YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Kun unelmana on vapaus, Teppo Pihlainen kustomoi off grid -matkailupakuun mahtumaan koirat, vauvat, pyörät tai surffilaudat
Kaikki lähti vitsistä, kun 32-vuotias Teppo Pihlainen päivitteli, kuinka hän elää autossa matkalla töihin, kauppaan, kuntosalille. – No hitto, muutan sitten kokonaan pakettiautoon asumaan, hän tuumasi kavereilleen vuonna 2020. Nyt hän valmistaa täysin varusteltuja asuntopakettiautoja asiakkaille BohoVans-yrityksessään. Ensimmäiselle matkalle Eurooppaan mukaan tuli yllättäen Helena Myllärinen, joka nykyisin tekee Tepon kanssa yrityksen somepäivityksiä Boholifers-nimellä.
Logistiikkainsinööri Teppo Pihlainen oli vuonna 2020 töissä lentokentällä, kun korona iski ja mies lomautettiin.
– Silloin aloin miettiä, kuinka pakettiautossa voisi asua täyspäiväisesti. Hain lainaa auton rakentamista varten ja sainkin kulutusluoton, Teppo kertoo.
Rakennettuaan auton yhdelle hengelle eli itselleen, hän muutti siihen asumaan ja talven lähestyessä alkoi valmistella matkaa Eurooppaan. Juuri ennen lähtöä hän osallistui lautapeli-iltaan Helsingissä, jossa tutustui Helena Mylläriseen, jolla myös oli retkeilyauto.
Kohti Espanjaa lähdettiin sitten kahdella autolla. Pian pariskunta totesi, ettei ole järkeä ajaa kahdella autolla. Helena ajoi auton Suomeen, myi sen ja lensi Tepon luokse Espanjaan, josta kumppanit purjehtivat lautalla Kanarian saarille.
Tultuaan ensimmäiseltä reissulta Suomeen, Teppo ja Helena korjailivat Renault Master -auton sopivaksi kahdelle hengelle – ja kissalle. Seuraava matka tehtiin Kreikkaan talvella 2022–23. Vuonna 2022 hän myös aloitti uudessa työpaikassa ABB:llä etätyöt, joita pystyi tekemään autosta käsin.
Some-päivitykset toivat asiakkaita
Teppo Pihlainen päivitti toimintaansa Instagramiin ja YouTubeen, jonka seurauksena häneltä alettiin tiedustella, voisiko hän rakentaa asuntoautoja asiakkaille. BohoVans-yritys perustettiin Keravan Myllynummelle keväällä 2023. Syksyllä 2024 Teppo irtisanoutui ABB:ltä ja alkoi täyspäiväiseksi yrittäjäksi.
– Nyt on 10-15 autoa tehty. Ilman somea ei oltaisi tässä. Sain yrityksen starttirahaa vajaat tuhannen euroa kuussa puolen vuoden ajan, ja sitten anomalla vielä toisen puolikkaan, Keuruulta kotoisin oleva Teppo kertoo.
BohoVansin liikeidea on myydä pakettiautojen muuntamista asuntoautoksi, vuokrata tilaa asiakkaille autojen kustomointiin ja tarjota apua sekä myydä konsultaatiopalveluja rakentelijoille. Lisäksi Teppo myy sähkö- ja vesisuunnitelmia sekä 3D-mallinnusta asuntoautoihin.
Asuntoauton valmistaminen BohoVansin menetelmällä ei ole erityisen kallista verrattuna tehdasvalmisteisiin asuntoautoihin.
– Meillä auto kustomoidaan tarkasti asiakkaan tarpeiden mukaan, on matkalle sitten lähdössä koira, vauva, surffilauta tai maastopyörä. Joko minä teen sen tai sitten asiakas tekee sen meidän tallissa. On myös hybridimalli, jossa asiakas tekee osan ja minä osan.
Off grid -autoja
BohoVansin autot ovat ns. off grid -autoja, eli kun tavallinen matkailuauto ajetaan tyypillisesti retkeilyalueelle, BohoVansin autot on suunniteltu pärjäämään itsenäisesti pitempiä ajanjaksoja.
– Ensin putsaamme pinnat, asennamme eristeet ja uudet seinät, katon ja lattian. Sitten tulevat sähköjärjestelmät, lämminvesijärjestelmä, akkujen lataus, suihkutilat, vesitankit, vessat. Ratkaisuja ohjaa se, kuinka kauan asiakas haluaa kyetä asumaan autossa ilman huoltoa, Teppo toteaa.
– Kun peruspinnat on rakennettu, asennetaan kalustus, keittiönkaapit ja istuinryhmä. Osa haluaa väliseinän ohjaamon väliin, jotta tunnelma olisi kodinomaisempi. Käytän paljon puumateriaaleja, että saan aikaan mökkifiilistä. Saunaa ei autoissa vielä ole, eikä pyykinpesukonetta.
Auto saa käytännössä lähes kaiken sähköenergiansa katolla olevista aurinkopaneeleista, joiden teho on noin 400-500 W.
– Haastavinta on suunnittelu, kun jokainen sentti on merkityksellinen. Trafilla on omat säädöksensä matkailuautoille, kuten että pitää olla penkkejä ja pöytiä, sänky kahdelle, kiinteä jääkaappi ja keittomahdollisuus, lämmityslaite sekä vähintään 185 cm korkea käytävä.
– Olennaista on myös pysytellä alle 3500 kg painossa, jotta autoa saa ajaa henkilöautokortilla.
VanLife-yhteisö
’BohoVans’ -nimi juontaa sanasta ’boheemi’. Tepon talli on nimeltään VanLife-Talli. Vanlife on termi, joka viittaa autossa asujien yhteisöön ympäri maailmaa.
– Eiköhän tämä ole isommin lähtenyt USA:sta. Autoja on aina rakennettu, mutta korona räjäytti autoissa asumisen. Jengi on muutenkin alkanut miettimään autossa asumista, kun asumisen kulut ovat kasvaneet, Teppo toteaa.
– Autossa saa yöpyä missä tahansa, missä auton saa pysäköidä. Mutta leiriytyä ei saa, eli esimerkiksi nostaa tuoleja esille. Kirjat voi laittaa kavereille tai sitten poste restante. Ensimmäisen matkani aikana kirjani olivat vanhemmillani Keuruulla.
– Tavoitteena on luoda yhteisöllisyyttä pakettiautossa asuvien kesken. Projektit kestävät kuukausia, jolloin tutustuu ihmisiin, saa kavereita ja myös tienpäällä apua, on jonkinlaista turvaverkkoa.
Asiakkaita jonoksi asti
Haastattelun aikana kahville tulee autoa juuri rakentava Kimmo Koskinen, joka on eläkkeellä elokuva-alalta. Hänet on kutsuttu elokuvajuhlille Ranskaan, jossa esitetään hänen hanuristi Kimmo Pohjosesta tekemänsä dokumenttielokuva. Matka on tarkoitus taittaa omalla asuntoautolla, jossa on kuriositeettina oma takka.

– Asiakkaita meillä on nyt keväällä kaksi autoa työstössä ja huhtikuun alussa uusi projekti. Koko kesäksi on hommia. Jos asiakas haluaisi rakentaa, menee syksyyn. Talvireissailu on nyt hetkeksi jäissä. Ajattelimme mennä Norjaan kesällä, lisäksi joitakin viikonloppureissuja, Teppo toteaa.
Myyntiin BohoVans ei ole tehnyt autoja, koska on vaikea tehdä yleismalli kaikkien tarpeisiin. Sen sijaan suunnitteilla on joskus rakentaa autoja vuokrattaviksi ja laajentaa yritystä siten, että tallipaikkoja olisi 5–6.
– Tavoitteena on, että joka päivä voi rikkoa jotain normia, tehdä elämästä oman näköistä ja kasvattaa liiketoimintaa siten, että voisi keskittyä matkailuun, Helena Myllärinen toteaa.
Teksti ja kuvat: Jukka Nissinen