisemaan tai syväkyykkyjä tekemään. Urheilijana tein sitä neljä kertaa viikossa. Äärimmäiset painot on nähty, niiden pariin ei ole paloa. Minun kuntosalini on metsässä. Peruskuntoa parannetaan raivaamalla ja metsurin töillä.
Keihäänheitto on jättänyt jälkensä. Ruuskanen myöntää, että kaksikin leikkausta odottaisi, jos hän haluaisi hoitaa vammat kuntoon.
– Ne eivät haittaa tällä hetkellä, joten näillä mennään. Pystyn leikkimään ja konttailemaan lapsen kanssa. Yritän pitää itseni riittävän hyvässä kunnossa.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi