12.8.2021 klo 10:28
Uutinen

Kustannustuen neljäs kierros käynnistyy pian – Näin se eroaa edellisestä: “Mikroyrityksiä sorsitaan”

Kustannustuen neljännen kierroksen peruskriteerit eivät ole muuttuneet edelliskierroksesta. Yrittäjät kritisoi tuen ehtojen muuttumattomuutta etenkin yksinyrittäjien näkökulmasta.

Kustannustuen neljännes kierroksen haku alkaa 17. elokuuta.

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen harmittelee, että Yrittäjien vaatimukset kustannustuen ehtojen muuttamiseksi jäivät suurelta osin toteutumatta.

– Oleelliset ja tärkeät muutostarpeet eivät ole toteutuneet. Lähtökohdiltaan neljäs kierros on edelleen samanlainen kuin kolmas kierros. Pähkinänkuoressa voi sanoa, että kustannustuki on edelleen toimiva mikroyrityksiä suuremmille, mutta mikroyrityksiä sorsitaan selkeästi.

Yrittäjien keskeinen vaatimus oli kulujen korvaaminen 85-prosenttisesti, kun nyt niistä korvataan vain 70 prosenttia.

– Se olisi kohtuullista, koska pienet yritykset ovat pärjänneet huonommin kustannustuen näkökulmasta. Nykyinen korvaustaso on kohtuuttoman matala, kun pandemia on jatkunut kauan ja yrityksillä ei ole enää omia puskureita.

Osakeyhtiömuotoisten yksinyrittäjien osalta kustannustuen puutteena on Malisen mukaan ollut se, että heidän kohdallaan ei huomioida maksettua eläkevakuutusmaksua.

– Moni yksinyrittäjä on joutunut luopumaan omasta palkastaan pandemian takia. Heillä pitäisi olla oikeus vähentää kuluistaan YEL-maksu, hän sanoo.

Kolmas toivottu mutta toteutumaton muutostoive liittyy arvonlisämenettelyyn. Nyt vertailukausi määräytyy arvonlisäverokauden mukaan. Ongelmana on, että moni pieni yritys kuuluu neljännesvuosimenettelyyn.

– Se voi sysätä monen yrittäjän hyvin eriarvoiseen asemaan, koska tukikaudet eivät ole sama asia kuin arvonlisäverokauden kuukaudet. Osa yrityksistä voi jäädä pois tuen piiristä, koska tukikausissa on mukana kohtuullisen normaaleja kuukausia.

Lisätietoa tuen kriteereistä ja hakuohjeista löydät Valtiokonttorin sivuilta.

Missä tilanteessa kustannustukea voi hakea?

Yritys voi hakea kustannustukea, jos yrityksen liikevaihto on alentunut yli 30 prosenttia vertailuajankohtaan verrattuna. Yrityksellä on oltava vähintään 2000 euroa kustannuksia tukikaudelta.

Yrityksen oman liikevaihdon lisäksi kustannustuen myöntämisessä arvioidaan aikaisempien hakukierrosten tavoin toimialan liikevaihdon laskua. Jos kyseisen toimialan liikevaihto on laskenut vähintään kymmenen prosenttia tukikaudella, yritys voi hakea kustannustukea ilman lisäperusteluja.

Mitkä kulut huomioidaan?

Hakukriteereissä mainituilla joustamattomilla kuluilla tarkoitetaan kuluja, joita ei voida sopeuttaa toiminnan volyymia vastaavalla tavalla. Kulujen tulee olla lopullisia ja kohdistua tukikauteen 1.3.2021 -31.5.2021.

Kyse on kuluista, joita kertyy, vaikka yrityksellä ei olisi myyntiä lainkaan. Joustamattomia kuluja ei ole mahdollista sopeuttaa toiminnan supistuessa toisin kuin esimerkiksi aine- ja tarvikemenoja tai uusia investointeja. Kuluihin ei lueta aine- ja tarvikemenoja, uusia investointeja tai sellaisia palkkakuluja, joita on mahdollista supistaa.

Esimerkkejä joustamattomista kuluista ovat muun muassa tilavuokrat, hoitovastikkeet, jätehuolto, isännöinti, kiinteistönhuolto, kirjanpito, tietoliikenne ja viranomaismaksut.

Näin kustannustuki 4 eroaa aikaisemmasta kierroksesta

1. Kustannustukea myönnettäessä tukikauden kuluja otetaan nyt huomioon enintään kolme kertaa yrityksen normaalikauden keskimääräistä kuukausikohtaista liikevaihtoa vastaava summa. Aiemmin huomioon otettiin enintään neljä kertaa normaalikauden keskimääräistä kuukausikohtaista liikevaihtoa vastaava summa.

2. Kustannustukilakia ei enää sovelleta luotto- tai rahoituslaitoksiin. Aiemmilla kierroksilla lain soveltamisalan ulkopuolella ovat olleet yritykset, joiden päätoimiala on alkutuotanto, kalatalous tai vesiviljely. Ne kuuluvat edelleen soveltamisalan ulkopuolelle.

3. Valtiokonttorin myöntämä sulkemiskorvaus vähennetään myönnettävästä kustannustuesta. Edellisillä kierroksilla kustannustuesta vähennettiin samoihin kustannuksiin kohdistuvat vakuutuskorvaukset.

4. Euroopan komissio on hyväksynyt tukiohjelman, joka mahdollistaa kustannustuen myöntämisen yrityksille, joiden alkuperäisen tukiohjelman mukainen 1,8 miljoonan euron tukikiintiö on täynnä. Näitä yrityksiä ja konserneja varten hakuun tulee samaan aikaan kustannustuen kanssa tuki kattamattomiin kiinteisiin kustannuksiin. Sen hakuprosessi on manuaalinen ja käsittely edellyttää tilintarkastajan lausuntoa. Tukea myönnettäessä otetaan huomioon, ettei tukien konsernikohtainen enimmäismäärä, 10 miljoonaa euroa, ylity.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi