YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kaiku Instrumentsin yrittäjänelikko valmistaa sähköselloja kotimaisena käsityönä. Edessä Olli Hirsimäki, ja takana vasemmalta oikealle Tero Kurkimäki, Matti Kankaanpää ja Ferenc Gyimes. Kuva: Juha Harju
12.6.2024 klo 06:55
Uutinen

Kun Olli Hirsimäen tytär pyysi selloa joululahjaksi, insinööri päätti tehdä sellaisen itse – ”Mietin, ettei ole mitään rakettitiedettä”

Tyttären joululahjatoiveesta syntyi sähkösello ja myöhemmin Kaiku Instruments -yritys, joka valmistaa soittimia käsityönä.

Kun seinäjokelaisen Olli Hirsimäen 19-vuotias esikoistytär vuonna 2017 pyysi joululahjaksi selloa, Hirsimäki päätti tehdä sellaisen itse. Sähkövoimatekniikan insinöörillä ei ollut aiempaa kokemusta instrumenttien valmistamisesta. 

– Olen aina tykännyt rakennella kaikenlaista. Mietin, ettei sähkösellon valmistaminen mitään rakettitiedettä ole. Kun tyttäreni kertoi musiikinopettajalleen, että ”iskä lupasi tehdä sellon”, tämä pyysi minut luokseen käymään, Hirsimäki kertoo. 

Opettaja oli Ferenc Gyimes, josta tuli myöhemmin yksi Kaiku Instruments -yrityksen osakkaista. Gyimesillä oli ollut kymmenen vuotta aiemmin vireillä sähkösellon kehittäminen, mutta toteutus oli kariutunut. Nyt hän innostui jälleen. 

– Joululomalla vein Ferencille ensimmäisen version. Hän sanoi, että ”jep, näitä ryhdytään tekemään”. 

Hirsimäki ja Gyimes saivat mukaan Matti Kankaanpään ja Tero Kurkimäen, ja muutaman vuoden ajan nelikko kehitti soitinta. Vuonna 2021 he pistivät pystyyn Kaiku Instrumentsin, joka tekee sähköselloja kotimaisena käsityönä.  

Ensin Hirsimäki valmisti kaikki sähkösellot itse, kunnes hän tajusi, että konetta tarvitaan avuksi.  

Kaula on soittimen haastavin osa. Sähkösellosta tehdään 3D-malli tietokoneella, ja sen jälkeen CNC-kone eli tietokoneavusteinen jyrsinkone valmistaa kaulan.  

Kymmenen ensimmäisen sähkösellon kaulat valmisti savolaisfirma, mutta yhteistyön päätyttyä tarvittiin uusi yhteistyökumppani. 

– Soitin läpi lähes kaikki Suomen puusepänfirmat, joilla oli CNC-kone. Moni sanoi, ettei edes halua yrittää tehdä mitään näin haastavaa. 

Vihdoin tärppäsi, ja nykyisin tamperelainen puuseppäfirma valmistaa kaulat. Seinäjokelainen yritys tekee rungon muita osia. Hirsimäki valmistaa ohutviiluvanerista kaaria, jotka antavat sähkösellolle klassisen soittimen muodon.   

– Esimerkiksi Alvar Aallon tuoleissa on samankaltaista taivutettua vaneria.  

Suomalaista koivua 

Tavallisella jousella soitettava sähkösello soi Hirsimäen mukaan samalla tavalla kuin akustinen sello.  

– Sähkösello oli koesoitossa eräällä Unkarin filharmonikoiden muusikolla, joka kiertää yhtyeensä kanssa ympäri maailmaa. Hän heitti vanhan soittimensa pois ja vaihtoi meidän soittimeemme.   

Hirsimäki toteaa, että sähkösellolla on lukuisia etuja. 

– Sähkösellossa ei ole kaikukoppaa, joten sitä voi soittaa vaikka keskellä yötä kerrostalossa. Selloon voi liittää kuulokkeet. 

Toisaalta sähkösello tarjoaa mahdollisuuden suuren volyymin tuottamiseen. 

– Vahvistimen ansiosta sitä voi soittaa vaikka stadionilla. 

Sähkösello mahdollistaa musiikin etäopiskelun, kun soittimen voi kytkeä läppäriin ja musisoida etänä opettajalle. Valikoimasta löytyy eri värejä, kuten suomalaisesta koivusta valmistettuja puunvärisiä sähköselloja.  

– Asiakkaan pyynnöstä valmistamme vaikka pinkin värisen.  

Kaiku Instrumentsin osakkailla on eri rooleja. Olli Hirsimäki sirkkelöi ja höylää kaaria puusepänverstaassa, ja kotonaan hän tekee sähkösellon kokoonpanon. 

Ferenc Gyimes ja Tero Kurkimäki toimivat musiikillisina asiantuntijoina. Kurkimäki on myös yrityksen toimitusjohtaja. Matti Kankaanpäällä on elektroniikkapaja, jossa hän asentaa mikrofoneja, vahvistimia ja akkuja. 

Toistaiseksi osakkaat rahoittavat yrityksen toiminnan omasta pussistaan. 

Tuotantoversio valmis

Asiakkaista lähes kaikki ovat musiikkiopistoja sekä niiden oppilaita. Tänä keväänä yritys aikoo markkinoida sähköselloa kaikille Suomen musiikkiopistoille. 

Kaiku Instruments on myynyt jokaisen valmistamansa sähkösellon, joita tehdään kymmenen kappaleen erissä. Jatkossa on tarkoitus valmistaa isompia sarjoja kerralla sekä laajentaa myyntiä ulkomaille. 

– Kehitystyömme on vaiheessa, jossa tuotantoversio alkaa olla valmis. Ääni, rakenne ja soittotuntuma ovat kohdallaan.  

Myynnissä on aikuisten kokoja, minkä lisäksi vireillä on lapsille tarkoitettuja kokoja. Yrittäjät kehittävät muitakin soittimia.   

– Sähkökontrabasson prototyyppi on jo tehty, ja sähköviulun prototyyppi teossa.  

Mitä esikoistytär piti sähkösellosta, josta yrityksen tarina alkoi? 

– Tytär on tykännyt siitä. Hän vei soittimen mukanaan Riikaan, jossa hän opiskelee lääkäriksi.  

Olli Hirsimäen kolme vinkkiä

1.Yrityksen perustajan pitää itse uskoa ideaan, joka on yrityksen ytimessä, vaikka se olisi kuinka hullu tahansa. 

2.Startupia perustettaessa pitää olla periksiantamaton.

3.Kannattaa kerätä ympärille päteviä työkavereita ja muita yhteistyökumppaneita.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Milla Rautiainen