YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

20.3.2020 klo 08:00
Uutinen

Kun koronan vuoksi romahtanut toimeentulo ahdistaa – Kuusi vinkkiä pelon lievittämiseen

Akuutti kriisi voi herättää ahdistusta ja muita voimakkaita tunteita. Mieli ry:n asiantuntija muistuttaa, että ääneen puhuminen omista tuntemuksistaan toisten yrittäjien ja läheisten kanssa selkiyttää ajatuksia ja helpottaa.

Yrittäjien vertaistuki ja henkinen jaksaminen korostuvat tässä hetkessä. Yrittäjien kohdalla on tärkeää, ettei koronakriisin vuoksi talousahdinkoon joutuneet yrittäjät jää murehtimaan ongelmia yksin. Monenlaista apua on tarjolla.

Pien- ja yksinyrittäjien jaksamista tukevan Yrittäjäkiltatoiminnan suunnittelija Paula Noresvuon mukaan kriisitilanteessa yrittäjien mielen valtaa ensin toimeentuloon liittyvät asiat, jaksaminen tulee vasta myöhemmin.

– Yksinyrittäjällä voi voimakkaat tunteet herätä kriisitilanteessa varsinkin, kun koko elämä on aikalailla sidoksissa yrittämiseen. Yrittäjällä päällimmäisenä mielessä on se, miten tässä käy. Oma jaksaminen tulee mieleen vähän myöhemmin, kun havahdutaan, että minunkin pitäisi tästä selviytyä ja jaksaa, Noresvuo MIELI Suomen Mielenterveys ry:stä tietää.

MIELI Suomen Mielenterveys ry ja Suomen Yrittäjät ovat yhteistyössä kehittäneet Yrittäjäkilta-toiminnan. Yrittäjäkilta järjestää yrittäjille muun muassa koulutusta ja vertaisryhmiä.

Omaa tai läheisten pelkoa voi lievittää seuraavanlaisin ohjein

1. Seuraa luotettavia tiedonlähteitä ja rajaa tiedon määrää. Uutiset voisi katsoa pari kolme kertaa päivässä ja selata nettiä vähän nykyistä harvemmin.

2. Pidä yhteyttä läheisiin ja kollegoihin. Toisista kannattaa hakea turvaa ja lohdutusta sekä kertoa omista tuntemuksistaan ihan ääneen.

3. Tee arjessa asioita, jotka tuovat tuttuutta ja turvaa. Ahdistusta ja huolta voi helpottaa noudattamalla tavallisia arkirutiineja. Säännöllinen ateriarytmi, liikunta ja tavalliset arkitoimet auttavat. Rauhoita mieltäsi esimerkiksi rentoutus- tai mindfulness -harjoituksilla tai metsäkävelyllä.

4. Millaisia ovat sinun selviytymiskeinosi? Joku tarvitsee konkreettista tekemistä, vaikka kaappien siivoamista, toinen lähtee liikkumaan ja kolmas etsii kaiken mahdollisen tiedon senhetkisestä kriisistä selviämiseen. Joku puhua pulputtaa tuntemuksiaan ääneen, joku vetäytyy omiin oloihinsa ja jollekin tuo turvaa elämänkatsomus ja henkisyys.

5. Älä jää huolien kanssa yksin. Esimerkiksi SY:n neuvontapuhelin, Yritys-Suomen Talousapu -neuvontapuhelin ja Valtakunnallinen kriisipuhelin auttavat. Vertaistukea saat Yrittäjien #ostapieneltä -Facebook-ryhmästä. Sairastuneet, virusaltistuksen vuoksi eristykseen joutuneet tai sairastuneita hoitavat ovat muita alttiimpia oireiluun ja voivat tarvita erityistä tukea.

6. Jaa myötätuntoa. Lähes kaikilla on nyt huoli omasta tulevaisuudestaan.

Vinkit antoi Paula Noresvuo / MIELI Suomen Mielenterveys ry.

Hallinnan tunne rauhoittaa

Päällimmäisenä on tietenkin yritystoimintaan ja toimeentuloon liittyvä huoli. Yhteiskunnassa etsitään koko ajan ratkaisuja ja tukimuotoja ja varmasti niitä löytyy.

– Hallinnan tunnetta voi vahvistaa keskittymällä asioihin, jotka ovat omissa käsissä. Koronaa et olisi voinut torjua, vaikka olisit tehnyt mitä. Syyttely ja jossittelu ei johda mihinkään. Erilaiset rauhoittumiskeinot ja yöunesta huolehtiminen auttavat siinä, että levänneenä näkee tilanteen realistisemmin, Mieli ry:n Paula Noresvuo kertoo.

– Tässä hetkessä voi olla muutakin kuin yrittäjä – vanhempi, puoliso, ystävä. Voi tehdä asioita, joita ei muuten ole ehtinyt – vaikka siivota. Tai olla perheen kanssa, ottaa omaa aikaa. Kaikilla on omia selviytymiskeinoja. Ne kannattaa nyt hyödyntää. Yrittäjän on pidettävä huolta itsestään, jotta läheisetkin voivat hyvin.

Yrittäjäkillassa mielenterveyden koulutusta ja vertaisryhmätoimintaa – Huomaa webinaari

Kiltatoiminnassa järjestetään hyvinvointikoulutusta, Mielenterveyden ensiapukoulutusta, joka on voimavarakeskeistä ja kurssilla pohditaan, mitä mielenterveys yrittäjän arjessa tarkoittaa ja miten sitä voi vahvistaa.

Lähes puolet yrittäjistä jaksaa työssään hyvin. Toinen puoli yrittäjistä arvioi työkykynsä hyväksi, vaikka jaksamista uhkaavat riskitekijät, kuten stressi, ovat jo näkyvissä.

Ensi viikon tiistaina 24.3. klo 9.30 järjestetään myös webinaari yrittäjän mielenterveydestä. Koulutuksessa puhutaan muun muassa siitä, mikä merkitys mielenterveydellä on yrittäjän arjessa ja kriisitilanteessa sekä miten mielenterveyttä voi vahvistaa. Kouluttajana on suunnittelija Paula Noresvuo Mieli ry:stä.

Koulutus on osa MIELI Suomen Mielenterveys ry:n ja Suomen Yrittäjät ry:n yhteistyössä kehittämää Yrittäjäkilta-toimintaa, jolla tuetaan pien- ja yksinyrittäjien jaksamista.

Voit ilmoittautua ilmaiseen koulutukseen tämän linkin kautta.

Mieli ry:n kriisipuhelin 09 2525 0111, jonne voi soittaa anonyymisti 24/7. MIELI podcast yrittäjätarinoita mielen hyvinvoinnista.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna