YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Kun talotehdas siirsi koko tuotantonsa yövuoroon, 70 sentin päiväsähkö vaihtui sentin yösähköön: ”Melko iso motivaatio” – Lue viisi vinkkiä, miten yrityksesi voi säästää sähkökuluissa
Mammuttihirren työntekijät suhtautuivat yövuoroihin siirtymiseen ymmärtäväisesti. Yritys korvaa joustavuuden ylimääräisellä palkanlisällä.
Hirsitaloja Oulun Ylikiimingissä rakentava Mammuttihirsi siirtyi viime viikolla tuotannossa pelkkiin yövuoroihin energiakulujen säästämiseksi.
– Toissa yönä pörssisähkö maksoi sentin kilowattitunnilta. Päivällä se maksaa 70 senttiä. Se on melko iso motivaatio tehdä töitä öisin. Yrityksemme sähkön kulutus on noin miljoona kilowattituntia vuodessa, perheyhtiön toinen omistaja ja toimitusjohtaja Ilpo Nylander kertoo.
Mammuttihirsi toimii tällä hetkellä minimitoiminnoilla päivisin. Kaikki tuotanto on keskitetty yövuoroihin, jotka alkavat kymmeneltä illalla.
– Päivällä toiminnassa on lähettämö ja joitakin muita toimintoja. Kaikkea emme voi tehdä yöllä, Nylander jatkaa.
Mammuttihirrellä on ollut aina spot-sopimus. Aikaisempina vuosina se on ollut edullisin vaihtoehto.
– Jälkiviisaina voi toki sanoa, että puoli vuotta sitten olisi ollut viisasta tehdä edullinen määräaikainen sopimus. Silloin tätä ratkaisua ei olisi tarvinnut tehdä, Nylander sanoo ja viittaa yövuoroihin.
”Jos olisimme jatkaneet päivätuotantoa nykyisillä hinnoilla, olisimme menettäneet jopa 1500–2000 euroa per työvuoro.”
Ilpo Nylander
Tällä hetkellä kiinteähintaiset sopimukset ovat hänen mukaansa aivan liian kalliita.
– Jos olisimme jatkaneet päivätuotantoa nykyisillä hinnoilla, olisimme menettäneet jopa 1500–2000 euroa per työvuoro.
Suomen Yrittäjät järjestää keskiviikkona 5. lokakuuta maksuttoman webinaarin energiamarkkinoiden näkymistä. Ilmoittaudu mukaan tästä!
”Kaikkihan tässä voittavat”
Talotehtaan työntekijöille maksetaan yövuorolisät ja lisäksi yritys korvaa joustavuudesta ylimääräisellä lisällä. Nylander kiittelee työntekijöitä siitä, että kaikki ovat olleet sopeutuvaisia tilanteeseen.
– Paikallisesti olemme tästä sopineet, eikä mitään vastakkainasettelua ole ollut. Kaikkihan tässä voittavat. Yritys pitää kilpailukyvystään huolta vaikeissa olosuhteissa ja työntekijöiden keskituntiansio nousee. Kaiken lisäksi olemme parempi asiakas Suomen sähköverkolle.
Yrityksessä seurataan sähkön hintakehitystä ja yövuoroista luovutaan tarvittaessa.
– Jos sähkömarkkina normalisoituu ja yösähkön hinta laskee päiväsähkön tasolle, emme enää kiusaa työntekijöitä yövuoroilla. On selvää, että työn tehokkuus kärsii jonkin verran yövuoroissa.
Näin voit vaikuttaa kulutukseen
1. Jos mahdollista, siirrä kulutusta yöaikaan.
– Edullisen yösähkön hyödyntäminen on nyt iso juttu. Jos yritys pystyy painottamaan yösähköä, se kannattaa ehdottomasti tehdä. Spot-hintojen ennusteita näkee pari päivää etukäteen Nord Poolin sivuilta. Jos pystyy seuraamaan ennustetta ja sen mukaan siirtämään kulutusta halvoille päiville tai tunneille, se kannattaa, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom opastaa.
2. Sähkösopimus kannattaa edelleen kilpailuttaa.
Sähkösopimuksen kilpailuttaminen on vaikeutunut merkittävästi, koska edullisia sopimuksia ei ole enää tarjolla. Kilpailuttaminen kannattaa siitä huolimatta.
– Tällä hetkellä kannattaa suosia päästöttömään sähköntuotantoon perustuvia sähkösopimuksia. Vaihto sellaiseen kannattaa, vaikka hinta olisi sama kuin nykyisessä fossiilisessa sopimuksessa. Päästötön sähköntuotanto on paremmin suojassa maakaasun aiheuttamilta hintamuutoksilta, Ohlsbom selvittää.
Hänen mukaansa yritykset voivat edelleen saada pieniä alennuksia sähkösopimuksiin, koska ne ovat usein hyviä ja haluttuja asiakkaita sähköyhtiöille.
3. Pyri varaamaan lämpöä.
Ohlsbom suosittelee selvittämään mahdollisuuksia lämmön varaamiseen yrityksen tiloissa.
– Lämmitystä voi esimerkiksi pitää päällä vain tietyn ajan ja pitää sitten luukkuja kiinni ja hyödyntää lämmön varausta. Suomessa on yleisesti ottaen monia muita maita paremmat mahdollisuudet hyödyntää rakennusten hyviä lämmöneristyksiä. Jos kiinteistössä on sähkölämmitys, lämmittäminen kannattaa keskittää yöaikaan. Pörssisähkö on usein kalleinta aamulla 7-9 aikaan, jolloin kaikki lämmitys kannattaa mahdollisuuksien mukaan kytkeä pois päältä.
4. Hyödynnä valaistuksen automatisointi.
– Jos yrityksessä ei ole automatisoitu valaistusta, siihen kannattaa edelleen ehdottomasti investoida. Valaistusta kannattaa säätää siten, että se ei syty jokaisesta pienestä heilahduksesta ja siten, että valot sammuvat riittävän nopeasti kun tilassa ei ole ketään.
5. Pienelläkin säästöllä voi olla merkitystä.
Ohlsbom muistuttaa, että yritysten tekemät pienetkin säästötoimet voivat vaikuttaa markkinahintoihin.
– Jos osakin pk-yrityksistä ottaa optimointikeinoja käyttöön, se voi laskea kaikkien suomalaisten sähkön hintaa. Tällä hetkellä markkinahinnat ovat herkkiä kysynnälle.
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi