YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Kuuntelitko jo nämä Yrittäjän podcastin suosikkijaksot? Olavin taistelu viinapirua vastaan, kehuttu kauppa-autoyrittäjä ja burnoutin kokenut fysioterapeutti
Yrittäjän podcast tarjoaa ajanvietettä ja tarinoita yrittäjän arjesta.
Yrittäjän podcastissa on kuluneen vuoden aikana kuultu useita kiinnostavia tarinoita. Yksi eniten kuunnelluista oli kevätkaudella julkaistu jakso eläkkeellä olevasta yrittäjästä Olavi Matssonista, jonka elämää hallitsi takavuosina alkoholi. Kaikki Yrittäjän podcastin jaksot ovat kuunneltavissa Spotifyssa ja Suplassa.
– Siihen aikaan kulttuuriin kuului, että alkoholi oli sallittua kokovartalopuudutuksena. Solistit vetivät aika reippaasti 80- ja 90-luvuilla. Alkoholi vei minutkin mukanaan.
Matssonin ”viinahelvettiä” kesti viitisentoista vuotta. Kaikki alkoi krapula-aamun parannusryypystä. Kierre jatkui ja mentiin niin pitkälle, että perhe kärsi.
– Ajattelin, että juominen oli vain minun oma asiani, mutta se ei pidä paikkaansa. Se koskettaa kaikkia läheisiä ja on ollut monelle heistä todella kipeä paikka, Olavi Mattsson kertoo podcastissa.
Kuuntele Olavin koko tarina Yrittäjän podcastin jaksosta.
Matti Sallinen ajaa sitkeästi kauppa-autoa
Maaliskuussa Yrittäjän podcast vieraili Outokummussa tapaamassa kauppa-autoa ajavaa 86-vuotiasta yrittäjää Matti Sallista, joka syksyllä sai kutsun Linnan juhliin.
Sallisella on yli 50 vuoden kokemus kauppiasyrittäjän työstä. Hän on yksi viimeisistä kauppa-autoyrittäjistä Suomessa. Parhaimmillaan Sallisella oli Liperissä viisi kauppaa ja 22 työntekijää.
Asiakkaita on riittänyt lukuun ottamatta joitakin yksittäisiä hiljaisia kuukausia. Konkariyrittäjä ajaa nykyisin enintään kolmena päivänä viikossa.
– Periaate on, että jatkan niin pitkään kuin jaksan, vaikka työtä on paljon. Kaksi kertaa on tapahtunut niin, että pieni kolari tuli ja minulle lykättiin syy, vaikka syytä oli molemmissa. Varovaisesti täytyy toimia, hän kertoo podcastissa.
Kuuntele Matti Sallisen tarina kokonaisuudessaan Yrittäjän podcastin jaksosta.
Hannu Borén koki, mitä stressi voi aiheuttaa
Yksi vuoden 2024 kuunnelluimmista Yrittäjän podcastin jaksoista käsitteli yrittäjän stressiä ja sen hallitsemista. Jaksossa vierailtiin Numrmijärvellä, jossa fysioterapia-alan yrittäjä Hannu Borén pyörittää myös omaa kuntosaliaan. Borén on ollut paitsi yrittäjä, myös kilpaurheilija: Hän on kilpaillut takavuosina muun muassa uinnissa ja voimanostossa.
Borénin fysioterapiavastaanotolla käy yrittäjiä, joiden suurin huoli voi olla jaksaminen, vaikka vastaanotolle tullaan tuki- ja liikuntaelinvaivojen takia.
– Enemmistö yrittäjistä huolehtii yrityksen liikevaihdosta ja työntekijöistä. Stressistä kärsiviin ihmisiin törmään jatkuvasti. Yrittäjä huolehtii kaikesta muusta kuten perheestään ja asiakkaistaan, mutta on lopettanut itsestään huolehtimisen. Ihminen saattaa itkeä ja täristä, mutta sairauslomaa ei haeta kovin helposti. Sitä vaan jatketaan ja jatketaan, vaikka sitten hautaan asti, Borén kertoo Yrittäjän podcastissa.
Viitisentoista vuotta sitten Borén ymmärsi tekevänsä liikaa töitä.
– Se oli se tyypillinen tarina. Luulin olevani teräsmies, ja itsestä huolehtiminen jäi retuperälle. Minulla oli jo jonkin asteinen burnout, mutta onneksi tajusin asian ja muutin elämäntapojani. Olisin sairastunut vakavasti, jos en olisi tehnyt mitään. Aivot vaan löivät tilttiin. Oli itse lyötävä jarrut päälle, koska kukaan muu sitä ei olisi tehnyt.
Tuolloin Borén teki töitä noin 12 tuntia päivässä ja lisäksi viikonloppuisin.
Kuuntele Hannu Borénin tarina kokonaisuudessaan Yrittäjän podcastin jaksosta!
Meggalan tarina alkoi saunasta
Lokakuussa Yrittäjän podcast vieraili Kankaanpäässä Meggalan viinitilalla, jota Sofia Latvajärvi pyörittää yhdessä puolisonsa kanssa.
Latvajärvet päättivät lähteä rakentamaan viinitilaa, sen konseptia ja tuotantoa nollasta. Vuoden 2016 tammikuussa ”laitettiin tuulemaan”, kuten Sofia Latvajärvi ilmaisee asian podcastissa.
– Valvirasta tuli 75-sivuinen pumaska ohjeita, asetuksia ja määräyksiä. Meille kerrottiin, että kun nämä vaatimukset täytätte, niin saatte avata viinitilan.
Noin 4,5 vuotta myöhemmin pumaska oli opeteltu. Heikki oli opiskellut itsensä Lepaalla tislaajaksi, viinin ja siiderin valmistajaksi ja oluenpanijaksi. Sofia ilmoitti vuoden 2020 tammikuussa lähtevänsä pankkialalta ”parempien prosenttien pariin”. Myös hän suoritti opinnot Lepaalla.
Vuoden 2020 vappuaattona, keskellä pahinta korona-aikaa Meggala avasi ovensa yleisölle.
– Ensimmäisen viikonlopun aikana kävi 680 asiakasta. Siitä se lähti, Sofia Latvajärvi kertoo.
Kuuntele viinitilallisten tarina podcast-jaksosta!
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi