YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Kuukupista hitin tehnyt yrittäjä Heli Kurjanen kehittää nyt tuotesarjaa vaihdevuosi-ikäisille – Harmittelee yhtä asiaa, jota ei aikanaan ymmärtänyt
Heli Kurjanen toivoo lisää näkyvyyttä suomalaisille naiskeksijöille.
Muistatko takavuosien hittituotteen kuukupin? Sen kehittäjä Heli Kurjanen, 44, tilasi 2000-luvun alussa netistä kuukautiskupin, jossa oli hänen mielestään selkeitä puutteita. Innovatiivinen nainen päätti kehittää paremman version, josta tuli lajissaan maailman suosituin. Kuukuppia on myyty noin 50:een maahan.
Vuonna 2020 Kurjanen myi yrityksen ruotsalaiselle pörssilistatulle Peptonicille, joka haki Luneten konkurssiin vuoden 2024 keväällä. Seuraavana kesänä uusi omistaja osti konkurssipesältä Luneten kuukuppioikeudet. Sen jälkeen tuote on noussut jälleen maailmanlaajuiseen tietoisuuteen: Vuonna 2022 Lunette julkistettiin YK:n viralliseksi kuukautiskuppikumppaniksi. Yhteistyön myötä Lunette-kuukuppeja jaetaan vuosittain haavoittuville ihmisille ympäri maailmaa.
Kurjanen harmittelee, ettei hän aikanaan hakenut kuukupille eurooppalaista patenttia.
– En silloin tajunnut, että voisin saada tuotteelle patentin. Joissain maissa yrityksille annetaan mahdollisuus hakea patenttia julkistuksen jälkeen, mutta Suomessa se ei ole mahdollista.
Euroopan patenttiviraston (EPO) tuoreiden tietojen mukaan Suomi tekee asukaslukuun suhteutettuna kolmanneksi eniten EP-hakemuksia maailmassa. Edellä ovat vain Sveitsi ja Ruotsi. Määrä nousi vuonna 2024 vajaalla kolmella prosentilla. EPOn mukaan suomalaisten tekemistä hakemuksista 29 prosentissa oli mukana vähintään yksi naiskeksijä. Määrä on neljänneksi eniten kaikista merkittävistä eurooppapatenttien hakijamaista.
Kurjanen myöntää yllättyneensä tuloksista.
– Tuntuu, että naiskeksijöistä puhutaan mediassa vähän. Uskon, että tutkimustulosta selittää se, että suomalaiset lähtevät tekemään herkästi muutoksia, jos huomaavat jonkin epäkohdan. Sen sijaan suomalaisilla keksijöillä olisi opittavaa myynnissä ja markkinoinnissa. Sitä ei osata niin hyvin kuin muualla.
”Patentti olisi suojannut meitä. Kilpailun ja etenkin identtisten kiinalaisten kopioiden tulo oli iso ongelma.”
Heli Kurjanen, yrittäjä
Kopiotuotteet muuttivat markkinan
Patentti olisi aikanaan voinut helpottaa kuukupin kansainvälistymistä. Vuosina 2014 ja 2015 markkinoille alkoi virrata kiinalaisia kopioita, jotka aiheuttivat ongelmia suomalaisyritykselle.
– Patentti olisi suojannut meitä. Kilpailun ja etenkin identtisten kiinalaisten kopioiden tulo oli iso ongelma.

Lunetella oli tuotteilleen mallisuoja, mikä suojasi muotoilun Euroopan alueella. Kurjasen mukaan mallisuoja oli tyhjää parempi, mutta lopulta se ei ollut riittävä.
– Työkalut olivat siinä vaiheessa melko vähissä. Pahimmassa vaiheessa erilaisia kopiotuotteita alkoi tulla ovista ja ikkunoista. Se näkyi myynnissä viiveellä, mutta vaikeutti viestintää, hinnoittelua ja jakelukanavan hallintaa. Meillä olisi myös kuluttajan turvallisuuteen liittyviä haasteita, joita ei aikaisemmin tullut eteen.
Lunette oli panostanut asiakaspalveluun, mutta kilpailun koventuessa yhteydenottojen määrä räjähti.
– Kilpailijoilla ei ollut asiakaspalvelua ja ihmiset ottivat yhteyttä meihin, vaikka heillä ei olisi ollut meidän tuotettamme.
Kurjanen innostui vaihdevuosituotteista, koska hän on itse kyseisessä elämäntilanteessa.
”Rahaa voi tehdä myös kestävästi”
Tällä hetkellä Kurjasella on siskonsa kanssa uusi startup-yritys, joka kehittää vaihdevuosi-ikäisille naisille tarkoitettuja intiimituotteita. Tuotekehitystä on tehty innovaatiosetelin avulla.
Kurjanen innostui vaihdevuosituotteista, koska hän on itse kyseisessä elämäntilanteessa.
– Haluamme siskoni kanssa jatkaa samaa työtä, jota teimme Luneten kanssa, mutta iäkkäämmälle kohderyhmälle. Kun tekee tuotteita, joita itsekin on kaivannut, tuntuu ettei tekisi töitä ollenkaan.
Kurjanen vastaa edelleen kuukupin levityksestä Suomessa. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta tuotteen esittelystä.
– Uusi omistaja on tehnyt brändiuudistuksen ja selkeyttänyt toimintaa. Omistajalla on myös vahva arvopohja, sillä jokaisesta myydystä kuukupista lahjoitetaan osa hyväntekeväisyyteen. Näkisin, että tuotteen tulevaisuus näyttää erittäin hyvältä.
Kurjasen alkuperäisenä ajatuksena oli paitsi yrityksen kasvattaminen, myös maailman parantaminen. Lunette sai hänen mukaansa aikanaan kymmeniä tuhansia positiivisia palautteita naisilta, joiden elämänlaatu oli parantunut kuukupin ansiosta.
– Vaikka yrityksen tarkoitus on tehdä rahaa, sitä voi tehdä myös kestävästi ja pehmeillä arvoilla.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi