YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Kun Nita oppi vihdoin pitämään kesälomaa, sen merkitys avautui: “Ennen tuli aina paniikki siitä, että asiakkaat kaikkoavat”
Tamperelainen kauneusalan yrittäjä kertoo, miten hän saa eniten irti kesälomasta.
Tuoreen Yrittäjägallupin tulosten mukaan 12 prosenttia yrittäjistä ei aio pitää kesällä lainkaan lomaa. Vastaajista 16 prosenttia lomailee korkeintaan viikon.
Kaksi viikkoa kesälomaa aikoo pitää 20 prosenttia, kolme viikkoa 12 prosenttia, neljä viikkoa 16 prosenttia ja yli neljä viikkoa 10 prosenttia yrittäjistä.
Tamperelainen kauneus- ja hyvinvointialan yrittäjä Nita Avalos on viime vuosina alkanut ymmärtää lomailun merkityksen. Avalos on SKY-kosmetologi ja koulutettu urheiluhieroja. Hän omistaa hoitolan Tampereella ja on juuri avaamassa isompaa toimipistettä Tampereen keskustaan.
– Pidän ehdottomasti kiinni siitä, että joka vuosi, ainakin kesällä ja jouluna, lomaillaan. Olen tehnyt urani aikana töitä ja pitkiä päiviä ihan liikaa. Vähitellen tajusin, kuinka hyvää oikeasti tekee pitää taukoa.
”Huolestuttavia tietoja”
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on huolissaan yrittäjien jaksamisesta Yrittäjägallupin lukujen valossa. Alle puolet vastaajista kokee pystyvänsä pitämään riittävästi lomaa.
– Nämä ovat huolestuttavia tietoja. Yrittäjäkin tarvitsee lomansa. Muuten voimat loppuvat eikä ajattelu uudistu. Jos vain mahdollista, kannattaa pitää edes lyhyt loma, Pentikäinen sanoo.
Avalos myöntää, että lomalle siirtyminen oli aikanaan vaikeaa.
– Ennen tuli aina paniikki siitä, että asiakkaat kaikkoavat, mutta totuus on, että kukaan ei oikeasti oleta sinun olevan töissä jatkuvasti ellet opeta heitä siihen, että niin teet. Muutama lomaviikko ei kaada mitään.
Yrittäjägallupin mukaan viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana puolet (51 %) yrittäjistä on pitänyt lomaa korkeintaan kaksi viikkoa. Vähiten lomailivat pientyönantajat, eniten yli 10 henkilöä työllistävät. Yksinyrittäjät pääsivät lähelle yli 10 työllistävien loma-aikoja.
Laskut maksuun ennen lomia
Yli kymmenen henkilöä työllistävät yrittäjät suunnittelevat pitävänsä yrittäjistä pisimpiä kesälomia. Yksinyrittäjillä ja pienillä työnantajilla tilanne on vaikein. Toimialoista lyhimmät kesälomat ovat palveluissa ja rakentamisessa.
– Kannan erityistä huolta pienten työnantajayritysten yrittäjistä: 2–4 henkeä työllistävistä yrittäjistä 60 prosenttia on voinut lomailla viimeisen vuoden aikana korkeintaan kaksi viikkoa. Se on kovin vähän. Pienestä yrityksestä on erittäin vaikea irtautua vapaalle. Koronakriisin takia lomat lyhenivät. Heidän osuutensa, jotka eivät ole vuoteen pystyneet lomailemaan ollenkaan, lähes tuplautui. Se on huolestuttavaa, Mikael Pentikäinen sanoo.
Toisaalta kysely kertoo, että koronavuonna pidemmät kesälomat ovat yleistyneet, paikoin pakon edessä kun töitä ei ole ollut.
Avalos kertoo tekevänsä jonkin verran töitä myös lomien aikana.
– Vastailen joihinkin viesteihin ja sähköposteihin, mutta muuten pysyn tiukasti puhelimesta pois. Koitan aikatauluttaa asiakkaiden huoltoja ja muita tarpeita niin, että poissaoloviikkoni ympärille tulee varauksia tasaisesti ilman, että mikään venyy liikaa. Se tarkoittaa, että muutaman kuukauden ajan pitää valmistautua ja varoitella että olen poissa. Rahaa säästän niin, että poissaoloni vuokrat ja muut laskut on hoidettu niin ei tarvitse stressata.
”Työt sujuvat eri tavalla kun palaa takaisin”
Kyselyn mukaan 48 prosenttia kokee pystyvänsä lomailemaan riittävästi. Lähes sama osuus (46 %) kuitenkin sanoo, ettei pysty pitämään riittävästi lomaa. Tilanne ei ole juurikaan muuttunut viimeisen vuoden aikana.
Riittävää lomailua on eniten yksinyrittäjillä, yli kymmenen henkeä työllistävillä, palvelualoilla ja pääkaupunkiseudulla. Miehet kokevat pystyvänsä lomailemaan riittävästi hieman enemmän kuin naiset.
– Loman merkitys on pitää taukoa. Olla ihan vaan olemassa itselleen ja perheelleen, kerätä voimia ja nauttia paussista. Työt sujuvat ihan eri tavalla kun palaa takaisin, Avalos vakuuttaa.
Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1013 pk-yrityksen edustajaa. Tiedot kerättiin 6.5.–14.5.2021.
Kuva: Getty Images
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi