Myrskylän kunnan johtoa Kuljetus Högströmin hallilla.
Myrskylän kunnan johtoa Kuljetus Högströmin hallilla.
1.11.2021 klo 19:24
Uutinen

Kunnan johtoo jatkaa yritysvierailujaan Myrskylässä

Kunnan johdon yritysvierailut jatkuvat Myrskylässä Koronatauon jälkeen. Tiistaina oli vuorossa Kuljetus Högström Oy.

Yrityksen omistaja Juha Högström aloitti kertomalla yrityksen syntyvaiheista. Isäni Kaj Högström perusti firman vuonna 1966 ja aloitti ajamalla kuorma-autolla maitoa lähialueen kylistä Maanviljelijäin Maitokeskuksen
meijeriin Helsinkiin. Silloin maidot olivat vielä tonkissa ja niitä nostellessa tarvittiin lihasvoimaa nykyistä enemmän, kertoo Juha. Nykyään maitoa kerätään ja ajetaan säiliöautolla Arla Foodsin Sipoon meijeriin. Alkuvuosina ajettiin myös Myrskylästä kadun reunakiviä eli sitä Myrskylän punaista.

Vuonna 1988 liiketoiminta laajeni yhdellä taksilla

Silloin Juhakin sai ajokortin ja tuli mukaan yritykseen kuljettajaksi. Vuonna 1996 yritysmuoto muutettiin osakeyhtiöksi ja Juha omisti yrityksen isänsä kanssa puoliksi. Nykyään Juhan isä nauttii jo ansaituista eläkepäivistä. Vuosien saatossa takseja tuli lisää ja nyt niitä on yhteensä neljä sekä kuorma-autoja kolme. Vuodesta 2003 lähtien töitä on tehty Rudus Oy:lle, jossa sora- ja kiviaineksia kuljetetaan yhdellä täysperävaunulla pääosin Helsingin seudulle. Vaihtolavakuljetuksia on tehty kolmen vuoden ajan Myrskylän ja naapurikuntien alueella. Työllistämme tällä hetkellä seitsemän ulkopuolista henkilöä, kertoo Juha.

Uudet huolto- ja pesuhallitilat valmistuivat syksyllä 2020 Myrskylän keskustan tuntumaan

Toimitilat omistaa Vuokrakiinteistöt Oy Myrskylä, jota Juha hallinnoi vaimonsa kanssa. Toimitiloihin saatiin ELY-keskukselta maaseudun kehittämisrahaa. Hakemusprosessiin apua saatiin ProAgrian Auli Teppiseltä.

Kustannuksista Juha kertoo polttoaineen merkittävästä roolista tiukasti kilpaillulla alalla. Varsinkin kuorma-autolla ajettaessa ajotavalla on merkittävät vaikutukset auton kulurakenteeseen. Yrityksessä pyritään
kiinnittämään huomiota ajotapaan. Jo tämänkin kokoisessa yrityksessä ajotavalla voidaan vaikuttaa polttoainetalouteen vuositasolla jopa viisinumeroisia summia.

Korona iski moukarilla taksikuljetuksiin keväällä 2020

Voidaan sanoa, että yhdessä yössä loppuivat niin eläkeläisten kuin koululaistenkin kuskaaminen, muistelee Juha. Tuntui, etteivät sairaatkaan enää liiku minnekään muuten kuin Koronan takia. Kun ravintolatkin suljettiin, nekin ajot loppuivat kokonaan. Syksyllä tilanne sitten jo parani, kun koulut aloittivat taas lähiopetuksen ja kuljetuksia tarvittiin jälleen. Kuorma-autokuljetukset jatkuivat Koronasta huolimatta normaalisti. Siinä mielessä tilanteemme oli monia muita parempi, ettei koko toiminta pysähtynyt missään vaiheessa. Nyt tilanteemme on taas ihan hyvä ja ajoja piisaa, toteaa yrittäjä Juha Högström lopuksi.

Kunnan näkulma vierailuista

Kunnalla on tarkoitus näiden yritysvierailujen avulla tulla tutuksi molemmin puolin ja saada näkökulmaa yritysten toimintaan ja arkeen ilman välikäsiä, valaisee kunnanjohtaja Sam Vuorinen kunnan johdon tarkoitusperiä. Hän toteaa myös, että kunnassa on havaittu vapaan keskustelun ja näin ulostyönnetyn palvelun tuovan yrittäjien ja vierailijoidenkin mieliin nekin kysymykset, joita ei ajanvarauksen yhteydessä virastolla hoidettavan asian yhteydessä muisteta.

Kunnasta olivat mukana kunnanjohtaja Sam Vuorinen, valtuuston ja hallituksen puheenjohtajat, eli Kristian Forsman ja Elmeri Nieminen, sekä työllisyyskoordinaattori Olli Ylönen. ProAgrialta oli mukana yritysasiantuntija Auli Teppinen. Yrittäjäyhdistystä edusti puheenjohtaja Aku Eronen.

Yritysvierailut jatkuvat marraskuussa.